Temizlik By: seymanur K Date: 25 Ocak 2012, 13:12:04
TEMÝZLÝK
Taharet, lugatta maddi ve manevi pisliklerden yýkanmaktýr.
Istýlahta ise namaz kýlmak, Kâ'be'yi tavaf etmek gibi bazý ibadetlere engel olan hadesten ve necasetten temizlenmektir.
Yüce dinimiz Ýslam; ruh. fikir ve ahlak temizliðine önem verdiði gibi beden, elbise, ve çevre temizliðine de gerekli önemi vermiþtir.
Kuran-ý Kerim'de Yüce Allah þöyle buyurur:
"Ve elbiseni temizle" (Müddessir: 74/4)
"Þüphesiz Allah (günahlardan) çok tevbe edenleri sever, (hades ve necaset) gibi pisliklerden temizlenenleri de sever." (Bakara: 2/222)
Peygamberimiz (s.a.v.) konuyla ilgili þöyle buyurur:
"Temizlik imandandýr." "Temizlik imanýn yarýsýdýr." [1]
Baþka bir hadisi þeriflerinde ."Namazýn anahtarý taharettir." [2] buyurarak temizlenmenin önemi belirtilmiþtir.. Bu sebeple ergenlik çaðýna gelip, akýllý olan her Müslüman'a farz kýlýnan namaz ibadetinin Allah katýnda geçerli sayýlmasý için namaza duran kiþinin beden ile elbisesinde ve namaz kýlacaðý yerde dinimizce pis sayýlan bir þeyin bulunmamasý, abdestli olmasý, gerektiðinde boy abdesti almasý þart koþulmuþtur.
Temizlik deyince Hadesten ve Necasetten Taharet gibi tabirler her zaman karþýmýza çýkýyor. Bu iki taharet þeklini de belirtelim.
Hades: Namaz gibi ibadetlerin yapýlmasýna dinen engel olan ve hükmen necaset sayýlan bir haldir. Bu da küçük ve büyük diye ikiye ayrýlýr. Küçük hades, abdestsizlik hali olup abdest almakla giderilir.
Büyük hades ise cünüplük veya kadýnlara ait hayýz ile nifas halleridir. Bu da vaktinde alýnan boy abdesli ile giderilir.
Necaset: Þer'an temiz sayýlmayan þeylerdir. Necaset çeþitleri giderilip ondan temizlenme yollarý hakkýnda ileride bilgi verilecektir.
Gerek hadesten taharet ve gerekse necasetten taharet yollarýnýn baþýnda su üe yýkama gelir. Bu itibarla önce necis olan þeyleri, sonra da su çeþitlerini görelim: [3][1] Müslim, Taharet b. 23; Ýmam Ahmed, 5/342.
[2] Ebu Davud, Namaz b. 73; Tirmizi, 63.
[3] Kadý Ebu Þuca’, Ðayet’ül-Ýhtisar ve Þerhi, Ravza Yayýnlarý: 73-74.