Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Ahmet B. Hanbelin Rivayeti By: reyyan Date: 25 Ocak 2012, 19:30:41
24. Ahmet B. Hanbel'in Rivayeti

 

3992... (Safvan b. Ya'la'mn) babasý Ya'la b. Ümeyye el-Temimi'den rivayet olunmuþtur; dedi ki:

Ben Peygamber (s.a.v)'i (" Ey Malik! diye seslendiler" mealindeki Zuhruf suresinin 77. ayetini) mimber üzerinde     (þeklinde) okurken iþittim.

Ebû  Davûd dedi ki: (Ravi, Hz. Peygamber "Malik" kelimesini) terhimsiz olarak ( okudu) demek istiyor.[68]

 

Açýklama
 

Bir gramer terimi olan "terhim", hafiflik saðlamak için münadamn son harfini hazfetmek demektir. Metinde geçen-----"Uu  kelimesi bir münada olarak terhim kaide­sine tabi tutulup sonundaki "kâf" hafi hazf edilebilir. Bir baþka ifadeyle bu kelime terhim kaidesi uyarýnca "yâ Mali" þeklinde okunabilir. Ancak hadis-i þerif, Resulüziþan Efendimizin bu kelimeyi terhim kaidesine tabi tutmadan "yâ Malik" þeklinde okuduðunu ifade ediyor.

Nitekim Beydâvi de tef isinde bu kelimenin "lam" hafinin esresi ve otresi ile "yâ Mâli" ve "ya Mâlu" þekillerinde okunabileceðini söylüyor. Rühtil-Meâni müellifi Alûsî'nin açýklamasýna göre, Hz Ali (r.a) ile Ýbn Mes'ud Ýbn Vessâb ve A'meþ bu kelimeyi terhim kaidesine tabi tutarak okumuþlardýr. Gramer kaidelerine uygun olan bu kýraâta göre ayetin manâsý þöyle olur: "Onlar, cehennem'in bekçisi olan Malik'e seslenip O'nu yardýma çaðýrýrlar."[69]

[68] Buhari, tefsirü'l kur'ân 43) I; Müslim Cüm'a 49, Tirmizî salat 362.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/72.

[69] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 14/73.



radyobeyan