Affetmenin fazileti By: ehlidunya Date: 27 Ocak 2012, 02:25:11
Affetmenin fazileti
Yüce Rabbimiz kitabýnda, "...affeder, hoþ görür, "kusurlarýný yüzlerine vurmaz" ve baðýþlarsanýz elbette Allah baðýþlayandýr, esirgeyendir" " Teðabün, 14" buyurur. Hazreti Peygamber affetmenin önemi üzerinde durmuþ ve bunun müminler arasýndaki kardeþlik duygularýnýn geliþmesine katký saðladýðýný ifade etmiþtir. Onun hayatýnda kimseye kin yoktu ve hazreti Peygamber insanlara sevgiyle yaklaþýrdý.
Modern insan affetmeyi bir zarar olarak gördüðünden intikam alma peþine düþüyor. Oysa yüce Rabbimiz kitabýnda, "...affeder, hoþ görür, "kusurlarýný yüzlerine vurmaz" ve baðýþlarsanýz elbette Allah baðýþlayandýr, esirgeyendir" " Teðabün, 14" buyurur. Hazreti Peygamber affetmenin önemi üzerinde durmuþ ve bunun müminler arasýndaki kardeþlik duygularýnýn geliþmesine katký saðladýðýný ifade etmiþtir. Onun hayatýnda kimseye kin yoktu ve hazreti Peygamber insanlara sevgiyle yaklaþýrdý. Tevazu sahibiydi ve tevazuyu þu sözleriyle tavsiye ediyordu: "Alçak gönüllü olmak insana yükseklikten baþka bir þey getirmez. Alçak gönüllü olun ki, Allah sizi yükseltsin. Af ve baðýþlama insanýn ancak þerefini yükseltir. Affedin ki, Allah sizi izzetlendirsin"
Cömert insan kazanmýþtýr
Günümüz insaný kaybetme korkusuyla ikram etmekten, muhtaçlarý gözetmekten geri kalýyor. Yaptýðý her þeyin karþýlýðýný beklediðinden yoksullaþýyor. Oysa Müslüman varlýkta da yoklukta da insanlara ikram etmenin bir erdem olduðunu bilir ve hayatýný buna göre düzenler. Rabbimiz Ali Ýmran süresi, 180. ayetinde þöyle buyurur:
"Allah'ýn bol ihsanýndan kendilerine verdiði þeylerde cimrilik edenler bunun kendileri için hayýrlý olduðunu sanmasýnlar. Hayýr bu onlar için þerdir, kýyamet günü cimrilik ettikleriyle tasmalandýrýlýcaklardýr. Göklerin ve yerin mirasý Allah'ýndýr. Allah yaptýklarýnýzdan haberi olandýr."
Cömertlikle israf arasýnda fark vardýr
Günümüz insaný, yaptýðý her þeyi bir karþýlýk dahilinde yaptýðýndan cimrileþiyor ve bencilliðinin esiri oluyor. Ýsraf ise almýþ baþýný yürüyor. Bir gün içinde çöplere atýlan ekmek miktarýyla bir þehir insaný doyar. Ýsraf hayatýmýzýn her alanýný etki altýna alýyor. Ýnsanlar, israfta yoksullarýn haklarýnýn olduðunu düþünmüyorlar ve vermektense atmayý tercih ediyorlar. Yani, israf var ikram yok...
Cömertlik dinimizin övdüðü bir davranýþtýr. Ancak günümüz insaný bu vasfýný çoktan kaybetmiþ durumda. Ýsrafýný bir cömertlik olarak görecek kadar da kör... Hazreti Peygamber bu konuda bizlere örnek olmuþ ve tavsiyelerde bulunmuþtur. Hazreti Ali onun cömertliðini þöyle açýklýyor: "O insanlarýn en çok eli açýk olaný sýkýntýlara göðüs germe bakýmýndan göðsü en geniþ olaný, en doðru sözlüsü üzerine aldýðý iþi en güzel þekilde yerine getirendi. O en güzel ve yumuþak tabiatlý olup kabile ve akrabasýna en çok ikramda bulunan bir kiþi idi. Onu ilk gören ondan heybet duyar sohbetinde bulunanlar ise onu severlerdi. Ondan bir þey istendiðinde varsa verir bulma imkaný varsa bulmaya çalýþýrdý"
Hazreti Peygamberin cömertlikle ilgili sözleri
"Cömertlik cennet aðaçlarýndan bir aðaçtýr"
"Ýki haslet vardýr ki, Allahü Teala onlarý sever ve iki haslete de buðz eder. Sevdiði hasletler, cömertlik ve güzel ahlaktýr. Sevmediði iki huy ise cimrilik ve kötü huydur"
"Bol yedirmek herkese selam vermek ve güzel konuþmak maðfireti gerektiren sebeplerdendir. Allahü Teala'nýn bir takým kullarý vardýr. onlara kamu yararýna harcamak üzere servet verilmiþtir. Bunlardan cimrilik eden olursa onlardan alýr ve baþkasýna verir"
"Cömert Allah'a yakýn, insanlara yakýn, Cennete yakýn ve Cehennemden uzaktýr. Cimri ise Allah'tan uzak, insanlardan uzak, Cennetten uzak fakat Cehenneme yakýndýr"
Genlerin doðuþtan gelen kalp hastalýklarýndaki rolü çözülüyor
Bilim insanlarý, genlerin doðuþtan gelen kalp hastalýklarýnda oynadýklarý rolü çözmeye bir adým daha yaklaþtý. Nature Genetics'de yayýmlanan araþtýrmaya göre embriyonun oluþumu sýrasýnda özel bir genin aktivitesinin doðru zamanda sona ermemesi, yaþamýn ilerleyen yýllarýnda hastalýða neden oluyor. Tespit edilen genin "aktif" olarak býrakýldýðý farelerin görünürde saðlýklý dünyaya geldikleri ancak daha sonra kalp kasý sorunlarý yaþadýklarý tespit edildi. Uzmanlar, gelecekte genetik müdahale yoluyla kalp sorunlarýnýn çözülebileceðini belirtiyor. Ýnsanlar yaþam boyu ayný genleri taþýsalar da; çevrenin etkisi, beslenme biçimi ya da ana rahmindeyken annenin saðlýðý gibi faktörlerin bu genlerin aktivitesini etkileyebildiðini ve bunun da yaþamýn ilerleyen dönemlerinde çeþitli hastalýklara yol açtýðýný gösteren kanýtlar giderek artýyor.
San Francisco Gladstone Enstitüsü uzmanlarý, iki gene odaklanarak bu genlerin kardiyomiyopati (kalp yetmezliðine neden olan kalp kasý bozukluðu) oluþumundaki etkilerini inceledi. Bilim insanlarý, embriyonun kalbinin geliþmesinde önemli bir rol oynayan Six1 ve ihtiyaç kalmadýðýnda genlerin "kapanmasýný" saðlayan Ezh2 genleri izlendi. Araþtýrma sonucunda, genlerin doðru zamanda "kapanmasýnýn", normal kalp geliþiminde hayati bir rol oynadýðý belirlendi.
milli gazete
radyobeyan