Týp Dünyasý
Pages: 1
2011'de neler oldu By: hafiza aise Date: 29 Aralýk 2011, 17:10:07
2011'de neler oldu?

Ýþte 2011 yýlýnýn saðlýk panoramasý:


OCAK

Muayenehane baþvurularý valiliklere yapýlacak
Özel saðlýk kuruluþlarý ile ilgili yapýlan son Yönetmelik deðiþikliði ile muayenehane açma þartlarý aðýrlaþtýrýldý. Eski uygulamada sadece il saðlýk müdürlüðüne bildirim yapmak yeterli görülürken, artýk yeni muayenehane açmak için Saðlýk Bakanlýðý onayý gerekiyor.


Öðretim üyeleri iþ býrakacak
Türk Tabipleri Birliði, týp fakültesi öðretim üyelerinin, baþta Ankara, Ýstanbul ve Ýzmir olmak üzere 31 Ocak 2011 Pazartesi günü yapacaðý bildirilen toplantý, basýn açýklamasý, yürüyüþ, kamuoyunu bilgilendirme, iþ býrakma dahil bütün etkinlikleri destekleyeceðini bildirdi.


Saðlýkta çifte faturalý vurgun
Bazý özel saðlýk kuruluþlarýnda özel saðlýk sigortalarý kapsamýnda tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adýna ayrýca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan da para tahsil edildiði ortaya çýktý. Þüphe üzerine araþtýrma yapýp, her biri 400- 600 lira arasýnda deðiþen bin 525 mükerrer kesilmiþ fatura tespit ettiklerini belirten SGK Ýzmir Ýl Müdürü Mustafa Keskin, "Her faturanýn bedelinin 5 katý ceza keseceðiz. Ayrýca fatura kesilen her ay baþýna da 10 bin lira ceza ödeyecekler" dedi


Eczacýlar ilaç reklamýna tepkili
Tüm Eczacý Ýþverenler Sendikasý (TEÝS) Genel Baþkaný Nurten Saydan, ilaçlarýn süslü reklamlarla tanýtýlmasý ve her yaþ grubundan vatandaþlar için özendirici hale getirilmesinin, halk saðlýðý için ciddi tehdit olduðunu söyledi.


Saðlýkta 6 milyar liralýk tasarruf
Kayýt dýþýlýkla mücadele ile prim gelirleri arttý Ýlaçtaki tasarrufla sosyal güvenlik açýðý azaldý. Devletin prim geliri 14 milyar lira artarken, Türkiye'nin kanayan yarasý sosyal güvenlik açýðý ilk kez azaldý.


ÞUBAT

Tek bir kalite standardý geliyor
Kamu ve özel ayrýmý bitiyor, bütün hastanelere tek bir hizmet kalite standartlarý seti getiriliyor. Saðlýk Bakanlýðý hastanelerin hizmet kalite standartlarýný yeniledi. Bakanlýk kamu ve özel hastanelerin kalite standartlarýný tek bir hizmet kalite standartlarý seti olarak yayýnlayacak.



Üniversiteler ekonomik kriz eþiðinde
Tam Gün Yasasý’nýn hayata geçmesiyle performans uygulamasýyla tanýþan ve öðretim üyelerinin özel muayene/ameliyat olanaklarý ortadan kaldýrýlan üniversite hastaneleri, yeni bir ekonomik krizin eþiðine geldi. Rektörler, “hoca muayenesi”nin kaldýrýlmasýyla döner sermaye gelirleri yaklaþýk yüzde 15 azalacak üniversite hastaneleri için çözüm önerileri üretiyor.


Performans kafalarý karýþtýrdý
Tam Gün Yasasý gereði üniversite hastanelerinde performans sistemi, 31 Ocak’tan itibaren uygulanmaya baþlandý. Bu tarihten itibaren, öðretim üyelerinin özel muayene ve ameliyat dönemi de sona erdi. Ancak uygulamayla ilgili sorunlar üniversite hastanelerinde karmaþa yarattý. Bir taraftan YÖK’ün performans yönetmeliðini henüz çýkaramamasý, diðer taraftan Tam Gün Yasasý’nýn Anayasa Mahkemesinden dönen maddeleri konusundaki belirsizlik, üniversitede yöneticilerin kafasýný karýþtýrdý.



MART

Prospektüsleri herkes anlayacak
Ýlaç kutularýnda yarý Latince yarý týbbi terimler içeren ve anlaþýlmayan ilaç prospektüsleri tarihe karýþýyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanýmýnýn önüne geçmek isteyen Saðlýk Bakanlýðý, ilaç kutularýna vatandaþýn anlayabileceði sade kelimelerle ilacýn etkileþimini ve yan etkilerini anlatan kullanma talimatý konulmasý uygulamasý baþlattý.

