Süneni Tirmizi
Pages: 1
Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: sumeyye Date: 06 Ocak 2012, 18:01:33
bölüm: 85

Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir?

928- Fadl b. Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, Has’am kabilesinden bir kadın; “Ey Allah’ın Rasûlü! Babama hac farz oldu kendisi çok ihtiyar olup binit üzerine binip yolculuk yapamaz” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.); “Onun yerine sen hac yapıver” buyurdular. (Buhârî Cezaus Sayd: 34; İbn Mâce, Menasik: 10)

 Tirmîzî: Bu konuda Ali, Büreyde, Husayn b. Avf, Ebû Rezîn el Ukaylî, Sevde b. Zem’a ve İbn Abbâs’tan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Fadl b. Abbâs hadisi hasen sahihtir. İbn Abbâs Husayn b. Avf el Müzenî’den de bir benzeri rivâyet edilmiştir.

Yine aynı şekilde İbn Abbâs’tan, Sinan b. Abdillah el Cühenî ve halasından da rivâyet edilmiştir. Sadece İbn Abbâs’tan da rivâyet edilmiştir.

Bu rivâyetler hakkında Muhammed’e sordum şöyle dedi: “Bu konuda en sahih rivâyet İbn Abbâs’ın Fadl b. Abbâs’tan rivâyetidir. Belki de İbn Abbâs bu hadisi Fadl ve daha başkalarından işitmiş sonra da mürsel olarak rivâyet etmiş ve işittiği kimseleri söylememiş olabilir.”

Tirmîzî: Bu konuda Peygamber (s.a.v.)’den sahih pek çok hadis rivâyet edilmiştir. Peygamber (s.a.v.)’in ashabından ve sonraki dönem ilim adamları bu hadisle amel ederler. Sevrî İbn’ül Mübarek, Şâfii, Ahmed, İshâk aynı görüşte olup ölen kimse adına hac yapılabileceği kanaatindedirler.

Mâlik ise şöyle der: “Kendi yerine hac yapılmasını vasiyet ederse ölen kimse yerine bir başkası hac yapabilir.”

Bazı ilim adamları ise: “Yaşlı haccedemeyecek durumda olan bir kimse adına da hac yapılabilir” demektedirler ki İbn’ül Mübarek ve Şâfii bu görüştedir.


Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: HALACAHAN Date: 16 Kasım 2016, 18:42:54
Hadisiserifler ne yuce ..Bizlere ne guzel yol gosteriyorlar..Allagim bizleri efendimizin sefaatine nail eyle..
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: Alican B8 Date: 16 Kasım 2016, 21:47:38
Selamun Aleyküm ve rahmetullahi ve beraketuhü.  Dinimize kolaylık dinozor.  Bu yüzden yaşlı bir kimsenin yerine hac ibadetini onun oğlu yapabilir.  Rabbim bizlere kutsal tor aklama gitmeyi nasip eder inşallah.  Rabbim paylaşım için razı olsun.
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: İlayda Alyaz 8/b Date: 16 Kasım 2016, 22:53:44
Yasli kimse hac yapamayacak durumda ise bir baskasi onun yerine ona hac yapabilir imis.
Allah razi olsun
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: Sevgi. Date: 17 Kasım 2016, 06:49:46
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Gerçekten Hadis-i Şerifler çok mübarek ve manidar bizler için çünki bizlere yol gösteriyor.  Mevlam hayırlısıyla ilmimizi artırsın ve hakkıyla öğrenip uyguluyabilenlerden eylesin bizleri inşaAllah. Amin ecmain
  Bilgiler için Allah ( c.c ) Razı olsun.
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: enes d7 Date: 17 Kasım 2016, 10:36:51
yaslilara yardım edelim
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: Musa B/8 Date: 17 Kasım 2016, 14:51:13
Selamun aleyküm peyganber efendimiz şöyle demiştir eyer yaslı bi insan var ve hac yapamıyosa evlatlarının yapması lazımmış paylaşandan Allah razı olsun
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: Bilal2009 Date: 17 Kasım 2016, 18:30:14
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: muratb8 Date: 17 Kasım 2016, 20:05:30
Ve aleyküm selam Rabbimiz bizleri kötü yollarına koymasın iyi yollarına koysun herkese amin.Allah razı olsun çok teşekkürler.
Ynt: Yaşlı kimsenin yerine kim haccetmelidir? By: Mustafa/Samed Date: 03 Aralık 2016, 18:17:06
Ve Aleykümüsselam. Yaşlı kimseler yerine başka kişiler hac yapabilir. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

radyobeyan