Týp Dünyasý
Pages: 1
Vitamin deposu By: ehlidunya Date: 03 Ocak 2012, 18:25:59
Vitamin deposu

Özellikle hamileler ve küçük çocuklar tarafýndan tüketilmeli

Kadýn Doðum Uzmaný Opr. Dr. Kamil Kurt, kuru incirin, kolay sindirilebilen fruktoz ve glikoz içerdiði, protein miktarýnýn da birçok kuru meyvenin iki katýndan daha fazla olduðunu söyledi. Saðlýklý beslenmedeki yeri ve doðal gýdalarýn her geçen gün önem kazandýðý günümüzde inciri tüketme bilincin yerleþtirilmesinin beslenme deðerinin yeterince tanýnmasý ile mümkün olabileceðini belirten Kurt, “Ýncir diðer meyvelerle karþýlaþtýrýldýðý zaman kalsiyum, bakýr, magnezyum, potasyum ve kükürt bakýmýndan birinci, enerji, pantotenik asit, riboflavin, tiamin ve piridoksin bakýmýndan ikinci sýra bulunuyor.

Süte oranla daha çok kalsiyum içermekte olan incir, pektik maddelerin kaynaðý olmasýndan dolayý, baðýrsaklarda toksik maddelerin atýlmasý, kandaki kolesterol düzeyinin düþürülmesi, þeker hastalarýnda kan þekerinin hýzlý yükselmesinin önlenmesi gibi pek çok yarar saðlýyor. Mineral madde ve özellikle demir içeriðinin fazla olmasý nedeni ile beslenmede önemli bir yere sahip olan kuru incir, özellikle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çýkan mineral madde ve vitamin eksikliðinin neden olduðu hastalýklar ve kansýzlýða iyi geldiði biliniyor”

Kuru incir tüketiminin önemine iþaret eden Opr. Dr. Kurt, “Kuru incirin 100 gramýnda 0.24 miligram bakýr bulunmasý, demirin vücut tarafýndan emilimini kolaylaþtýrmaktadýr. Ýçeriðindeki ham lif oranýnýn yüksek olmasý, kuru incirin boðaz ve baðýrsak hastalýklarýnda yumuþatýcý olarak kullanýlmasýna, sütte bulunan kalsiyuma oranla daha fazla kalsiyum içermesi de, kemik hastalarýnda geliþim bozukluklarýna tavsiye edilmesine neden olmaktadýr. Ýncirin anti-kanserojenik etkisi üzerinde de çalýþmalar bulunmaktadýr. Japonya'da yapýlan bir araþtýrmada deri altýnda tümör geliþtirilmiþ farelere enjekte edilen incir distilatýnýn, tümörleri 11 günde yüzde 39 oranýnda küçülttüðü tespit edilmiþtir.

Ýncir küçük bir meyve olmasýna karþýn içerdiði yüzlerce çekirdeðin herbiri birer genetik þifredir. Özellikle çocuklar günde bir adet kuru incir yerse, protein sentezi için gerekli tüm kökleri alabilir. Protein, vitamin ve mineral deposudur. 100 gram kuru incir günlük; kalsiyum gereksiniminin yüzde17’sini, demir ve magnezyum gereksiniminin yüzde 30’unu, fosfat gereksiniminin yüzde 20’sini, B1 vitamini gereksiniminin yüzde 5’ini ve B2 vitamini gereksiniminin yüzde 4’ünü karþýlar” diye konuþtu.

ÝHA


radyobeyan