Güncel Dini Haberler
Pages: 1
Bizim hizmet annelerimiz By: ehlidunya Date: 25 Ocak 2012, 16:34:36
Bizim 'hizmet anneleri' de günümüzün ermiþ kadýnlarý

Türk-Ýslam Edebiyatý alanýnda çalýþmalar yapan yazar Gülenay Pýnarbaþý, il il gezerek Anadolu'daki kadýn evliya-larýn haritasýný çýkardý. Dinlediði hikâyelerle 'Anadolu'nunErmiþ Kadýnlarý'ný kaleme alan Pýnarbaþý, 'Hizmet Anne-leri' adýyla hayatý kitaplaþtýrýlan kadýnlarý, ilim ve hayýr yolundaki gayretleriyle ermiþ kadýnlara benzetiyor.

Kadýnýn aile ve toplumdaki yerini dert edinen yazar Gülenay Pýnarbaþý, Anadolu'yu gezerek Türkiye'nin ermiþ kadýnlarýný yazdý. Sabýr, sadakat, vefa ve iffet kahramaný olan Anadolu'nun ermiþ kadýnlarýný kaleme alan Pýnarbaþý, "Hayatlarý kitap haline getirilen hizmet anneleri de günümüzün ermiþ kadýnlarýdýr." diyor. Yazar, kadýn ermiþlerin bulunduðu illerde kadýnýn güçlü bir temsili olduðuna dikkat çekerken, günümüzde halk kültürünün yerini televizyonun almasýndan da þikâyet ediyor. Türk-Ýslam edebiyatý alanýnda çalýþmalar yapan Pýnarbaþý, kitabýna taþýdýðý 69 kadýnýn hikâyesi için 49 il gezdi. Dinlediði hikâye ve gezdiði türbelerle ermiþ kadýnlarýn haritasýný çýkaran Pýnarbaþý, tarihî Ýpekyolu üzerinde kadýn ermiþlerin yoðunlaþtýðýný anlatýyor. Bu güzergâh üzerindeki illerden Ankara ve Amasya'da kadýn ermiþlerin sayýsýna dikkat çeken yazar, "Ermiþ kadýnlar, günümüz kadýnlarýnýn da temsil adýna önünü açýyor." ifadelerini kullanýyor. Pýnarbaþý, yaptýðý çalýþmanýn, kendisinde de büyük farkýndalýklar oluþturduðunu sözlerine ekliyor.

Aktardýðý hikâyelerin kahramanlarýnýn arasýnda Müslüman olan da var, Hýristiyan da, Rum da. Ancak 69 kadýndan 3 ya da 4'ü inzivaya çekilmiþ. Diðerleri ise hep hayatýn içerisinde yer alýyor. Kahramanlarýnýn hemen hepsi sabýrlý, iffetli ve vefalý olan ermiþ kadýnlarýn anne ve kýz rollerinin aðýrlýklý olduðunu belirten Gülenay Haným, kýz olarak Hz. Fatýma, anne olarak ise Hz. Meryem isimlerinin öne çýktýðýný anlatýyor. Zira anne olmak isteyen kadýnlardan Merzifon Taþ Bebek ve Kümbet Hatun yatýrlarýna gelenler, Hz. Meryem'in bebek sahibi olma hikâyesinin ümidiyle dua ediyor. Hastalýklara þifa olmasý için bitkisel ilaç hazýrlayan Anadolu kadýnlarýnýn "Benim elim deðil, Fatýma anamýzýn eli" sözünü ise duymayan yoktur. Günümüzdeki kadýnlarýn yaþadýklarýný ve kadýn programlarýný hatýrlatan yazar, ermiþ kadýnlar gibi günümüz kadýnlarýnýn da "'Bu da geçer ya hu!' dediklerini duymak istiyorum." þeklinde konuþuyor. Gülenay Pýnarbaþý, ermiþ kadýnlarýn en büyük özelliðinin 'gündüzleri iþ yaparken geceleri ilim peþinde koþmak' olduðunu aktarýyor. Günümüzde 'Hizmet Anneleri' adýyla hayatý kitaplaþtýrýlan kadýnlarýn ise ilim ve hayýr yolundaki gayretleriyle ermiþ kadýnlara benzediðini kaydeden yazar, "O kadýnlarý tanýdýkça modern insanýn hayatýndan tevekkülü çýkardýðýný fark ettim." diye konuþuyor.

Ahilikte kadýn dayanýþmasý: Bacýyan-ý Rum ve Kadýncýk Ana

Anadolu'nun Ermiþ Kadýnlarý kitabýndaki kahramanlardan yazarýn en çok dikkatini çeken isimlerden birisi Kadýncýk Ana. Anadolu'nun Türkleþmesi ve Ýslamlaþmasýnda önemli bir rol oynayan Bacýyan-ý Rum denilen kadýnlar arasýnda yer alan Kadýncýk Ana, iyilik ve kerametleriyle anýlan bir ermiþ kadýndýr. Hacý Bektaþ-ý Veli tarafýndan manevi evlat kabul edilen Kadýncýk Ana'nýn, 'Velâyetname' isimli eserde de adý geçiyor. Kitapta, Kadýncýk Ana'nýn bazý yerlerde erkeklerden bir adým önde olduðu anlatýlýyor. Hacý Bektaþ-ý Veli ile birlikte Arafat Daðý'na çýkýþý kerametlerinden biri olarak kayýtlara geçmiþ. Pýnarbaþý, Kadýncýk Ana'nýn da içerisinde bulunduðu Bacýyan-ý Rum'un yaptýðý çalýþmalarla Anadolu'yu Ýslamiyet'e hazýrladýðýný belirtiyor.

zaman


radyobeyan