Almanya'da ezan vakti! By: selsebil Date: 07 Aðustos 2009, 03:46:03

'Almanya'da da artýk ezan okunma vakti geldi. Kiliseler çanlarýný çalýyor haklý olarak...
Almanya'nýn Hamburg kentindeki Sankt Georg semtinde bulunan Merkez Camii'nin iki minaresi, Alman sanatçý Boran Burchhardt tarafýndan yeþil-beyaz ''petekli minareler'' haline getirilecek.
Yeni minarede sembol olarak seçilen altýgen, hem Alman toplumunun en sevdiði sporlardan futbolu ve futbol topunu akla getiriyor, hem de Ýslam geleneðine temsil ediyor. Sanatçý Boran Burchhardt, “Altýgen, yüzlerce yýldýr Ýslam kültürünün sembollerinden biri. Yeþil renk ise Hazreti Muhammed'in rengi” dedi.
Merkez Camii'deki minarelerin hafta sonundaki sökme iþlemine Alman ve Türk basýný yoðun ilgi gösterdi.
Belediye onay verdi
Kuzey Almanya Ýslam Toplumu Baþkaný Ramazan Uçar, gazetecilere yaptýðý açýklamada, her 15 yýlda bir caminin boyanmasý gerektiðini belirterek, ''Aradan 17 yýl geçmiþti. Eski minareleri alüminyum ya da bakýrla kaplama þansýmýz yoktu. Arýnýn bal peteði gibi minareleri yeþil-beyaz renklere boyamak istedik. Önce karþý çýkan oldu. Ancak daha sonra cemaatin de görüþünü aldýk ve bu renge boyadýk. Hamburg-Mitte Belediyesi de büyük bir oy çokluðuya minarelerin boyanmasýna izin verdi'' dedi.
Ezan okunacak
Vatandaþlara bazý sürprizlerinin olacaðýný ve yeni dikilecek minarelerden ezan okunacaðýný ifade eden Uçar, ''Almanya'da da artýk ezan okunma vakti geldi. Kiliseler çanlarýný çalýyor haklý olarak. Biz de ezan okuma hakkýmýzýn olduðunu düþünüyoruz. Yasalar buna müsait. Hamburg gibi diyaloa açýk bir kentte ezan okunmasý diðer vatandaþlar tarafýndan da olumlu karþýlanýr diye düþünüyorum. Kiliselerle bu konuda görüþmedik, ancak ezan okunmasýnýn kiliselerin de lehine olacaðýný düþünüyorum. Ezan okunmasý konusunda yetkililerle görüþmelerimiz baþladý'' diye konuþtu.
Arý peteði desenli minarelere kavuþacak olan Merkez Cami'nin portatif iki minareli olmasý bakýmýndan da Almanya'da ilk ve tek olma özelliðini taþýdýðýný kaydeden Uçar, ''Minarelerimiz 23 metre yüksekliðinde, binanýn temeliyle birlikte yükseklikleri 40 metre. Bize 40-45 bin euroya mal oldu. Bununla ilgili olarak yeni bir faaliyet baþlattýk'' dedi.
Sanatçý Burchhardt ise 5 hafta gibi kýsa bir süre içinde Merkez Camii'yi Hamburg'a yakýþýr bir cami þekline getireceklerini söyledi.
DW
: Almanya'da ezan vakti! By: haber Date: 07 Aðustos 2009, 15:34:29
hakikaten ezan okunmasý mükemmel olur bence okunmalýda bu yapýmda hizmetleri geçen kullara allah c.c hidayet etsin hidayet olanlarý ilim ve amel ile þereflendirsin amin amin amin ...