20 bin saðlýk çalýþaný eylem yaptý
Saðlýkta özelleþtirmelere karþý “Çok Ses Tek Yürek” mitingi için Ankara’da toplanan on binlerce saðlýk çalýþaný, Ankara’da Sýhhiye Meydaný’ný doldurdu. Saðlýk çalýþanlarý, taleplerine karþýlýk bulamazlarsa yapacaklarý grevin iþaretini verdiler.


Hastalar ücretsiz taþýnacak
Saðlýk Bakanlýðý, hastanelere MS hastasý, kanser hastalarý, organ nakli olanlar baþta olmak üzere sýk sýk hastaneye gitmek zorunda olan hastalarýn ücretsiz olarak araçla evinden alýp evine býrakýlmasý için talimat verdi.


Ýlaç takip sistemi dünyaya örnek oldu
Ýlaçta sahtecilik ve reçete suiistimalini önlemek için hayata geçirilen karekodlu ilaç takip sistemi (ÝTS) baþta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye model olmaya baþladý. Brezilya, Fransa ve Ýtalya gibi ülkelerde karekod sistemine geçme kararý alan ülkelerden ilaç þirketleri, takip sistemi konusunda önemli mesafeler kat eden Türk yazýlým þirketlerinin kapýsýný çalýyor.




NÝSAN

Saðlýkçýlar “G(ö)rev” yaptý
Tam Gün Yasasý’ný, performans sistemini protesto eden ve özlük haklarýnýn korunmasýný talep eden saðlýk çalýþanlarý, 19-20 Nisan’da iþ býraktý. Eyleme bazý hastanelerde katýlým yüksek olurken, bazý hastanelerde yeterli ilgi gösterilmedi.

Asistanlar eylem yaptý, kazandý
Dokuz Eylül Üniversitesi Týp Fakültesi Hastanesinde görev yapan asistan hekimlerin yaptýðý 5 günlük iþ býrakma eylemi, taleplerin kabul edilmesiyle sona erdi. Asistanlarýn baþlattýðý ve hastanede görevli saðlýk personelinin de katýlýmýyla büyüyen iþ býrakma eyleminde, asistan ücretlendirilmesinde bir ay önceki ödenmiþ ücretlerden yapýlan kesintinin iade edilmesi ve bundan sonraki tüm ödemelerde bu bazal deðerin altýna düþülmemesi, bölümler arasýnda eþit ücret uygulanmasý gibi talepler gündeme getirildi.



Katarakt ameliyatlarý mercek altýnda
Saðlýk Bakanlýðý, özel bir göz hastanesinin yönetim kurulu baþkaný tarafýndan ortaya atýlan "Katarakt ameliyatlarýnda 2 bin 200 kiþinin göz saðlýðý bozuldu" iddiasýyla ilgili olarak inceleme baþlattýðýný açýkladý.


27 dev hastane geliyor
TOKÝ, 27 ilde arazilerin tahsisini yaptý, 10 ilde ihale için düðmeye basýldý. Kayseri'de ihale tamamlanýrken, Ýstanbul, Bursa, Elazýð, Konya, Mersin, Ankara, Manisa ve Yozgat için ön yeterlilik belgeleri alýndý. Þehir hastaneleri projesi kapsamýnda, dev hastanelerin içinde kanser, kadýn doðum, genel cerrahi, ortopedi, onkoloji, çocuk, psikiyatri gibi büyük bölümlerin yaný sýra alýþveriþ merkezi ve hasta yakýnlarýnýn kalacaðý oteller de bulunacak.


Özel hastaneler kadrolarýný satýyor
Bazý saðlýk kurumlarýnýn satýþa çýkardýðý kadrolarýn fiyatlarý 150 bin lira ile 400 bin lira arasýnda deðiþiyor. Özel saðlýk kurumlarýnda Þubat 2008’den beri yasak olan hekim kadrolarý, iki yýlda karaborsaya düþtü. Saðlýk Bakanlýðý Mart 2009’da kadro devrine izin verince bazý saðlýk kurumlarý kadrolarýný satmaya baþladý.



MAYIS

Geçici görevlendirme durduruldu
Yükseköðretim Kurulunun 263 öðretim üyesini 2009-2010 ders yýlý sonuna kadar en az bir yýl süreyle öðretim üyesi ihtiyacý bulunan fakültelerde geçici olarak görevlendirme kararý, Anayasa’ya aykýrý bulundu.


131 milyon TL'lik ihtiyaç fazlasý ürün devredildi
Saðlýk Bakanlýðý, 2009 yýlýnda 88 milyon TL, 2010 yýlýnda ise 43 milyon TL olmak üzere iki yýlda 131 milyon TL tutarýnda ihtiyaç fazlasý mal ve malzemeyi ihtiyacý olan Bakanlýk hastanelerine ''bedelsiz'' olarak devretti.


