Risalei Nuru okuma ve anlama teknikleri 3 By: ehlidunya Date: 22 Þubat 2012, 14:57:33
Risale-i Nur’u okuma ve anlama teknikleri-3
Risale-i Nur’u anlamada bütünlük ve denge boyutu
“Risale-i Nur’u anlamak derken neyi kast ettiðimiz,” son derece mühimdir ve meselenin ana merkezini oluþturmaktadýr.
Burada, “Risale-i Nur’u anlamak” yerine “Bediüzzaman’ý anlamak” ifadesini de kullanabiliriz. Çünkü Bediüzzaman Hazretleri, Risale-i Nur’daki hakikatleri kemal mertebede yaþayan bir þahsiyettir. Bir bakýma Risale-i Nur da, onun yaþadýðý Ýslâm’ýn yazýya dökülmüþ þeklidir. Ona “mücessem bir Risale-i Nur” denebileceði gibi, “þahsî yaþayýþýnýn, hâl ve harekâtýnýn da, yazdýðý eserin bir tefsiri olduðu”nu söylemek de mümkündür.
Risale-i Nur’u anlamaktan kastýmýz sadece kelimelerin karþýlýðýný bilmekten ibaret deðildir. Çünkü bir eserin içindeki mevzularý sadece ilim bazýnda anlamak, onun mânâ ve ehemmiyetini kavramak ve verdiði mesajý idrak etmek için yeterli deðildir.
Anlamada asýl derinlik
Elbette bir eseri hakkýyla anlayabilmek için öncelikle bu gereklidir, fakat tek baþýna olunca yetersizdir. Risale-i Nur’u anlamaktan meramýmýz:
1.Risale-i Nur’un mahiyetini, hususiyetlerini, meziyetlerini ve üstünlüklerini idrak etmek,
2.Bu eserleri bir bütün olarak kabul etmek,
3.Verdiði mesajlardaki irtibatlarý iyi kurmak ve muvazeneyi korumak,
4.Ortaya konan esaslarýn birini diðerine tercih veya feda etmemek,
5.Mânâ ve prensiplerine hakkýyla âyine olmaktýr.
Aksi takdirde, iþlenen mesaj ve esaslarýn birini ön plâna çýkarýp diðerini ihmal etmek ya da bütün mesajlarý birinin rengiyle boyamak, Risale-i Nur’u anlamak deðildir.
Ýþin doðrusu ve istikamet, iþlenen konulara müellifinin verdiði kýymet ve ehemmiyet derecesinde nazar etmek, herhangi bir prensibe onun yüklemediði mânâ ve fonksiyonu yüklememektir.
Risale-i Nur’daki meseleler iman, ibadet, ahlâk, içtimaiyat, siyaset gibi ana konulara ayrýlabilir. Bunlar arasýnda bilhassa imanla ilgili yüzlerce alt bölüm saymak mümkündür.
Bütününe dengeli bakabilmek
Risale-i Nur’u anlamak, bunlarýn bütününü idrak etmek, “eserlerde verilen kýymet ve ehemmiyet kadar deðer vermek” demektir.
Bunlarýn biri diðerine tercih edilemeyeceði gibi birbirine mâni de deðildir. Mâni gibi algýlanmasý, ancak “dengenin korunamamasý”yla açýklanabilir.
Bu eserlerin muhtevasýnda akýl, kalp, ruh, his ve nefis arasýnda mükemmel bir denge vardýr. Bunlarý hakkýyla anlayýp ayna olabilen insanýn yaþayýþýnda da ayný denge görülür. Eðer herhangi biri öne çýkýyor veya birisi ihmal ediliyorsa, muhtevadaki muvazene korunamamýþ demektir.
Ýstifade ederken dengeyi koruyan kiþi, gövdesi, dallarý, yapraklarý ve meyveleri ile dengeli ve uyumlu bir aðaç gibidir; dengeyi koruyamayan ise, hormonlu bitki gibi simetriden mahrumdur.
Bu meselede en güzel ölçü, yine müellifinin koyduðu prensiplerdir. O, icra ettiði hizmetin mahiyet ve hususiyetlerini, kendi meslek ve meþrebini anlatan yüzlerce prensip zikretmiþtir. Bütün eserlerine serpiþtirilen bu prensipler, Hizmet Rehberi isimli derlemede özetlenmiþtir. Buradaki esaslarý, verilen kýymet ve ehemmiyeti derecesinde kavramak ve uygulamak, Risale-i Nur’u doðru anlamaya vesile olur.
Anlamada rehber, eserlerin yazarýdýr
Bediüzzaman Hazretleri sadece prensip koymakla kalmamýþ, onlarýn en güzel uygulayýcýsý olmuþtur. Dolayýsýyla onun yaþayýþýný bütün yönleriyle bilmek, mesaisini hangi meselelere ayýrdýðýný, hangi hizmetle ne kadar meþgul olduðunu kavramak, Risale-i Nur’u anlamak hususunda en müstakim, en sýhhatli, en kestirme yoldur. Kaynaðýný onun eserinden ve uygulamasýndan almayan tespit ve tavýrlar ise, gerçeðin özü deðil, kabuðudur; esasý deðil, þekli ve sloganýdýr.
Öz ve esas yerini kabuða ve slogana býraktýðý zaman iman hizmetinin ruhu gitmiþ, kitleleri cezp etmesi gereken koca hareket dar bir alana hapsedilmiþ olur.
Yaptýðýmýz bu çalýþma, inþallah Risale-i Nur’u doðru anlamaya ve hakkýyla yaþamaya katkýda bulunur. Hedefimiz, Risale-i Nur’a perde deðil, ayna olabilmektir.
CEMÝL TOKPINAR
radyobeyan