Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Fitre By: seymanur K Date: 04 Ocak 2012, 20:44:26
Sadaka-ý Fýtýr (Fitre)


Sadaka-ý fitre üç þeyle vacip olur:

1- Fitresi verilecek kiþinin müslüman olmasý.

2- Ramazan ayýnýn son gününde güneþin batmýþ olmasý.

3- O gün kendisinin ve bakmakla yükümlü olduðu kiþilerin nafakasýn­dan fazla malý bulunmasý gerekir.

Fitrenin miktarý bir sa'dýr. Kendisinin, çocuklarýnýn ve nafakasýný kar­þýlamakla yükümlü olduðu müslümanlarýn fitresini vermesi gerekir. Memleketin ekser yiyeceði ne ise ondan çýkarýlýp verilir. Bir sa' 5 Irak lit­resi ve 1 litrenin üçte biridir.

Fitýr sadakasý (fitre), Hazreti Muhammed (s.a.v.)'in hususiyetlerinden olup, Hicret'in ikinci yýlýnda Ramazan bayramýndan 2 gün önce farz ký­lýnmýþtýr. Farz kýlýnmasýnýn hikmeti oruçta vuku bulmuþ, eksikliklerden oruçluyu temizlemektir.

Sadaka fýtrin meþrutiyetinin delili için Ýbni Ömer (r.a) þöyle demiþtir:

“Rasulullah (s.a.v) fýtýr zekatýný Ramazan ayýnda hurmadan veya arpa­dan bir sa' erkek veya kadýn, hür veya köle her müslümana farz kýlýndýðýný emretmiþtir.'"[1]

Sadaka-ý fýtrin cinsi ve miktarý: Sadaka-ý fýtýr her mükellefin ikamet et­tiði memlekette halkýn çoðunun yedikleri temel gýda maddesinden bir sa'dýr. Rasulullah (s.a.v)'ýn kullandýklarý sa' normal dört avuçtan ibaret idi. Bugünkü Ölçülerle yaklaþýk 2.400 gr'dýr.

Ebu Said el Hudri (r.a) þöyle demiþtir:

"Biz Rasulullah (s.a.v)'ýn zamanýnda Ramazan bayramý gününde fýtýr zekatýný her çeþit gýdadan bir sa' olarak verirdik. Bizim mutad olan gýda­larýmýz ise arpa, kuru üzüm.peynir ve kuru hurma idi." [2]

Hadisi þeriften de anlaþýldýðý gibi sadakaý fýtýr para veya baþka þeyler­den verilmez. Buðday, pirinç, kuru üzüm,nohut, mýsýr v.b gibi halkýn ço­ðunun yediði gýdalardýr. Günümüzde halkýn çoðunun temel gýdasý buð­day olduðuna göre fýtýr sadakasý buðday olarak verilir. Þafii mezhebine göre buðdayýn kýymeti verilmez. Ancak Hanefi mezhebi taklit edilerek buðdayýn deðerini para olarak vermekte bir sakýnca yoktur. Çünkü fakir için genelde para,   ihtiyacý gidermek yönünden buðdaydan daha iyidir.

Fitre, kiþinin bulunduðu þehir veya köydeki fakirlere verilir. Baþka memleketteki fakirlere göndermek caiz deðldir. Ancak o yörede fakir bu­lunmuyorsa o zaman baþka yere göndermek caizdir.

Fitrenin ödenme zamaný: Fitre, Ramazanýn son günü güneþin ba-tmasýyla vacip olur. Ancak zekat erken verilebildiði gibi fitreyi de Rama­zan ayý içinde vermek caizdir.

Fitrenin bayram günü sabahý bayram namazýndan önce verilmesi sün­nettir. Peygamberimiz (s.a.v) Bayram namazýna gitmeden önce fitrenin verilmesini emretmiþtir. Bayram günü akþamýna kadar te'hir edilmesi mekruhtur. O gün güneþ battýktan sonraya býrakmak günahtýr. Çünkü za­maný geçmiþtir. Bu zamana kadar verilmeyen fitrenin   kazasý gerekir.

Peygamberimiz (s.a.v.), "Sadaka-1 fýtýr, oruçlu için faydasýz, çirkin ve fena sözlerden temizliktir." [3] buyurarak önemini bildirmiþtir.

Sadaka-ý fýtrin; orucun kabul edilmesine bir sebep olduðunu yine Pey­gamberimiz (s.a.v.)'in bir hadis-i þeriflerinden dinleyelim:

"Ramazan orucu yer ile gök arasýnda asýlýdýr. Ancak sadaka-ý fýtýrla yükseltilir." [4] Bayram günü ve gecesi kendisinin ve ailesinin ihtiyacýn­dan fazla varlýða sahip olan herkesin sadaka-ý fýtýr vermesi vaciptir. Aile reisinin, kendisi ve nafakasýný karþýlamakla yükümlü olduðu kimselerin sadak-ý fitrelerini çýkarmasý vaciptir. Bunlar, hanýmý, annesi, babasý, ço­cuklarý yeme ve içmesini üzerine aldýðý hizmetçisidir. Yalnýz anne-baba-sýnýn ve büyük çocuklarýnýn fitrelerini çýkarmasýnýn vacip oluþu için onla­rýn fakir olmasý lazýmdýr.


 


 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Buharý, 1433; Müslim, 9H4.

[2] Buharý, 1432

[3] Et-Terðih Vet-tcrhih, 21274.

[4] Et-Tcrðib Vet-terhib, 21275.



radyobeyan