Sizden Gelenler( Aile Hayatý )
Pages: 1
Anne baba her derde deva! By: ehlidunya Date: 24 Þubat 2012, 16:38:05
Anne baba her derde deva!

Hasret çekmek insaný yataklara düþürebilir. Psikodrama terapisti Ferhat Çelik, ailesinden ayrýldýðý ve üniversiteye gittiði ilk yýlda hastalanýr. Baþý ve midesi aðrýr, mide sancýlarý çeker. Tüm tetkiklerin sonunda doktorlar reçetesine '15-20 günde bir ailesinin yanýna gitmeli' diye yazar.

Doktor reçeteye en sonunda '15-20 günde bir ailesinin yanýna gitmeli' yazdý, diyor uzman psikolog ayný zamanda psikodrama terapisti Ferhat Çelik. Yurtiçi ve yurtdýþýnda aile ve çocuk konularý üzerine seminerler veren Ferhat Çelik, üniversiteye baþladýðý ilk yýl aile özlemi nedeniyle rahatsýzlanýr, yataklara düþer. Zira o yýla kadar anne-babasýnýn yanýndan hiç ayrýlmamýþtýr. Geçirdiði o zor günlerini bizimle paylaþan Çelik, "Çocuklarýnýzý küçük yaþlardan itibaren kendinizden yavaþ yavaþ ayrýlmaya alýþtýrýn." tavsiyesinde bulunuyor.

Ferhat Çelik, Karadeniz Teknik Üniversitesi Psikolojik Danýþma ve Rehberlik Bölümü'nü kazanýr. Büyük bir sevinçle baþlar üniversiteye; ancak birkaç hafta sonra bir þeyler ters gitmeye baþlar. Baðýrsak sistemi bozulur, baþ aðrýsý, mide bulantýlarý baþ gösterir. Çeþitli testlerden geçer, ilaçlar verilir. Ancak þikâyetleri geçmez. Mediko sosyal hizmetlerinin yolunu aþýndýrýr.

Duygusal birisi olduðunu söyleyen Çelik, aile hasreti ve gurbetlik nedeniyle saðlýðýnýn her geçen gün bozulduðunu belirtiyor. Çelik, o yaþýna kadar anne babasýndan ilk defa ayrý kaldýðýný aktarýyor. Anne-babasýnýn yokluðuna bir türlü alýþamadýðýný ifade eden Çelik, hemen her gün ailesiyle telefonda konuþtuðunu, ancak üzülmemeleri için onlara bir þey belli etmemeye çalýþtýðýný söylüyor. Zayýfladýðýný, yataklara düþtüðünü belirten Çelik o günleri þöyle anlatýyor: "Baþým aðrýyor, midem bulanýyordu, bazen birkaç gün yataktan kalkamýyordum. Sürekli doktora gidiyordum. Birçok test yapýyorlardý, Ancak o yýllarda bir test yaptýrýp sonucunu almak için günler geçiyordu. Ýlaç veriyorlardý, yine de iyileþemiyordum. Baðýrsak sistemim tamamen bozuldu, ülser, gastrit oluþtu. Okula gidemiyordum, derslerim de çok kötüydü. Bir iki ders haricinde hepsinden kalmýþtým. Arkadaþlarým üzüntümün farkýndaydý, teselli etmeye çalýþýyorlardý ancak yarama ilaç olamýyorlardý."

Üniversitenin ilk dönemini saðlýk problemleriyle geçiren Ferhat Çelik, yarýyýl tatilinde memleketi Ýstanbul'a döner. Oðullarýný havaalanýnda karþýlayan anne-baba gözlerine inanamaz, çocuklarý adeta erimiþ, solmuþtur. 'Sana ne oldu böyle?' derler. Çelik, 3-4 aylýk bir süreçte 7-8 kilo vermiþtir. Ailesinin kendisini özel bakýma aldýðýný söyleyen Çelik, tatilin ilk haftasýný çok güzel bir þekilde geçirir, tüm ilgi onun üzerindedir. Ýkinci hafta ise 'gideceðim' psikolojisi etkisi altýna alýr, içinde sýkýntýlar oluþmaya baþlar. Okulun ikinci döneminde de yine ayný rahatsýzlýklar baþ gösterir. Doktorlar en sonunda yaþadýðý problemlerin psikolojik kökenli olduðunu söyler. Ve reçetesine '15-20 günde bir ailesinin yanýna gitmeli' diye yazarlar.