120 bin doktora karne
Sosyal Güvenlik Kurumu, hastaneleri 25 kategoriye ayýrýrken, kurumla çalýþan 120 bin doktorun da aylýk karnesini çýkarmak için özel bir sistem kurdu. Medimagazin Her bir doktorun, aylýk kaç hasta muayene ettiði ve yatýþ verdiði, ameliyat sayýsý, hangi ilaç firmasýný tercih ettiði, yazdýðý reçete, eczanelerin daðýlýmý gibi ayrýntýlarýn yer aldýðý aylýk karnesi çýkarýlacak.


Özel hastanelere bin 300 yeni kadro verildi
Saðlýk Bakanlýðý, özel hastanelere 32 branþta toplam bin 300 hekim alma hakký tanýdý. Bakanlýk, kamudaki doktor açýðý sebebiyle 2008 yýlýnda özel saðlýk kuruluþlarýnýn istihdam edebileceði hekim sayýsýna kýsýtlama getirmiþti. Saðlýk Bakanlýðý, kadro kýsýtlamasý sebebiyle özel hastaneler arasýnda astronomik fiyatlara ulaþan doktor transferlerine el attý. Buna göre özel hastaneler 32 uzmanlýk branþýnda belirli þartlarý yerine getirerek toplam bin 300 yeni hekim alabilecek.


Doðu’da bir diþ hekimi yetersiz
Türk Diþhekimleri Birliði Baþkaný Prof. Taner Yücel, Türk insanýnýn aðýz diþ saðlýðý hizmetinden yararlanma oranýn çok düþük olduðunu ve Doðu’ya gittikçe sorunun ciddi boyutlara ulaþtýðýný belirterek, Ýstanbul’da bir diþ hekimine 2 bin 79, Van’da ise 73 bin 569 hasta düþtüðünü açýkladý.



HAZÝRAN

Muayenehaneler kapanma tehlikesi altýnda
Muayenehanelerin fiziki þartlarýný da belirleyen Ayakta Teþhis ve Tedavi Yapýlan Özel Saðlýk Kuruluþlarý Hakkýnda Yönetmelik’te yapýlan deðiþiklik gereði, muayenehanelere getirilen fiziki koþullar için son gün 3 Aðustos 2011 olarak belirlendi. Yayýnlandýðý dönemde de hekim kamuoyunun tepkisini çeken Yönetmelik’e göre, 110 cm’lik kapý geniþliði gibi fiziki þartlar saðlanamadýðý takdirde, muayenehaneler kapatýlma durumu ile karþý karþýya kalacak.

Meclis’te 63 saðlýkçý milletvekili var
Yeni dönemde TBMM’de görev yapacak 550 milletvekilinin 63’ünün saðlýk kökenli olduðu belirlendi. TBMM’de 24. Dönem’de 42 hekim, 12 eczacý, 5 veteriner hekim ve 4 diþ hekimi milletvekili sýralarýna oturacak.



Kök hücre çalýþmalarýna sýký takip
Saðlýk Bakanlýðý, son yýllarda birçok hastalýk için umut olarak gösterilen kök hücre uygulamalarýnda hasta güvenliðinin saðlanmasý amacýyla çalýþma baþlattý. Saðlýk Bakanlýðý Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardýmcýsý Arif Kapuaðasý, bir süre önce çýkarýlan Ýnsan Doku ve Hücreleri ile Bunlarla Ýlgili Merkezlerin Kalite ve Güvenliði Hakkýnda Yönetmelik ile üst yapýnýn oluþturulduðu, çýkarýlacak yönergelerle de sistemle ilgili mevzuatýn tamamlanmýþ olacaðýný söyledi.

SGK’nýn üç yýllýk saðlýk gideri 86 milyar
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun 3 yýllýk saðlýk giderinin 86 milyar 347 milyon TL olduðu belirlendi. SGK’nýn saðlýk giderleri 2008’de 25 milyar 404 milyon TL, 2009’da 28 milyar 863 milyon TL, 2010’da 32 milyar 80 milyon TL oldu.

“Aile diþ hekimi” geliyor
Saðlýk Bakanlýðý, aile diþ hekimliði sistemini baþlatmaya hazýrlanýyor. Dünyada sadece geliþmiþ bazý ülkelerinde uygulanan aile diþ hekimleri sayesinde herkesin aðýz ve diþ saðlýðý periyodik olarak kontrol edilecek, çocuklarýn diþ bozukluklarý önlenecek, yatalak hastalar evde diþ tedavisi hizmeti alacak.



