Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: reyyan Date: 15 Ocak 2012, 09:10:07
38. Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ

 

530. ...Ümmü Seleme (r.anha), Rasûlullah (s.a.) bana, akşam eza­nı esnasında (şunları) söylememi öğretti demiştir:

"Allah'ım şu (akşam ezanı) Senin gecenin gelişi(ni), gündüzünün de gidişi(ni bildirmekte)dir. Senin (yoluna çağıran) davetçilerinin (mü­ezzinlerin) sesleri (de yükselmekte)dir. Beni bağışla!"[510]

 

Açıklama

 

Allah'ın izni ve dilemesiyle varlıkların büyük değişikliklere, yenilenmelere, bozulup düzelmelere uğraması zaman içeri­sinde olmaktadır. Eşyadaki sür'atli değişikliğe eş zamanda da daimî bir ye­nilenme ve değişiklik olmakta kısaca her an yerini yeni bir ana terk etmektedir. Akşam ezanında bu duanın okunmasının hikmeti diğer vakitlere nisbetle bu vakitte daha büyük değişikliklerin vuku bulmasıdır. Çünkü akşam gece ile gündüz arasında bir köprüdür.

Zaman üzerinde ve eşyada böyle büyük değişiklikler meydana gelirken insanın iç dünyasında da büyük inkılâbların meydana gelmesi tabiidir. Mü­ezzinlerin seslerinin de semâlara yükseldiği bu mübarek anda bir kul için en güzel duâ günahlarının bağışlanması, eşyadaki değişikliğe uygun olarak gü­nahlarının sevaba tebdil edilmesi, günahkâr bir kul olmaktan kurtulup Sâlih bir kul olmak isteğidir. İşte bu ve bilemediğimiz daha pek çok hikmetlere bağlı olarak Cenab-ı Peygamber (s.a.)'in duayı, akşam ezanı esnasında oku­mayı tavsiye etmiş olduğu düşünülebilir.

Her ne kadar hadis-i şerifin zahirinden bu duanın akşam ezanına başla­nacağı sırada okunacağı anlaşılırsa da, ezandan sonra okunacağı ihtimali de vardır.

İbn Hacer gibi bazı ilim adamları bu duanın akşam ezanında okunabi­leceği gibi cümlelerini cümleleriyle değiştirerek sabah ezanında da okunabileceğini söylemiştir. Çün­kü Kur'ân ve Hadis-i şerifte geçen dualara benzetilerek insanlar tarafından düzenlenen duaları okumak da caizdir.[511]

[510] Tirmizi, daevât 126.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/350.

[511] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/350-351.


Ynt: Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: RAMAZAN 7/D Date: 02 Mayıs 2017, 17:42:58
Es Selamun Aleykum . Aksam ezanindan sonra Efendimiz s.a.v den ogrendigimiz hadisi serfite gecen guzel duayi okuyalim insAllah .

Allah cc razi olsun
Ynt: Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: Sevgi. Date: 02 Mayıs 2017, 18:58:46
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizleri Peygamberimiz'in yolundan hiç ayırmasın inşaAllah
Ynt: Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: ceren Date: 02 Mayıs 2017, 23:12:40
Aleykumselam.Rabbim bizleri bu dualari okuyan ve feyzine erisen kullardan olalim insallah...
Ynt: Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: Bilal2009 Date: 03 Mayıs 2017, 06:20:24
Ve aleykümüsselam Peygamberimiz in her yaptığı ve her söylediği hikmetlidir Rabbim bizleri bu söz ve davranışlara uyanlardan eylesin
Ynt: Akşam Ezanı Esnasında Okunacak Duâ By: melda 6D Date: 03 Mayıs 2017, 20:58:45
Aleyküm selam . Bu duayı akşam ezanından sonra okuyalım inşallah . Rabbim hakkıyla namazlarımızı kılmay nasip et.

radyobeyan