Sizden Gelenler( Aile Hayatý )
Pages: 1
Anne - Baba By: zera Date: 25 Temmuz 2009, 18:37:52
Abdullah b. Mes’ud diyor ki: “Peygamber (s.a.s.) Efendimize:

-Allah’ýn katýnda en sevgili amel hangisidir? diye sordum, Peygamber (s.a.s.):
-Vaktinde eda olunan namazlar, buyurdu.
-Namazdan sonra hangisi daha sevgilidir? dedim.
-Ana-babaya iyilik etmektir, buyurdu.
-Sonra hangisidir? dedim.
-Allah yolunda cihaddýr, buyurdular. (Riyâzu’s-Sâlihîn, I, 347).

Çocuklar anne-babalarý hakkýnda kötü konuþmamalý, onlara sövmemelidir, vasiyetlerini yerine getirmeli, dostlarýna ikramda bulunmalýdýrlar: “Ey Rabbimiz kýyamet günü, beni, anne-babamý ve bütün müminleri maðfiret eyle. ” (Ýbrahim, 14/41) diye dua etmelidir.

Balið olan çocuklar ana-babalarýnýn odalarýna her zaman izin alarak girmelidirler. Balið olmayan küçükler de þu üç vakitte ana-babalarýnýn veya baþkalarýnýn odalarýna izin ile girmelidirler:
Sabah namazýndan önce, yani yataktan kalkýp giyinileceði zaman; öðle uykusu sýrasýnda yatsý namazýndan sonra yatýlacaðý zaman.
Çünkü bu vakitler karý-koca arasýnda mahrem vakitlerdir. Allah’u Teâlâ, bütün müminlere bunu çocuklarýna öðretmelerini emretmiþtir (en-Nûr, 24/58).

Hz. Peygamber, “kime iyilik edeyim” diye soran bir sahâbiye þu karþýlýðý vermiþtir: “Ananýza (bunu üç defa tekrarlamýþtýr) sonra babanýza, sonra en yakýn olanlara” (Buhârî, Edeb, 2; Müslim, Birr, 1,2; Ebû Dâvud, Edeb, 120). Yine Peygamber Efendimiz “Anne Cennet kapýlarýnýn ortasýndadýr” (Ýbn Hanbel, V, 198); “Cennet annelerin ayaklarý altýndadýr” (Nesâî, Cihad, 6) buyurmuþtur.

Çocuklar ana-babalarýna karþý daima saygýlý olmalý, onlara karþý tatlý dilli, güler yüzlü davranmalýdýrlar. Ana-babanýn bütün söylediklerini Allah’a itaatsizlik söz konusu olmadýkça, dinlemek ve kabul etmek gerekir. Her iþte onlarýn rýzasýný almaya çalýþmalýdýr. Onlarýn hizmetlerini kendi hizmetinden önce görmelidir. Öldüklerinde de onlarý rahmetle anmak, onlar için hayýr dua etmek, hayýr yapmak, vasiyetlerini yerine getirmek gerekir.
Allah’a þirkten sonra en büyük günah ana-babaya itaatsizliktir. Ana baba Ýslâmî emirleri yerine getirmede ve yasaklardan kaçýnmada titizlik göstermiyorlarsa ve hatta kâfir iseler bu onlarýn ana-baba olmalarýndan doðan haklarýný ortadan kaldýrmaz. Dolayýsýyla onlara Allah’a isyan teþkil etmeyen hususlarda itaat etmek ve her zaman iyi davranmak gerekir.

Ynt: Anne - Baba By: ceren Date: 30 Ocak 2017, 18:34:57
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri ana babasina sahip cikan onlara merhamet edip sefkat gosteren ve allahin rahmetine kavusan kullardan eylesin inþallah..

radyobeyan