Sizden Gelenler (Tasavvuf)
Pages: 1
Ameli koruma gayreti By: SevD@_GüLü Date: 01 Þubat 2012, 19:33:54
                Ameli koruma gayreti

Abdülaziz b. Ebî Revâd (rah) der ki: “Benim ulaþtýðým salih kiþiler, hayýrlý amelleri iþlemek içinbüyük bir gayret gösterirlerdi. Ameli iþledikten sonra da, amelin kabul edilip edilmediðinidüþünerek korkarlardý!”Mâlik b. Dînâr (rah) þöyle der: “Amelin kabul edilip edilmediði yönündeki endiþe ve korku, o ameli iþlemekten daha zordur.
”Ýbnu Aclân (rah) þöyle der: “Bir amel ancak þu üç þey ile geçerli olup salih amel niteliði kazanýr:Allah için takva sahibi olmak, iyi niyet taþýmak ve onu doðru olarak yapmak.
”“O, hanginizin amelinin daha güzel olacaðý hususunda sizi imtihan etmek için ölümü vehayatý yaratmýþtýr”107 ayet-i kerimesini Fudayl b. Iyâz (rah) þöyle açýklar: “Yani kimin daha ihlaslý ve kimin dosdoðru yaptýðýný sýnamak için...
” Bunun nasýl olacaðýný kendisine soranlara þöyle der: “Bir amelde ihlas bulunur fakat amel ilme göre doðru olmaz ise kabul edilmez.”

et-Tiyâhî þöyle der: “Þu dört þeyin bir amelde bulunmasý gerekir:
Yüce Allah'ýtanýmak marifetullah,
hakký tanýmak,
ihlas sahibi olmak ve
ameli sünnet üzere iþlemek.
Bunlar olmadan yapýlan hiçbir amel fayda vermez.

”Ebû Ubeyde b. Ukbe (rah) þöyle der: “Amellerini mükemmel yapma sevincini yaþamak isteyenkiþi niyetini güzelleþtirsin; çünkü Allahu Teala, niyetini güzelleþtiren kiþiye, aðzýna koyduðu lokma için bile sevap verir!
”Niyetin en güzel açýklamasýný, Hz. Resûlullah (s.a.v) yapmýþtýr; kendisine ihsanýn ne olduðusorulduðunda þöyle buyurmuþtur:“Ýhsan; Allahu Teala'yý görüyormuþ gibi O'na kulluk etmendir!”108 Rasûl-i Ekrem’in (s.a.v) tarif ettiði bu makam, ariflerin bulunduðu müþahede makamý ve yakînsahiplerinin marifetlerini gösteren bir izahtýr. Onlar ihlaslý kullar için en fazla ihlasa sahip olanlardýr.

Abdullah b. Mübârek (rah) þöyle der: “Nice küçük ameller vardýr ki niyet onlarý büyütür; yine nice büyük ameller vardýr ki niyet onlarý küçültür!
”Ariflerden biri þöyle der: “Kalp ile Allahu Teala'ya tam olarak yönelmek; namaz, oruç vb. fiili amellerle yönelmekten çok daha etkili ve sonuç vericidir!
”el-Antakî þöyle der: “Allahu Teala'ya ibadet kalpten yapýldýðý zaman azalar istirahat eder.”Hazret-i Ali (k.v) þöyle demiþtir: “Dýþý içine aðýr basan (yani görünüþü içinden daha iyi olup için noksan ve bozuk olan) kimsenin Mizan'da iyilikleri hafif gelir.
Ýçi dýþýna aðýr basan kiþinin dekýyamet günü Mizan'da sevaplarý aðýr basar!

”Davud-i Tâî (rah) þöyle der: “Bütün hayýrlarýn, niyetin güzelleþtirilip düzeltilmesindetoplandýðýný gördüm. Niyetini gerçekleþtiremesen de güzel niyet sana hayýr olarak yeter!
”Rivayet edildiðine göre Hasan-ý Basrî (rah): “Ona dünyada mükâfatýný verdik...”109 mealindeki ayet-i kerimenin tefsirinde þöyle demiþtir: “Dünyada verilen mükafattan maksat; ahiretteecir kazanmasýný saðlayacak olan samimi niyettir.