TEMMUZ

ADSM'ler hastaneye dönüþebilecek

Özel Hastaneler Yönetmeliðine eklenen bir madde ile Özel Aðýz Diþ Saðlýðý Merkezleri, Aðýz ve Diþ Saðlýðý Hastanelerine dönüþebilecekler. 24 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayýmlanan deðiþiklik ile yönetmeliðe eklenen ek madde ile belirli koþullarý saðlayan aðýz ve diþ saðlýðý merkezlerinin hastanelere dönüþebilecekleri kaydedildi.


 
Bakanlýk saðlýk turizmine giriyor
Saðlýk Bakanlýðýnýn saðlýk turizmi iþine yönelmek istemesi, sektörle bakanlýðý karþý karþýya getirdi. Özel Hastaneler ve Saðlýk Kuruluþlarý Derneði (OHSAD), saðlýk turizminin kar amacýna yönelik yapýldýðýný belirtip “Böyle bir sektöre girerseniz saðlýk kurumlarýnýn misyonunda bir çeliþki oluþur ve kamu saðlýk kurumlarýnýn rolü tartýþýlýr hale gelir” uyarýsýnda bulundu.


Uzay doktoru yetiþtireceðiz
Havacýlýk ve uzay týbbý, raylý sistemler konularýnda Azerbaycan’la protokol imzalayan Anadolu Üniversitesi, ilk kez Uzay doktoru yetiþtirecek. Anadolu Üniversitesi ve Azerbaycan Hava Yollarý'nýn (AZAL) Milli Havacýlýk Akademisi arasýndaki iþbirliði protokolü Bakü'de imzalandý. Ýþbirliði protokolü ile havacýlýk alanýnda ortak araþtýrma projeleri, Avrupa Havacýlýk Emniyet Ajansý kurallarýna ve Bologna sürecine uyum, havacýlýk ve uzay týbbý, raylý sistemler konularýnda da iþbirliði amaçlanýyor.


Saðlýk Kampüsü ile Ankara Türkiye’nin Cleveland’ý olacak
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Kazým Türker, Etlik Entegre Saðlýk Kampüsü’nün dünyanýn en büyük saðlýk merkezlerinden olacaðýný belirterek, “Ankara ABD’nin Ohio eyaletine baðlý Cleveland gibi yurt dýþýndan hasta kabul eden bir merkez haline gelecek. Türkiye’nin Cleveland’ý olacak” dedi.



AÐUSTOS

ADSM'lerde performans devrimi
Saðlýk Bakanlýðý Performans Daire Baþkanlýðý, Aðýz Diþ Saðlýðý Merkezleri'nin (ADSM) kalite performans kurallarý arasýna devrim niteliðinde ekler yaptý. Saðlýk Bakanlýðý Performans Daire Baþkanlýðýnca, ''Aðýz Diþ Saðlýðý Merkezleri Performans Yönetmeliði'ne yapýlan üç ek maddeye göre, hareket etmeyen merkezlerin performanslarýndan 20 puan düþürülecek ve kurum, ''çok sayýda hasta bakmýþ olsa bile'' düþük döner sermaye alacak.


Yabancý doktorlara ''Türk ekolü'' fiksatör eðitimi
Ýngiltere, Ýtalya ve Arjantin'den Türkiye'ye gelen doktorlar, kemik rahatsýzlýklarý tedavisinde daha hýzlý uygulanmasý, tedavi süresini kýsaltmasý ve daha az cerrahi müdahale gerektirmesi gibi özellikleriyle literatüre ''Türk Ekolü'' olarak geçen Türk mühendislerinin geliþtirerek ABD'de ürettikleri eksternal fiksatörün kullanýmýyla ilgili eðitim aldý.


Türk doktorlar Avrupalý hekimleri eðitecek
Ýzmir Atatürk Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinden beþ Türk doktor, Avrupa Sürekli Týp Eðitimi Akreditasyon Konseyi'nin (European Accreditation Council for Continuous Medical Education - EACCME) organizasyonuyla Avusturya'nýn baþkenti Viyana'da düzenlenecek ''yatak baþý ultrasonografi kullanýmý'' konusundaki kursta, Avrupalý meslektaþlarýna eðitim verecek.




EYLÜL

Özel hastaneler ek kadro alýyor
Özel Hastaneler ve Saðlýk Kuruluþlarý Derneði ile Saðlýk Bakanlýðý arasýnda varýlan mutabakata göre, özel hastaneler eylül ayý sonuna kadar bin ek hekim kadrosu alacak. Özel, kamu ve üniversite hastanelerinde çalýþan hekimlerin gelirleri arasýnda anormal farklar olmayacak. Özel hastanelere gece branþ nöbeti için kadro verilecek. Özel hastanelerin hemþire sýkýntýsý çekmemesi için, özel sektör ile kamu arasýndaki hemþire geçiþlerinde makul bir süre konacak.


