Zekat By: seymanur K Date: 05 Ocak 2012, 18:04:14
ZEKAT
Zekat, Ýslam'ýn beþ þartýndan biridir.
Zekat hususi mallardan, hususi bir þekil üzere belirli þahýslara verilmek üzere çýkarýlan miktardýr.
Zekat olarak ödenen meblað, sahibini günahlardan ve cimriklikten temizlediði, malýnýn bereketlenmesine ve çoðalmasýna vesile olduðu için ona zekat ismi verilmiþtir.
Zekat, hicretin ikinci yýlý Medine-i Münevvere'de farz kýlýndý. Onun farz kýlýnmasý; Kitap, Sünnet ve Ýcma ile sabit olduðu için inkâr eden din-, den çýkar. Delili Kur'an-j Kerim'de 22 yerde geçen ayeti kerimelerdir.
Ayeti kerimelerden bazýlarý þunlardýr:
"Namazý dosdoðru kýlýn ve zekatý verin..." Baþka bir ayel-i kerime'de Yüce Allah, Peygamber (s.a.v.)'e hitaben þöyle buyurmaktadýr:
"Onlarýn mallarýndan sadaka al ki, bununla kendilerini (günahlarýndan) temizlenmiþ, onunla (iyiliklerini) bereketlendirmiþ olasýn" (Tevbe: 9/103)
Resullullah (s.a.v.), Buhari ve Müslim'de Ýslam'ýn beþ þey üzerine kurulduðunu buyurarak zekatý da bunlar arasýnda saymýþtýr.
Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet edildiðine göre Rasulullah (s.a.v) þöyle buyurmuþtur:
"Allah bir kimseye mal verir, o da zekatýný vermezse, o mal kýyamet günü kel bir yýlana dönüsün Yýlanýn iki gözü üstünde iki siyah nokta vardýr. O, mal sahibinin boynuna sarýlacak ve her iki çenesine yapýþacaktýr. Sonra, 'ben senin malýným, ben senin hazinenim, diyecektir." [1]
Bundan sonra peygamberimiz (s.a.v) þu ayeti okur: "Allah'ýn kereminden kendilerine verilen nimetlere cimrilik edenler, onun kendileri için hayýrlý olduðunu sanmasýnlar. Bilakis o, kendileri için serdir Cimrilik yaptýklarý þeyler Kýyamet günü boyunlarýna dolandýnlacaktýr." (Alý Ýnýýan: 3/ISO)
Dünyada zekatý vermemekte ýsrar edenlerden zekat zorla alýnýr. Eðer vermemekte im ar eder, yahut almak isteyene karþý bir kuvvet ve zorluk teþkil ederse onlara gerektiðinde savaþ açýlmalý, bu þekilde zekatýn alýnmasý saðlanmalýdýr. Çünkü zekat islami bir vergidir. Toplanma ve daðýtma iþini bizzat devlet ve yetkili kurumu yapmalýdýr.
Peygamberimiz (s.a.v) þöyle buyurmuþtur:
"Allah'tan baþka ilah olmadýðýna, Muhammedin O'nun resulü olduðuna þehadet edip, namazý kýlýp ve zekatý verinceye kadar, insanlarla savaþ etmekle emrolundum. Bunu yaparlarsa, kanlarým ve mallarýný benden muhafaza etmiþ olurlar..." [2]
Baþka bir hadisi þeriflerinde Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurur:
"Hastalarýnýzý sadaka ile tedavi ediniz ve mallarýnýzý zekatla koruyunuz.”[3]
Kendisine zekat düþüp, zekatýn verilmesi lazým.geldiði halde o maldan zekat verilmediðini bilen bir kimsenin o malý satýn almasý veya o maldan yemesi haramdýr.
Kendisine zekat düþen meyve ve hububatta mal olgunlaþmaya baþlamakla artýk sahibi o maldan tasarruf edemez. Hatta o maldan sadaka dahi çýkarýp veremez. Çünkü o malda artýk fakirlerin ortaklýðý vardýr. Zekata tabi olan maldan biçicilere ücret vermesi; yeþil buðday, yeþil bakla, kýrmýzý hurma veya üzümü yemesi veya tasarrufta bulunmasý caiz deðildir.
Netice itibarýyla o maldan tasarruf etmeye hakký yoktur. Bu durumdaki mallardan tasarruf ettiði taktirde haram iþlemiþ olur ve haram olduðunu bilerek böyle yapan kimse Ýslam yönetiminde ta'zir cezasýyla cezalandýrýlýr.
Zekat, Ýslamýn temel rükünlerinden biri olduðu için, inkâr eden kâfir olur. Zekatýn vacip olmasýnýn genel olarak beþ þartý vardýr:
1- Müslüman olmak.
2- Hür olmak.
3- Tam mülkiyete sahip olmak.
4- Nisaba malik olmak. (Zekat miktarýna ulaþmak)
5- Ay hesabý ile bir sene geçmiþ olmak. Yani o mala sahip olduktan sonra ay hesabýyla bir yýl geçmiþ olmasý þarttýr. --------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari, 1338
[2] Buharý, 5: Mýisliuý.19
[3] Tahercýni, Dcyk'ini, Miisnediil Fýrdevs