Delillerle Namaz Vakitleri By: seymanur K Date: 23 Ocak 2012, 18:10:14
Delillerle Namaz Vakitleri
Bir günde kýlýnan beþ vakit namazýn vakitleri için delil olarak Ebu Musa (r.a) Resulullah (s.a.v.)'den þöyle nakleder:
"Resulullah'a bir kimse geldi ve kendisinden namaz vakitlerini soruyordu. Resulullah (s.a.v.) ona hiçbir cevap vermedi. Müteakiben fecr yarýldýðý zaman sabah namazýný ikame etti. Halbuki insanlar birbirini halen tanýyamýyordu. Sonra güneþ ortadan meylettiði zaman müezzine emretti ve öðlen namazýný kýldý. Cemaatin içinde en iyi bilen durumunda olan bir sözcü, gündüz yarý olmuþtur der, idi. Sonra güneþ yüksek iken emredip ikindiyi ikame etti. Sonra güneþ battýðý zaman emredip akþamý ikame etti. Sonra þafak kaybolduðu zaman emredip yatsýyý ikame etti. Sonra ertesi gün sabah namazýný o kadar geri býraktý ki bu namazdan çýkan herhangi biri güneþ muhakkak doðmuþtur yahut hemenhemen doðdu der idi. Sonra öðlen namazýný dünkü ikindi vaktine yaklaþan bir vakte kadar geciktirdi.
Sonra ikindiyi o kadar geri býraktý ki namazdan çýkan herhangi bir kimse güneþ kýpkýrmýzý oldu der idi. Sonra þafaðýn kaybolacaðý zamana yakýn oluncaya kadar akþam namazýný geri býraktý. Sonra yatsý namazýný gecenin ilk üçte biri oluncaya kadar geri býraktý. Sonra sabah olunca soruyu soraný çaðýrdý ve O'na:
"Namazýn vakti þu iki vakit arasýdýr." buyurdu. [2]
Bu hadisi þeriften beþ vakit olan farz namazlarýn ilk ve son vakitleri açýkça anlaþýlmaktadýr.
Hadisin ilk paragrafý namazlarýn ilk vakitlerini, son paraprafý ise namazlarýn son vakitlerini bildirmektedir.Bu hadisin açýk hükmünden anlaþýlýyor ki bir namazýn kýlýnma vakti ilk vaktinden son vaktine kadar devam eder. Yani namazý vaktinin ilkinde, ortasýnda ve sonunda kýlmak caizdir. Ama þu kadar ki efdal olan vakit ilk vakittir. Diðer vakitler cevaz ve meþruiyet vakitleridir. Beþ vakit farz namazdan herhangi birini bile bile tehir etmenin ve hele hele son vakite geciktirmenin uygun olunmayacaðý da bilinmelidir.
Namaz vakitleri için artýk baþka delil ileri sürmeye ihityaç duymuyoruz. Peygamber (s.a.v.), soruyu soran adama ilkin cevap vermeyerek, daha sonra hem belið hem de tesirli olsun diye fiil ve sözleriyle tarif ederek namaz vakitlerinin anlaþýlmasýný en müessir halde belirtmiþ oldu.
[2] Müslim, 614