ADSM'ler sýnýflandýrýldý
Saðlýk Bakanlýðý Aðýz Diþ Saðlýðý Merkezleri (ADSM) ve Diþ Hastanelerini, hizmet rollerinin daha net belirlenmesi için yapýlarýna göre guruplara ayýrdý. Bakanlýk tarafýndan B, C ve D gurubu olarak gruplandýran ADSM’lerden, diþ üniti sayýsý elli ve üzerinde olanlar B Gurubu, diþ üniti sayýsý yirmiden den fazla, elliden az olan ADSM’ler  C Gurubu ve diþ üniti sayýsý yirminin altýnda olan ADSM'ler D Gurubu olarak sýnýflandýrdý.


Doçentlik baþvurularý zorlaþtý
Yükseköðretim Kurulu (YÖK)’na baðlý Üniversitelerarasý Kurul (ÜAK), doçentlik baþvuru kriterlerini ve baþvuru temel alanlarýný deðiþtirdi. Yeni yayýn kriterlerinde en önemli deðiþiklik, “yayýn sayýsýnýn arttýrýlmasý” oldu. Baþvurulan doçentlik bilim alaný ile ilgili en az sekiz adet makale yayýnlamýþ olma þartý getirildi.

Akdað’dan öðretim üyelerine eleþtiri
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, Tam Gün Yasasý gereði, muayenehanesi olan öðretim üyelerinin hastanelerde muayene ve tetkik yapamamalarýyla ilgili olarak, öðretim üyelerinin öðrenci yetiþtirip eðitim vermesi ve araþtýrma yapmasý gerektiðini söyledi. Akdað, “Bir öðretim üyesinin iþi ticaret deðildir. Öðretim üyesi öðrencilerini yetiþtirir, eðitim verir, hocalýðýný, araþtýrmalarýný yapar, üniversitesinde, fakültesinde, uygulama ve araþtýrma merkezinde çalýþýr. Çalýþmak istemezse, o zaman gider dýþarýda, özel sektörde çalýþýr” dedi.


Tam gün geri geldi

Daha önce kanunla gelen Tam Gün, Danýþtay ve Anayasa Mahkemesinin aldýðý iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarýyla iþlevsiz hale gelen tam gün uygulamasý, çýkarýlan kanun hükmünde kararname ile yeniden hayata geçirildi. Buna göre devlette çalýþan hekimlere serbest çalýþma yasaklanýrken, öðretim üyelerine döner sermaye faaliyetleri kapsamýnda gelir elde edilen hizmetlerde bulunmamak kaydýyla mesai saatleri dýþýnda serbest çalýþma hakký verildi.


Ýlaç tanýtým elemanlarý sertifikalý olacak
Saðlýk Bakanlýðý, beþerî týbbi ürünlerin tanýtým faaliyetlerine iliþkin yeni bir yönetmelik yayýnladý. Bu yönetmeliðe göre, týbbi satýþ temsilcileri 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, Bakanlýkça sertifikalandýrýlmýþ hizmet içi eðitime tabi tutulacak. Tanýtým elemanlarý, tanýtým ihlali yaptýklarý takdirde sertifikalarý geçersiz hale gelecek. Bu durumdaki kiþiler, farklý bir firmada olsa dahi bir yýl süreyle yeni bir sertifika programýna katýlamayacak.


Akdað: Yabancý doktor almak zorundayýz
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, Türkiye'de Türk vatandaþý olmayan doktorlarýn çalýþmasýnýn yasak olduðunu belirterek, "Bunu kaldýrmaya çalýþýyoruz, Türkiye'deki ulusalcý tavýrlar buna engel olmak istiyorlar ama bunu gerçekleþtirmek zorundayýz" dedi.


GATA'da yabancý öðretim elemaný çalýþabilecek
Gülhane Askeri Týp Fakültesine (GATF) giriþ koþullarýnda deðiþikliðe gidilirken GATA Yönetmeliðinde de deðiþiklik yapýldý. Düzenlemeye göre, GATA'da sözleþme ile yabancý uyruklu öðretim elemanlarýnýn görevlendirilmesi, kendi ilgili kurullarýnýn görüþü alýnarak, GATA Komutanýnýn önerisi üzerine ve Genelkurmay Baþkanlýðýnýn onayý ile mümkün olabilecek.



EKÝM

Eksikliði tespit edilenler eðitilecek
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, görevi ile ilgili eksikliði tespit edilen hekimlerin belli bir süreyle eðitim almasýyla ilgili düþünceleri olduðunu söyledi. Basýnda bu konuyla ilgili yer alan iddialar doðrultusunda Akdað, “Bu husus, muhtemelen bizim yeni Teþkilat Kanunu Taslaðý’mýzla alakalýdýr. Bir þekilde, görevi ile ilgili eksikliði tespit edilen ve bunun idari ya da adli yoldan ortaya konduðu hekimlerimizin, belli bir süreyle eðitim almasý ile ilgili bir düþüncemiz var” dedi.

