İslam İnancının Temelleri Akaid
Pages: 1
Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: sümeyra Date: 20 Ocak 2012, 06:23:45
Îman Artar Ve Eksilir Mi?


«Ameller artar ama (inanılma­sı lâzım gelen şeyler bakımından) İman, ne artar ne de eksilir.»

İman, ziya'delik ve noksanlık kabul etmez. Çünkü iman, tam bir teslimiyet ile tasdik etmek­ten ibarettir. Bu ise, ziyadelik ve noksanlık kabul etmez. Bir kimsede tasdik varsa, mü'mindir; yok­sa, kâfirdir.

Şu âyet-i kerime ise, imanın artmasından bahsetmektadir:

«Mü'minler ancak onlardır ki, Allah anıldığı za­man yürekleri titrer. Karşılarında Allah'ın    âyetleri okununca bu, onların imanını arttırır. Onlar, ancak Rablerine dayanıp güvenirler.»  [67]Bu ve benzeri âyetler,    imanın nurunun ar­tacağına işarettir.    Aynı şekilde, kötü ameller de kalbi karartır ve imanın nurunu azaltır.

İman, artıp eksilmez. Ancak iman, kuvvetli veya zayıf olabilir. Meselâ, Peygamber Efendimi­zin imanı ile diğer bütün insanların imanı bir de­ğildir. Aynı şekilde; Hz. Ebû Bekir'in imanı ile di­ğer insanların İmanı bir değildir. Bunun için ima­nımızı amellerimizle takviye etmemiz lâzımdır.

Mü'minler, imanda ve Allah'ı tek tanımada eşittirler. Amellerde ise, birbirinden farklı du­rumdadırlar. [68]


Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: hafiza aise Date: 07 Ekim 2014, 19:04:56
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; bu mesele mezhep imamlarının üzerinde en çok tartıştığı konulardan biri.İmanımızı kuvvetlendirmek için çaba sarfetmeliyiz.
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: ceren Date: 29 Haziran 2015, 16:49:21
Aleykümselam.İman artıp,eksilmez.İmanı zayıflatan yada kuvvetlendiren şeyler olur.Allahı anmak,zikir etmek,teslim olmak imanı kuvvetlendirir.Günah işlemek,Allahtan uzaklaşmak imanı zayıflatır.Rabbim imanını kuvvetlendiren kullarından eylesin bizleri inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: [Muhammed] Date: 29 Haziran 2015, 16:56:43
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim imanımızı artırsın.Rabbim katındaki derecelerimizide artırsın İnşaAllah.Rabbim bizleri salih kullarından eylesin İnşaAllah.Allah razı olsun.
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: AyşeSungur7-B Date: 29 Haziran 2015, 17:47:24
Esselamu aleyküm ve rahmetullah;
Rabbim imanımızı arttırsın inşallah.
Paylaşım için teşekkürler.Allah razı olsun.
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: ikranur 7d Date: 29 Haziran 2015, 18:27:52
selamün aleyküm. ewet alllahım imanımızı kuvvetli ve kalplerimizdende şüphe ettirmesin.allh c.c. korkusunu çıkarmasn. imanımızı ruhumuzu teslim ederken azrail .a.s. şeytanda gelip bir bardk su sundugunda imanımızı şeytana yenık düşürmesn allhım. aminn... allahıma emanetsiniz.
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: mevlüdekalınsaz Date: 29 Haziran 2015, 20:06:19
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..anladigim kadariyla o zaman iman artmaz ancak zayiflayip guclenebilir .bunu da amellerimizin takviyesiyle yapabiliruz.
Allah razi olsun.bu konuyu hic dusunmemistim daha once
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: HALACAHAN Date: 26 Ağustos 2016, 18:44:00
Imanimizda artma ve ekslme olmazken amellerimiz o.alacağımız sevaplar artar ya da azalır..Rabbim imajımızı kuvvetli eylesin .Hayirli ameller peşinde olmamızı nasip etsin ..
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: Sevgi. Date: 30 Kasım 2020, 08:09:17
Aleyküm Selâm. Rabb'im imanımızı kuvvetli eylesin inşaAllah
Ynt: Îman Artar Ve Eksilir Mi? By: Bilal2009 Date: 02 Aralık 2020, 13:43:43
Ve aleyklümüsselam Rabbim razı olsun Rabbim bizleri iman sahibi kullarından eylesin

radyobeyan