30 liraya 4 bin 800 km By: hafiza aise Date: 03 Ocak 2012, 14:53:30
30 liraya 4 bin 800 km!
Bursa'da kurulu Katren Otomotiv, Çinli ''Omnia'', ''Jmstar'' ve ''Fulu'' markalarýyla yaptýðý distribütörlük anlaþmasý çerçevesinde, 4 farklý elektrikli aracý, Türkiye'ye getirdi.
Herhangi bir elektrik prizinde 4 saatte þarj edilebilen þehiriçi kullanýmýna yönelik mikro araçlar, sadece 1 TL'ye azami 85 kilometre hýzla 160 kilometre yol katedebiliyor.
Katren Otomotiv Genel Müdürü Yiðit Seskýr, yaptýðý açýklamada, Çin'de, Avrupa'ya ihracat izni almýþ tüm elektrikli araç üreticileriyle distribütörlük anlaþmasý yaptýklarýný belirtti.
Seskýr, þu anda ''Omnia''nýn 2 kapýlý binek, ''Jmstar''ýn üstü açýk (cabrio) ve ''Fulu''nun 3 tekerlekli ticari ve binek modellerini Türkiye'ye getirdiklerini kaydederek, ''Yogoma''nýn 4 kapýlý 5 kiþilik modelinin ise yakýn bir zamanda geleceðini bildirdi.
Binek otomobil ve ticari araçta, toplam 8 markanýn 12 modelini Türk tüketicisiyle buluþturmayý hedeflediklerini anlatan Seskýr, ürün gamlarýnýn son derece geniþ olduðunu, ancak sadece bununla yetinmeyeceklerini, ATV, UTV, bugy, bisiklet ve motosikletlerin de katýlýmýyla toplamda 40 elektrikli modeli Türkiye pazarýna getireceklerini bildirdi.
-30 TL'ye ayda 4 bin 800 kilometre-
Seskýr, araçlarýn 4 saatte þarj edilebildiðini belirterek, getirdikleri araçlarýn en büyük avantajýnýn yakýt tüketimi olduðuna dikkati çekti. Seskýr, þunlarý kaydetti:
''Bizim arabalarýmýzýn en büyük avantajý tüketimi. 1 liraya yaklaþýk 160 kilometre gidiyor. Bu da ne demek ayda 4 bin 800 kilometreyi yaklaþýk 30 TL'ye gidiyor. Bu da tamamen neredeyse yakýt tüketimini gider kalemi olmaktan çýkartýyor'' dedi.
Normal, bildiðimiz 220 voltta þarj oluyor. Yani herhangi müsait olmayan bir yerde dahi insanlar, balkondan bir uzatma kablosu ile arabalarýný þarj edebilirler. Ýsterlerse 10-20 metrelik kablolarý balkonlarýndan atsýnlar ya da iþ yerlerinin önünde þarj etsinler. 220 volt olduðu için bizim araçlarýmýzýn þarj üniteleri hiçbir sýkýntýmýz yok. Aylýk akü kirasý diye bir kiramýz da yok.''
-''Herkes bizi aramaya baþladý''-
''Otomotivin mor ineði''nin elektrikli araçlar olduðuna da deðinen Seskýr, þöyle devam etti:
''Herkes elektrikli araçlarý bekliyor, herkes çok heyecanlý. Özellikle þirketler bir aracýn aylýk mazot ya da benzin giderinin bin lira olduðunu düþündüðünüzde, en azýndan 10-15 araba kapasiteleri olan þirketlerin ayda 10-15 bin lira giderleri olduðunu düþünürsek, daha piyasaya çýkmadan herkes bizi aramaya baþladý, 'Ne zaman alabiliriz bu araçlarý?' diye. Maksimum hýzlarý 85 kilometre, yani bunlar þehir içi araçlarý dediðimiz, küçük micro araçlar. Maksimum kilometreleri de 160 kilometre. Yani 85 kilometre hýzla, maksimum 160 kilometre yol gidebiliyor. Þu gördüðümüz modellerin hepsi Avrupa'da satýþta. Avrupa'da özellikle elektrikli araca çok büyük bir talep var.''
-''Özellikle sucu ve tüpçüler için getirdik''-
Seskýr, ''microcar'' olarak adlandýrýlan ''Fulu''nun 3 tekerlekli ticari araçlarýnýn çok tutulacaðýný umduklarýný vurgulayarak, þöyle dedi:
''Modelimiz yaklaþýk 500 kilo yük taþýyor. Yani 500 kilo yükü 1 TL'ye 160 kilometre boyunca taþýyor. Özellikle sucular ve tüpçüler için getirdik bu aracý. En büyük maliyetin onlarda benzin ya da mazot olduðunu düþünürsek, bütün ay boyunca taþýyacaklarý yükleri neredeyse 30 liraya taþýyabilecekler. 3 tekerlekli olmasýnýn bir avantajý da tek þeritli bir yerde bile komple dönüþ yapabiliyor.''
Elektrikli araçlarýn satýþýna baþladýklarýný bildiren Seskýr, fiyatlarýn birkaç gün içinde netleþeceðini, ancak ticari modellerin 20 bin civarýnda, binek modellerin ise 15-30 bin aralýðýnda satýlacaðýný kaydetti.