Dönerler az daðýtýlýyor
Türkiye’de bir hastanenin haricindeki tüm hastanelerde döner sermayelerin toplamda yüzde 5 daha az ödendiði belirlendi. Yüzde 5’lik bu farka yol açan nedenin ise saðlýk kurumlarýnda yapýlan iþlemlerin ve hizmetlerin Saðlýk-NET’e veri giriþlerinin eksik veya yanlýþ yapýlmasý olduðu anlaþýldý.15 Ocak 2009 tarihinde veri gönderimine açýlan Saðlýk-NET için veri giriþlerinin yapýlmasý ve hastanelerin entegrasyonunun saðlanmasý Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan 2007 yýlýndan baþlamak üzere tüm saðlýk kurumlarýna birçok genelge ve yazý ile iletildi. Ancak hastanelerin buna uyum saðlayamadýðý görüldü.


Özel hastaneler yönetmeliði deðiþti
Özel Hastaneler Yönetmeliði’nde yapýlan deðiþiklik ile kamu görevi olan veya kanunen mesleðini serbest icra etme hakký bulunmayan hekim ve hekim dýþý personelin özel hastanede çalýþtýrýlmasý durumunda özel hastanenin faaliyeti geçici olarak durdurulacak. Kamu görevinden istifa ederek özel hastanede çalýþacaklar ile özel hastaneden ayrýlarak kamu hastanelerinde çalýþacak hekimler ve diþ hekimleri, 30 gün önceden il saðlýk müdürlüðüne bildirimde bulunacak.


Yabancý doktor serbest bölgede
Saðlýk Bakanlýðý, saðlýkta dönüþüm projesi kapsamýnda "Saðlýkta Serbest Bölgeler" oluþturmak için çalýþma baþlattý. Bu bölgelerde sayesinde yerli ve yabancý doktorlar bir arada hizmet verecek. Bakanlýk öncelikle yabancý turistlerin yoðun olarak geldiði illerde serbest bölgeler oluþturulmasý için çalýþma yapacak.

Ýþyeri hekimleri kamuyu seçti
Aðustosta yürürlüðe giren kanun hükmünde kararname gereði kamudaki görevinin yanýnda iþ yeri hekimliði görevini de yürüten hekimler için getirilen kýsýtlama, sanayiden sayýlan ve 50 kiþinin üzerinde personel çalýþtýran iþ yerlerini sýkýntýya soktu.


Müfettiþler özel hastaneleri denetliyor
Saðlýk Bakanlýðý müfettiþleri, tam gün yasasýnýn uygulanýp uygulanmadýðýný özel hastanelere baskýn yaparak denetliyor. Baþta Ýstanbul’dakiler olmak üzere özel hastanelere ani baskýnlarda ameliyathane ve polikliniklerdeki doktorlarýn kimlikleri tek tek inceleniyor. Saðlýk il müdürlüklerinin ekipleriyle birlikte baskýn yapan müfettiþlerin denetlediði hastaneler arasýnda büyük hastane gruplarýyla, vakýf hastaneleri de yer alýyor.


Güneydoðu illeri saðlýkta çað atladý
Saðlýk Bakanlýðý, Doðu ve Güneydoðu Anadolu'daki 48 devlet hastanesinin yapýmý için 320 milyon TL ayýrdý. Diyarbakýr'da da 2 yeni þehir hastanesinin yapýmý planlanýyor. 2002 yýlýndan beri 76 modern hastane ve 245 saðlýk ocaðýnýn hizmete girdiði bölgede, artýk hastalar tedavi için batý illerine gitmiyor.



KASIM

Tam günün hayata geçme oraný yüzde 99
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, Türkiye’de tam gün uygulamasýnýn hayata geçme oranýnýn yüzde 99 olduðunu söyledi. Tam Gün Kanunu’nu ilk hazýrladýklarý dönemde YÖK Baþkaný Yusuf Ziya Özcan ile beraber çalýþtýklarýný belirten Akdað, “Ne olduysa, daha sonra, CHP geleneksel halka karþý tutumuyla bu kanunu Anayasa Mahkemesine götürdüðünde, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiði birkaç maddeden sonra farklý sesler çýkmaya baþladý YÖK Baþkanlýðý tarafýndan. Bu sesleri doðru bulmuyorum. Çünkü kanunu birlikte yapmýþtýk” dedi.



