Orucun Kefareti By: seymanur K Date: 01 Ocak 2012, 17:01:46
Orucun Kefareti
Üzerinde Ramazan orucu kalan birinin ölmesi durumunda, borcuna mahsuben her gün için bir müd' terekesinden çýkarýlýr, ve fakirlere verilir.
Oruç tutamayacak derecede yaþlý olan kimse oruç tutmayýp her günü için bir fakire bir müd' miktarý verecek.
Hamile veya emzikli (süt emziren) kadýn, kendi nefsi için olabilecek bir zarardan korkarsa iftar ederek daha sonra orucunu kaza eder. ama kendi bebeði için oluþabilecek bir zarardan korkarsa, daha sonra kaza etmekle beraber her günü için bir müd' kefaret verecektir.
lMüd [1] bir Baðdat litresi ile bir litrenin üçte bin kadardýr.
Hasta olanlar, ve uzun yolculukta olanlar orucunu bozabilirler. Daha sonra kaza ederler.
Ýbni Ömer (r.a) þöyle demiþtir:
"Kim üzerinde bir ay oruç borcu olduðu halde Ölürse onun yerine velisi hergün için bir fakir duyursun." [2]
Ölen kiþinin yerine oruç tutulsa da olur. Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Her kim üzerinde oruç borcu varken ölürse o ölünün velisi öö~ lüye niyabeîen oruç tutabilir.'" [3]
Oruç tutmayacak derecede yaþlý veya hamile ve emzikli kadýnlar için de Ýbni Abbas'tan þöyle rivayet edilmiþtir: "Ona takat getirenler için bir miskin doyumu fidye vardýr." (Bakara: 2/184)
Oruca takat getirmeyecek derecede olan yaþlýlar oruç tutmayýp her gün için bir fakir doyumu olan bir müd verecekler.
Çocuklar için korktuklarý takdirde hamile ve emzikli kadýnlar için de durum böyledir. Yani oruçlarýný sonrasý için kazaya býrakýp her günü için bir müd verecekler. Ama hamile ve emzikli kadýnlar çocuklarý için deðil de kendileri için bir tehlike görürlerse sadece kaza ederler, fidye gerekmez.
Hasta ve yolcu olanlar oruç tutmayýp daha sonra kaza ederler. Allahu Taala þöyle'buyurmuþtur:
"Kim hasta olur ya da seferde bulunursa (orucunu) tutamadýðý günler sayýsýnca baþka günlerde kaza etsin." (Bakara: 2/185)
Herhangi bir nedenden dolayý tutulmamýþ olan oruç daha sonra kaza edilerek tutulmalýdýr. Bu kazanýn süresi, gelecek Ramazan ayý girene kadar olan süredir.
Eðer bilerek veya ö'zürü telafi olup kaza etmeden bir sonraki Rama-zan'a eriþmiþse o Ramazan ayýndan sonra kaza ile beraber ayrýca keffare-tini verir. Eski keffareti varsa da o keffaret bunun yerine geçmez. Çünkü burada geciktirme söz konusudur.
Mesela bir kimsenin kazasý üzerinden iki Ramazan ayý geçerse her gün için bir kaza ile beraber iki avuç, üç Ramazan geçerse üçer avuç fidye vermesi gerekir. Böylece kaza üzerinden kaç sene geçerse her gün için kazasýyla birlikte geciktirildiði sene sayýsýnca fidye vermesi gerekir.[1] Bn mud. bu avuç dolusu kadat olan býý olçudýýý Aðýrlýkça da >aklaýîýk 600 gý kadardýý Keiaýcý olduk veýýlmcsi gcicken olcu memleketin çoðunluklu lukelýlen yýjccek maddesi olan ýký avuç buðdaydn Fdkýilcnn lehine olmasý ýçm Haneli mc/hcbi laklýd edilcýek buðdd> yerine paýa vcý ilmesi uygundur
[2] Tunn:ý 817
[3] Buharý, 1851, Müslim, 1147