Yitik nesil By: ehlidunya Date: 06 Ocak 2012, 17:23:17
Yitik nesil
15 yýldýr uygulanan 8 kesintisiz eðitim sistemini kesintili hale getirmek için nihayet harekete geçildi. Son Milli Eðitim Þûrasý'nda alýnan 1 4 4 4 sistemi Meclis'ten çýkarýlacak yasa ile uygulamaya konacak.
28 Þubat sürecinde dýþ etkilerle 'Siyasi hayatýma mal olsa da bunu gerçekleþtireceðim' diyen Mesut Yýlmaz'ýn imzasýyla 1997 yýlýnda kabul edilen 8 yýllýk kesintisiz eðitim yüz binlerce gencin içinde yer aldýðý nesli heba etti. Üzerinde çalýþmalarý devam eden kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Zorunlu eðitim süresi ise 8 yýldan 12 yýla uzatýlacak. Bundan böyle artýk lise eðitimi de zorunlu hale gelecek. Ýmam Hatip liselerinin orta kýsýmlarý da alýnan karar doðrultusunda yeniden açýlabilecek. Ancak 15 yýlda, baþta Ýmam Hatip Liseleri olmak üzere meslek liselerinde okuyan genç bir nesil, ideolojik saplantýlar nedeniyle milli ve manevi deðerlerden ve altýn bilezik olarak adlandýrýlan bir meslekten yoksun bir þekilde yetiþti. 15 yýlda gelinen nokta ise katsayý kararý kýsmen çözülmesine raðmen hiç de iç açýcý deðil. Çünkü ortaokul kýsmýna kilit vurulan ÝHL'lerde 1996'da 511 bin 502 olan toplam öðrenci sayýsý 2011 yýlýnda 235 bin 639'ya kadar düþtü. Öðrenci sayýsýnda yüzde 400'e yakýn düþüþler yaþandý. Ýki yýl öncesine kadar 100 bin civarýnda olan ÝHL'lerdeki öðrenci sayýsýnýn, artmasýnda katsayý farkýnýn kýsmen ortadan kaldýrýlmasý etkili oldu. AKP, iktidara gelmeden önce 2002 yýlýnda bu sayý 65 bine kadar düþmüþtü. Öte yandan cumhuriyet tarihinde ilk defa 2004 yýlýnda 15 ilçedeki Ýmam Hatip Lisesi öðrencisizlik nedeniyle kapýlarýna kilit vurdu. 1997 yýlýnda uygulamaya konan ve 8 yýllýk kesintisiz zorunlu eðitim sistemine geçildiðinde; 3 yýl içinde öðrencilerin 30 kiþilik sýnýflarda okuyacaðý, ilköðretimin 4. ve 5'nci sýnýflarýndan itibaren öðrencilere en az bir yabancý dil öðretileceði, her ilçede en az iki okula bilgisayar laboratuvarý kurulacaðý, taþýmalý eðitimde öðrencilere öðle yemeði verileceði, öðretmensiz okul kalmayacaðý, 2000 yýlýna kadar ikili öðretime son verileceði kýsacasý çaðdaþ Batý ülkelerinde ne varsa Türkiye'de onun olacaðýný vaat edilmiþti. Ancak aradan geçen 15 yýla raðmen Türkiye hala bu hedefleri yakalayamadý.
Karma eðitim zorunluluðu kaldýrýlmalý
Eðitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, 18. Milli Eðitim Þurasý'nda da yer alan, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulmasý beklenen 1 4 4 4 þeklindeki 13 yýllýk zorunlu eðitim teklifini deðerlendirdi. Eðitimde 28 Þubat ürünü çok sayýda vesayetçi anlayýþ bulunduðunu kaydeden Özer, buna örnek olarak 'karma eðitim zorunluluðu', 'Milli Güvenlik Derslerine askerlerin girmesi', 'kesintisiz eðitimi' gösterdi. Özer, "Bu adým, 28 Þubat'ýn kalýntýlarýnýn temizlenmesi için büyük bir adým ancak yalnýzca kesintisiz eðitimin kesintili hale getirilmesi ile her þey halledilmiyor. Karma eðitim ile ilgili sýkýntýlar devam ediyor. Bunun da kaldýrýlmasý lazým. Ýsteyen çocuðunu kýz okulunda okutsun, isteyen erkek okulunda, isteyen karma eðitim veren okullarda okutsun. Vatandaþa bir dayatma olmamalý. Milli Güvenlik derslerine hala asker giriyor. Askerler hala sýnýflarda kýþla eðitim veriyorlar." diye konuþtu.
"Son 4 yýl esnek olmalý, sýnavla erken mezuniyet imkâný verilmeli"
Ýlk 4 yýllýk temel eðitimden sonra isteyen öðrencilerin mesleki eðitime devam edebilmesi gerektiðini söyleyen Özer þöyle devam etti: "Yani isteyeni mesleki alana yönlendirelim. Mesleki alanda baþarýsý, becerisi olanlar varsa, o alanda ikinci 4 yýllýk süreyi devam etsin. Mesleki alana yönlendirme ile ilgili bölümü es geçmeyelim. Burada imam hatibin orta kýsmý olabilir, spor okullarýnýn orta kýsmý olabilir, tiyatro ile alakalý okullar olabilir. Yetenek gerektiren meslek liselerinin orta kýsýmlarýný bu yolla açýlmýþ olmasý lazým ki, bazý meslekler erken baþlamayý gerektirir." þeklinde konuþtu.
MÝLLÝ GAZETE
radyobeyan