Saðlýk çalýþanlarý Ýstanbul’da iþ býraktý
Ýstanbul Üniversitesi Cerrahpaþa ve Ýstanbul Týp Fakültesi çalýþaný öðretim üyeleri, asistan, uzman hekimler ve saðlýk çalýþanlarý bir günlük iþ býrakma eylemi yaptý. Eylem kapsamýnda Cerrahpaþa ve Ýstanbul Týp Fakültelerinde toplanan binlerce çalýþan, pankartlar, dövizler ve sloganlar eþliðinde saðlýk politikalarýný protesto etti.

Saðlýkta köklü deðiþim
Saðlýk Bakanlýðý, saðlýk alanýnda önemli deðiþiklikler yaptý. Yürürlüðe giren Saðlýk Bakanlýðý ve Baðlý Kuruluþlarýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’ye göre, Türkiye’de yabancý hekim ve hemþireler görev yapabilecek. Sözleþmeli aile hekimleri, en az altý yýl sürecek uzaktan ve kýsmi zamanlý eðitim metotlarý da uygulanmak suretiyle aile hekimliði uzmaný olabilecek. KHK’da göze çarpan en önemli düzenlemelerden biri de, uzun zamandýr kamuoyunda tartýþýlan “Kamu Hastane Birlikleri”nin hayata geçirilmesi oldu.


Dental turizm geliþti
Tedavi amaçlý Türkiye’ye gelen turistler özellikle diþ tedavilerine ilgi gösteriyor. Yabancý sigorta þirketleri dahi diþ tedavilerinde hastalarý Türkiye için yönlendiriyor. Diþ hekimliðinde malzemelerin markalý oluþu kaliteyi kýyaslamayý kolaylaþtýrýyor. Üstelik hasta malzeme karnesi ile tedaviye ülkesinde de devam edebiliyor.


Yabancý hekim özelde çalýþacak
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, "Yurt dýþýndan gelecek olan saðlýk personeli, devlet hastanelerinde çalýþamayacaklarý için özel hastanelerde istihdam edilecektir" dedi. Yurt dýþýndan Türkiye'ye gelen hasta sayýsýnýn arttýðýna dikkati çeken Akdað, “Yurt dýþýndan Türkiye'ye gelen hasta sayýsý 100 binlerle ifade ediliyor. Türkiye'de saðlýk hizmetleri ekonomik ve kaliteli olduðu için tercih ediliyor. Bu durumda doktor ve hemþire açýðýný gidermek için yurt dýþýndan gelen hekimlerden yararlanacaðýz” diye konuþtu.


Yýlda 15 bin yabancý hasta tedavi edilecek
Saðlýk Bakanlýðý, devlet hastanelerinde yabancý hastalara da hizmet vermek için çalýþmalarýný hýzlandýrdý. Bu kapsamda, 2012'den itibaren yýlda 15 bin hastaya bakacak olan devlet hastaneleri, yýlda 300 milyon TL kazanç elde edecek.


Özellerden yabancý hekime þartlý destek
OHSAD Baþkaný Dr. Reþat Bahat, “kaliteli” yabancý hekim ve hemþirelerin özel hastanelerde çalýþmalarýnýn olumlu yansýmalarý olabileceðini kaydetti. Sadece Türkiye’de týp fakültesini bitirmiþ ya da ihtisas yapmýþ yabancý uyruklu hekimlerin çalýþmasýnýn bile bir avantaj yaratacaðýný dile getiren Bahat, “Ama asýl çözüm bu deðil. Memlekette bu kadar iþsiz gencimiz varken, düzgün saðlýk teknisyeni, hemþire ve doktor yetiþtirmemiz gerekir” dedi.



Ýlaç fiyat kararnamesinde yeni düzenleme yapýldý
Beþeri Ýlaçlarýn Fiyatlandýrýlmasýna Dair Karar'da Deðiþiklik Yapýlmasýna Ýliþkin Bakanlar Kurulu Kararý, Resmi Gazete'de yayýmlandý. Buna göre, jeneriði piyasaya verilen orijinal ürünün depocuya satýþ fiyatý, Saðlýk Bakanlýðý veri tabanýnda kayýtlý referans fiyatýn en fazla yüzde 60'ý olacak.

Eczacýlar maðdur oldu
Türk Eczacýlarý Birliði (TEB) Genel Baþkaný Erdoðan Çolak, 304 kalem ilaçtaki yeni kamu kurum iskontolarýnýn ilaç þirketleri tarafýndan ödenmediðini, aradaki farkýn da eczacýya yüklendiðini ifade etti.


