Kornea naklinin nedeni,lazerli katarakt By: melek24 Date: 29 Temmuz 2009, 16:55:25
Doç. Dr. Mustafa Ünal, kornea nakillerinin en sýk görülen nedenini, lazerli katarakt ameliyatlarýyla meydana gelen hasarlar olduðunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Göz Hastalýklarý Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, gözün en ön tarafýnda yer alan, saat camý gibi olan ve dýþardan gelen ýþýðý kýran saydam tabaka korneanýn, saydamlýðý bozulduðunda ve görmede azalma meydana geldiðinde deðiþtirilmesi gerektiðini söyledi.
Doðuþtan gelen bozukluklar, travmalar sonucu gözde hasar meydana gelmesi, göze yabancý cisim kaçmasý, çamaþýr suyu temasý ve benzeri tahrip edici maddelerin temasý ve az da olsa lens kullananlarda meydana gelen mikrop kapmasý gibi nedenlerle korneada bulanýklýk ve görmede azalma meydana gelebildiðine iþaret eden Ünal, bu durumda kornea nakli gerektiðini vurguladý.
Kornea naklinin, yeni doðan bebekten 100 yaþýna kadar her bireye yapýlabileceðini belirten Ünal, katarakt ameliyatlarýndan sonra da kornea naklinin gerekebileceðine iþaret etti. Ünal, ''artýk kornea nakillerinin en sýk görülen nedenini lazerli katarakt ameliyatlarýyla oluþan hasarlar oluþturuyor'' dedi.
Nakil yapýlacak kornealarýn göz bankalarýndan saðlanmasý gerektiðinin altýný çizen Doç. Dr. Ünal, Akdeniz Üniversitesindeki Göz Bankasýna kornea baðýþýnýn yüksek olduðunu, ancak Antalya dýþýndan çok fazla baðýþ yapýlmadýðýný söyledi.
Ölen kiþilerden alýnan kornealarýn, göz bankasýnda kornea nakli için özel sývýlar içinde bekletildiðini belirten Ünal, kornea nakli yapýlacak hastanýn genel anesteziyle uyutulduðunu ya da lokal anestezi yapýldýðýný kaydetti. Ünal, ameliyatta önce hastanýn korneasýndaki hastalýklý kýsmýnýn çýkarýldýðýný, sonra ayný büyüklükte kesilen yeni korneanýný göze nakledildiðini anlattý.
Her ameliyatta olduðu gibi kornea naklinde de mikrop kapma ve korneanýn ''reddedilme'' olasýlýðý gibi riskler olacaðýna iþaret eden Ünal, ''hastaya dýþardan bir doku koyduðumuz için vücut bunu reddetmeye çalýþacaktýr. Bu, tüm nakiller için geçerlidir ama diðer organlara bakýldýðýnda en düþük ret riski gözdedir, çünkü kornea damarsýz bir dokudur'' diye konuþtu.