”Haberde varid olduðuna göre þöyle buyrulmuþtur: “Günahta ýsrar edenler ateþte helak oldular!”110. Buradaki ýsrardan murad; imkan ve güç bulduðu sürece o günahý iþlemeye kalpten niyetli olmaktýr.
Yahut iþlediði günaha karþý kalbinde piþmanlýk ve tövbeye yönelik bir düþünceninbulunmamasýdýr.
En büyük ýsrar ise günah iþlemek için gayret göstermektir.

Bir hadiste þöyle buyrulmuþtur: “Allah'ýn zikrine düþkün olanlar öne geçmiþlerdir. Zikir sebebiyle günahlarý silinir vekýyamet günü günah yükünden kurtulmuþ olarak gelirler.111
Bunlar, Allah tarafýndan haklarýnda cennetlik hükmü verilen, mukarrabun makamýna yükselmiþkimseler olup Resûlullah (s.a.v), onlarýn Allahu Teala'yý çokça zikretmeleri sebebiyle günahyüklerinden kurtulduklarýný haber vermiþtir.

Cenab-ý Hak, hayýrda öne geçen bu kullar hakkýnda þöyle buyurmuþtur:“(Hayýrda) önde olanlar, (ecirde de) öndedirler. Ýþte bunlar, (Allah'a) en yakýn (mukarrebun) olanlardýr!”112

Dinî ilimlerden ve Kur'ân-ý Kerîm'in ayetlerinden anladýðýmýz mana budur. Allahu Teala'nýn afve maðfireti ile iradesi bütün bunlarýn ötesindedir. O'nun ilmi kadîmdir, bütün iþler neticede Allah'ýn takdirine baðlýdýr.

Abdurrahman b. Murbih'in þöyle dediði nakledilir: “Kim, sýrf Allahu Teala'nýn rýzasýnýkazanmak için hayýrlý bir ameli iþler, daha sonra bu ameli ile insanlara karþý riya yapmak gibi bir kusur bulaþýrsa; Allahu Teala, asýl niyetinin karþýlýðýný kendisine verir ve ona bulaþmýþ kusuru da ondan giderir!

Kim, sýrf riyakarlýk için hayýrlý bir ameli iþler, sonra tefekkür edip yanlýþýný anlar ve onu Allahu Teala'nýn rýzasý için yapma yoluna girerse; Allahu Teala, onun için bu sonraki niyetinin karþýlýðýný verir ve amele baþladýðý andaki asýl niyetini (riyakarlýðý) siler. Onun bu tefekkürünü birtövbe olarak kabul eder. Tövbe ise, ondan önce iþlenen hatalarý silen bir ameldir. Allahu Teala herþeyi en iyi bilendir.


EBÛ TÂLÝB EL-M EK KÎ kalplerin azýðý kutbul kulup

Ynt: Ameli koruma gayreti By: ceren Date: 09 Haziran 2015, 16:29:54
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim.Ýnsanýn  amelini temiz tutmasýnýn yolu niyetini salih ve temiz tutmasýdýr.Niyeti salih olanýn amelini temiz tutar Rabbim korur.Niyeti salih,ameli temiz olan kullarýndan olalým inþallah..
Ynt: Ameli koruma gayreti By: aysegul999 Date: 09 Haziran 2015, 17:33:19
Aleykum selam ve rahmetullah , son paragraf riya ile yapmiþ olduðumuz amellerin Affý için Müjde mahiyetinde. Herþeyden önce Allah'ýn rýzasýný kazanmaya çalýþmalýyýz.
Ynt: Ameli koruma gayreti By: [Muhammed] Date: 09 Haziran 2015, 18:17:43
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatuh...Daima  Rabbim rýzasýný kazanabilmek için hayýrlý ameller iþleyebilelim ÝnþaAllah.Rabbim bizleri resüllulahýn yolunun onun rehberliðinden ayýrmasýn ÝnþaAllah.
Ynt: Ameli koruma gayreti By: ikranur 7d Date: 09 Haziran 2015, 18:26:37
Paylaþým için teþekkür ederim. Allah razý olsun.

radyobeyan