Eczacýlar yine “Çolak” dedi
TEB’in seçimli büyük kongresinde, yeni dönem yöneticileri seçildi.   333 delegenin oy kullandýðý kongrede Erdoðan Çolak, 210 delegenin oyunu aldý


ARALIK 

Ýlaç sanayii: Düzenleme palyatif, çözüm kur farkýnýn verilmesi
Hükümet ilaç krizinde çözümü; ilaç hammaddesi ithalinde KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi ve 350 ilaçla ilgili iskontolarýn kaldýrýlmasý ve fiyatlarýn artýrýlmasý þeklinde bir formülle çözmeye çalýþýyor. Ýlaç sanayii ise KDV’nin zaten haklarý olduðu, 350 ilaçla ilgili düzenlemenin ise palyatif bir çözüm olduðunu savunuyor. Ýlaç sanayiinin önerisi ise kur farkýnýn verilmesi.


Kolesterol tartýþmasý
Kolesterol ilaçlarýnýn yararsýz olduðu ve kullanýlmamasý gerektiði yönündeki açýklamalarý asýlsýz olarak deðerlendiren Türk Kardiyoloji Derneði Baþkaný Prof. Dr. Oktay Ergene, “Bilimsellikten uzak olan bu çalýþmalar, kamuoyunda büyük tedirginliðe yol açtý. Kolesterol tedavisini yarým býrakan hastalar oldu” dedi.


Mecburi hizmette ek süre olmayacak
Anayasa Mahkemesi, mecburi hizmet görevine baþlamayan veya yarým býrakan hekimler için uygulanan “ek devlet hizmeti yükümlülüðü” uygulamasýný iptal etti. Mahkemenin kararýna göre, mecburi hizmet görevine baþlamayan veya yarýda býrakan hekimler için uygulanan “ek devlet hizmeti yükümlülüðü” artýk uygulanmayacak.



Ýlaçta 1.5 milyarlýk geri adým
Ýlaçta bir aydýr süren iskonto tartýþmalarýnda geri adým atan Sosyal Güvenlik Kurumu oldu. Ýlaç firmalarýnýn bazý kritik ilaçlarýn sevkiyatýný durdurmasý üzerine kurum 1,5 milyarý aþan fazlayý cebinden ödemeyi kabul etti.


Denetleme modeli deðiþecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Saðlýk Sigortasý Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaþen, artýk sýradan ve geniþ yelpazeli denetimlerden ziyade, belirlenecek parametreler üzerinden denetleme yapacaklarýný söyledi. Karaþen, eczane, hekim ve ilaç firmasý arasýndaki üçgende irrasyonel ilaç tüketimi olduðunu, bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.


Akdað’dan TTB’ye suçlama
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, “Bizim Türk Tabipleri Birliði ile bir meslek örgütü mücadelemiz yok, bir ideolojik mücadele var. Bunlar bizimle ideolojik olarak mücadele ediyorlar” dedi. Tam Gün Yasasý’na iliþkin bazý meslek örgütlerinin tepkisini de deðerlendiren Akdað, “Milli iradeyi kimsenin, herhangi bir meslek örgütünün ayaðýnýn altýna paspas gibi seremem” diye konuþtu.


3 ilaç sonrasý 1 TL oldu 
Ýlaçta katýlým payý getiren düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Buna göre aile hekimlerince yazýlan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kalem ilaç için 3 TL, ilave her kalem ilaç için 1 TL alýnacak.


TTB, klinik þefliði unvanýna sahip çýktý
Saðlýk Bakanlýðýnýn, klinik þef ve þef yardýmcýlýðý kadrolarýný kaldýrarak, eðitim sorumlusu atamasý, TTB tarafýndan eleþtirildi.


TTB “Saðlýk Haklarý Meclisi” kurdu
Türk Tabipleri Birliði (TTB), saðlýk alanýndaki yeni düzenlemelere, sivil toplum kuruluþlarýnýn desteðiyle ''Saðlýk Haklarý Meclisleri'' kurarak tepki gösteriyor. TTB Merkez Konseyi Baþkaný Eriþ Bilaloðlu, saðlýk alanýnda iþlerin düzeltilmesini, iyileþtirilmesini beklediklerini, ancak aksine bir felaket ve iflas belgesinin ortaya çýktýðýný söyledi.


Aile hekimliðinde Part-time uzmanlýk
Saðlýk Bakanlýðý, aile hekimlerinin uzaktan ya da yarý zamanlý eðitimle uzman olabilmesinin yolunu açtý. Ancak meslek odalarý, bu yolla alýnacak uzmanlýðýn güvenilirliðinin kuþku doðuracaðýný düþünüyor.


SGK, en çok ilaç yazanlarý takibe alýyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, en çok ilaç yazan hekimi, eczacýyý ve firmayý takibe alýyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Saðlýk Sigortasý Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaþen, gereksiz ilaç sarfiyatýnýn önüne geçebilmek ve suiistimalle mücadele edebilmek için denetimlere aðýrlýk verileceðini ifade etti.


radyobeyan