Sigara ve alkol kanseri de tetikliyor By: ehlidunya Date: 12 Ocak 2012, 02:09:13
Sigara ve alkol kanseri de tetikliyor
Sigara ve alkolün, kanserin de en önemli nedenleri arasýnda yer aldýðý bildirildi
Sigara ve alkolün, geç fark edilen ve hýzla yayýlan pankreas kanserinin de en önemli nedenleri arasýnda yer aldýðý bildirildi.
Medicana International Ankara Hastanesi genel cerrahi uzmaný Doç. Dr. Mesut Yaþar Atlý, çoðu kez geç fark edilen, tedavi seçenekleri kýsýtlý, hýzlý yayýlan, ölümcül bir kanser türü olan pankreas kanserinde, hastalarýn yüzde 95'inin beþ yýl içinde kaybedildiðini belirtti.
Atlý, tedavi þansý düþük olan hastalýðýn geliþiminde rol oynayan faktörlerin bilinmesinin, korunma yollarý konusunda ip uçlarý verdiðini söyledi.
Pankreas kanseri geliþiminde rol oynadýðý kanýtlanan en önemli risk faktörünün sigara olduðunu vurgulayan Atlý, ''Sigaranýn pankreas kanseri olgularýnýn yüzde 20-30'undan sorumlu olduðu tahmin ediliyor. Sigaranýn býrakýlmasýyla risk azalýyor'' dedi.
Alkolün de pankreas kanseri ile yakýn iliþkisi olduðunu ve alýnan alkol miktarý arttýkça riskin de arttýðýný ifade eden Atlý, diðer risk faktörleri ile ilgili þu bilgiyi verdi:
''Obezite birçok kanserde olduðu gibi pankreas kanseri için de önemli bir risk faktörüdür. Haftada 1,5 saatten fazla yürüyüþ veya fiziksel aktivitenin riski yüzde 50 oranýnda azalttýðý gösterilmiþtir. Kötü beslenme de bir baþka risk faktörüdür. Kýrmýzý et, yað ve kolesterolün aþýrý, sebzenin az tüketilmesi, þeker, beyaz un gibi glisemik indeksi yüksek gýdalarýn çok alýnmasý, pankreas kanseri için risk oluþturur. Domates, kuþburnu ve karpuz gibi kýrmýzý sebze ve meyvelerden alýnan likopen, birçok sebze meyve ve çayda bulunan flavonoller de pankreas kanserine karþý koruyucu etkiye sahiptir.''
Zaman
radyobeyan