Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Said B. Mansurun Rivayeti By: reyyan Date: 26 Ocak 2012, 22:18:59
7. Said B. Mansurun Rivayeti

 

3975... Zeyd b. Sabit (r.a)'dan rivayet olunduðuna göre;

Peygamber 's.a), (özürlü anlamýna gelen) [21] kelimesini ranm fetfasýyla gayre þekilde) okurmuþ.

(Ebu Davud dedi ki: Ancak bu hadisin ravilerinden) Saîd b. Mansûr (Muhammed b. Süleyman'ýn rivayetinde geçen) "okurdu" kelimesini riva­yet etmedi.[22]

 

Açýklama
 

Hadis-i þerifte söz konusu edilen ayet-i kerimenin tamamý meâlen þöyledir: "Ýnsanlardan özürsüz ola­rak yerlerinde oturanlar ile mallarýyla ve canlarýyla Allah yolunda cihad edenle bir olmaz."

Musannif Ebû Davud'un açýklamasýndan anlaþýldýðýna göre, bu hadis-i þerif kendisine birisi Said b. Mansûr, diðeri Muhammed b. Süleyman ol­mak üzere iki yoldan ulaþmýþtýr. Bunlardan Muhammed'in rivayetinde "okurdu" anlamýna gelen "kâne yekrau" cümlesi bulunduðu halde Said'in rivayetinde bu yoktur.

Hadisin kýraatla ilgili yönü, içerisinde geçen "gayr" kelimesidir. Hadis-i þerif, Hz. Peygamber'in bu kelimeyi okurken son harfini fethah okudu­ðunu, binaenaleyh bu kelimenin "gayre" þeklinde okunabileceðini ifade etmektedir. Bu sebeple Mekke ve Medine kurrasý bu kelimeyi böyle oku­muþlardýr.

Bu okuyuþ, sözü geçen kelimenin kelimesinden hal ol­masýyla ilgilidir. Nafî ile Ýbn Amir ve Kisâî de böyle okumuþlardýr. Zec-cac ise bu kelimenin "el-kaidûne" kelimesinden mütesna olarak "ra" nýn ötresi ile "gayru" þeklinde okunabileceðini söylemiþtir.

Ayrýca bu kelimeyi kelimesinin sýfatý olarak "gayri" þek­linde okumak da caizdir.[23]

Avnü"l Mabud yazarýnýn açýklamasýna göre, bu kelimenin ra'sýný ötre-li olarak okumanýn cevazýna sebep, "el-kaidun" kelimesine sýfat veya be­del olabilmesidir. Nitekim Yahya ibn Kesir ile ebu Amr, Hamza ve Asým onu böyle okumuþlardýr. Beyzavî de böyle demiþtir.[24]

[21] Nisa (4) 95.

[22] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/59.

[23] Alûsi Ruhul meani 5/121.

[24] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/59-60.



radyobeyan