Said B. Mansurun Rivayeti By: reyyan Date: 26 Ocak 2012, 22:18:59
7. Said B. Mansurun Rivayeti
3975... Zeyd b. Sabit (r.a)'dan rivayet olunduðuna göre;
Peygamber 's.a), (özürlü anlamýna gelen) [21] kelimesini ranm fetfasýyla gayre þekilde) okurmuþ.
(Ebu Davud dedi ki: Ancak bu hadisin ravilerinden) Saîd b. Mansûr (Muhammed b. Süleyman'ýn rivayetinde geçen) "okurdu" kelimesini rivayet etmedi.[22]
Açýklama
Hadis-i þerifte söz konusu edilen ayet-i kerimenin tamamý meâlen þöyledir: "Ýnsanlardan özürsüz olarak yerlerinde oturanlar ile mallarýyla ve canlarýyla Allah yolunda cihad edenle bir olmaz."
Musannif Ebû Davud'un açýklamasýndan anlaþýldýðýna göre, bu hadis-i þerif kendisine birisi Said b. Mansûr, diðeri Muhammed b. Süleyman olmak üzere iki yoldan ulaþmýþtýr. Bunlardan Muhammed'in rivayetinde "okurdu" anlamýna gelen "kâne yekrau" cümlesi bulunduðu halde Said'in rivayetinde bu yoktur.
Hadisin kýraatla ilgili yönü, içerisinde geçen "gayr" kelimesidir. Hadis-i þerif, Hz. Peygamber'in bu kelimeyi okurken son harfini fethah okuduðunu, binaenaleyh bu kelimenin "gayre" þeklinde okunabileceðini ifade etmektedir. Bu sebeple Mekke ve Medine kurrasý bu kelimeyi böyle okumuþlardýr.
Bu okuyuþ, sözü geçen kelimenin kelimesinden hal olmasýyla ilgilidir. Nafî ile Ýbn Amir ve Kisâî de böyle okumuþlardýr. Zec-cac ise bu kelimenin "el-kaidûne" kelimesinden mütesna olarak "ra" nýn ötresi ile "gayru" þeklinde okunabileceðini söylemiþtir.
Ayrýca bu kelimeyi kelimesinin sýfatý olarak "gayri" þeklinde okumak da caizdir.[23]
Avnü"l Mabud yazarýnýn açýklamasýna göre, bu kelimenin ra'sýný ötre-li olarak okumanýn cevazýna sebep, "el-kaidun" kelimesine sýfat veya bedel olabilmesidir. Nitekim Yahya ibn Kesir ile ebu Amr, Hamza ve Asým onu böyle okumuþlardýr. Beyzavî de böyle demiþtir.[24]
[21] Nisa (4) 95.
[22] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/59.
[23] Alûsi Ruhul meani 5/121.
[24] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/59-60.