2-3 haftada bir memleketine, ailesini görmeye gitmeye baþladýðýný söyleyen Çelik, 3-4 gün kalýp kendini toparladýðýný belirtiyor. Çeþitli sosyal aktivitelerle de uðraþtýðýný aktaran Çelik, ikinci dönemi daha rahat geçirdiðini ifade ediyor. Ýleriki yýllarda aile hasretine tamamen alýþtýðýný söyleyen Çelik, "Derslerime dört elle sarýldým. Çeþitli aktivitelere katýlarak, meþguliyetler edinerek kafamýn dolu olmasýný saðladým. Okuduðum alan itibarýyla da ilerleyen zamanlarda nasýl davranacaðýmý öðrendim. Yaþadýklarýmýn en büyük sebebi temel güven duygumun oluþmamasý, ailemden hiç ayrýlmamam." diyor.

Kiþinin ileriki yýllarda ailesine baðýmlý olarak hayat sürmemesi için çocuða küçük küçük ayrýlýklar yaþatmak gerekiyor. Ancak bu ayrýlýklar haberli olmalý, niçin yalnýz býrakýldýðý izah edilmeli. Çelik, temel güven duygusunun geliþmesi için ilk 3 yaþýna kadar çocuðun yalnýz býrakýlmamasýný söylüyor. 3 yaþýndan sonra ise kiþilik ve karakteri oluþmasý için bazý þeyleri kendisinin yapabilmesini teþvik etmeli. Aile farkýnda olmadan baðýmlýlýk hormonlamamalý.

Boþluk ve yalnýzlýk daha çok tetikler

Gurbetlik çeken yahut ailesinden ilk defa ayrýlan kiþiler duygularýný mutlaka aileleri ile paylaþmalý. 'Bir de anne-babam üzülmesin' þeklinde düþünülmemeli. Aileyle telefonda sýk sýk görüþülebilir. Anne baba da 'merak etme, istediðinde orada oluruz' diyerek çocuðunu rahatlatmalý.

Hareketler eleþtirilebilir ama duygular asla eleþtirilemez. 'Ne var, yalnýz kalan tek sen misin, kaç yaþýna geldin?' gibi cümleler kullanýlmamalý. Açýk bir þekilde ifade edilmeden yalnýzlýða alýþtýrýlmalý.

Sosyal projelerde yer alýnmalý, meþguliyetler üretilmeli. Boþluk, yalnýzlýk, problemi daha çok tetikler.

'Yaþadýðým sorun psikolojik' diyerek fiziksel rahatsýzlýklar ihmal edilmemeli. Ýlaçlar düzenli olarak kullanýlmalý.

Doðruyu yanlýþý gösterecek bir dost, arkadaþ edinilmeli. Probleme objektif bakabilmeli. Ayrýca bu kiþi akran deðil, yaþ itibarýyla büyük ve olgun olmalý.

zaman

Ynt: Anne baba her derde deva! By: mevlüdekalýnsaz Date: 27 Eylül 2014, 21:13:46
Esselamü aleykum..farklý bir konu..aile hasreti çekmediðimden tam manasýyla anlayamam herhalde  bunlarý yaþyaný..ama tavsiyeleri çok yerinde bence..

Kiþinin ileriki yýllarda ailesine baðýmlý olarak hayat sürmemesi için çocuða küçük küçük ayrýlýklar yaþatmak gerekiyor. Ancak bu ayrýlýklar haberli olmalý, niçin yalnýz býrakýldýðý izah edilmeli. Çelik, temel güven duygusunun geliþmesi için ilk 3 yaþýna kadar çocuðun yalnýz býrakýlmamasýný söylüyor. 3 yaþýndan sonra ise kiþilik ve karakteri oluþmasý için bazý þeyleri kendisinin yapabilmesini teþvik etmeli. Aile farkýnda olmadan baðýmlýlýk hormonlamamalý.
Allah razý olsun paylaþýmýýnýz için..
Ynt: Anne baba her derde deva! By: saniyenur Date: 27 Eylül 2014, 22:35:20
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Bu yazý bana o kadar tanýdýk geliyor ki. Ailemden ayrý kaldýðým ilk aylar çok zor geçmiþti.
Ynt: Anne baba her derde deva! By: nadire 7/C Date: 28 Eylül 2014, 09:58:20
anne ve baba hayata tutunduðumuz bir daldýr. eðer o dalý býrakýrsak düþeriþ yani onlar olmazsa hayatýmýz zorlaþýr. onlar bizleri koruyan melekler gibidir.
Ynt: Anne baba her derde deva! By: elifbenal7a Date: 28 Eylül 2014, 13:31:42
Çok doðru :) Paylaþýmdan dolayý teþekkürler :)
Ynt: Anne baba her derde deva! By: tarantula901 Date: 30 Eylül 2014, 18:13:57
Çok güzel anlatýlmýþ Allah c.c. razý olsun sizlerden

radyobeyan