Ehliyetsiz Kimselerden Hadis Almak By: saniyenur Date: 27 Aralýk 2011, 23:37:38
3- Ehliyetsiz Kimselerden Hadis Alýrken Temkinli Davranmak
6- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiðine göre, Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmaktadýr:
“Ümmetimin sonunda bazý insanlar ortaya çýkacak ki, onlar size; sizin ve atalarýnýzýn iþitmediði þeyleri rivayet edecekler. Onlardan sakýnýn.” [19]
7- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiðine göre, Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmaktadýr:
“Âhir zamanda deccaller ile yalancýlar ortaya çýkacak. Onlar size; sizin ve atalarýnýzýn iþitmediði hadisleri getirecekler. Onlardan sakýnýn. Yoksa sizi, sapýtýrlar ve fitneye düþürürler”
Açýklama:
Burada, ahir zamanda deccal ve yalancý kimselerin çýkýp o zamanda yaþayan müslümanlara, daha önce hiç duyulmamýþ hadisler nakledeceklerini, dolayýsýyla onlarýn uydurma hadislerine aldanýlmamasý, onlardan sakýnýlmasý gerektiði ve en önemlisi, getirilen hadislerin kaynaklarýnýn araþtýrýlmasý gerektiði belirtilmektedir.
8- Tâvûs'tan rivayet edilmiþtir:
“Büþeyr b. Ka'b, Abdullah Ýbn Abbâs'a gelip ona hadis rivayet etmeye baþladý. Abdullah Ýbn Abbâs, ona:
“Filan ve filan hadisi tekrarla!” dedi. O da tekrarladý. Sonra yine Abdullah Ýbn Abbâs'a hadis rivayet etti. Abdullah Ýbn Abbâs, ona:
“Filan ve filan hadisi tekrarla!” dedi. O da tekrarladý. Daha sonra Abdullah Ýbn Abbâs'a:
“Bilmiyorum, acaba benim rivayet ettiðim bütün hadisleri bildin de sadece bunu mu bilmedin? Yoksa bütün rivayet ettiðim hadisleri bilmedin de sadece bunu mu bildin?” diye sordu. Abdullah Ýbn Abbâs, ona:
“Doðrusu biz, Resulullah (s.a.v.) üzerine yalan uydurulmadýðý zamanda ondan hadis rivayet ederdik. Fakat insanlar, hýrçýn ve uysal deveye binmeye baþlayýnca, biz de ondan hadis rivayet etmeyi býraktýk” diye cevap verdi.”
9- Mücâhid'den rivayet edilmiþtir:
“Büþeyr el-Adevî, Abdullah Ýbn Abbâs'a gelip “Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurdu” “Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurdu” diyerek hadis rivayet etmeye baþladý. Abdullah Ýbn Abbâs ise onun hadis rivayetini dinlemiyor ve ona bakmýyordu. Bunun üzerine Büþeyr:
“Ey Abdullah Ýbn Abbâs! Ne oluyor ki, rivayet ettiðim hadisi dinlediðini görmüyorum. Halbuki sana Resulullah (s.a.v.)'den hadis rivayet ediyorum. Sen ise dinlemiyorsun” dedi. Abdullah Ýbn Abbâs:
“Doðrusu biz, bir ara bir kimseyi “Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurdu” derken iþittiðimizde gözlerimizi hemen ona doðru çevirir ve kulaklarýmýzý ona verip dinlerdik. Ýnsanlar hýrçýn ve uysal deveye binmeye baþlayýnca, biz de tanýdýðýmýz hadislerden baþkasýný onlardan almaz olduk”diye cevap verdi”
Açýklama:
Sahabiler döneminde baþlayan, hadis alýnacak insanlar konusunda titiz davranma geleneðini sürdüren insanlarýn, belli bir süre ravilerinin belirtilmesi konusunda herhangi bir müdahalede bulunmadýklarý anlaþýlmaktadýr. Buraya kadar, hadis rivayetinde Ýsteðe baðlý olarak süregelen ravinin belirtilme keyfiyeti, bu aþamada yavaþ yavaþ zorunluluða dönüþmeye baþlamýþtýr. önce hadisi nakledenin isteði esas iken, ikinci aþamada ise dinleyenin talebi esas unsur haline gelmiþ, hatta hadisin kabulü de zikretmek zorunda olduðu ravinin durumuna baðlanmýþtýr.
Ravinin sorulmasý, yeni kimliklerin öncelendiði, naslarýn te'villerle çarpýtýldýðý, yani ilmin ifsat edildiði bir dönemde, hadisin sahih olduðu konusunda muhaddise güven telkin edecek bir çýkýþ yolu olarak görülmüþtür... Ýþte bu ve benzeri rivayellerdeki, hadis naklini terk etmeyi, ihtiyata yönelik bir vurgu olarak anlamak gerekmektedir. Zira ortaya çýkan bir takým olumsuzluklar, hadis rivayetinde ihtiyatlý davranmayý zorunlu hale getirmiþ olsa bile, dinin temel kaynaklarýndan birisi olan hadisleri diðer insanlara öðretmek de, bir o kadar zorunludur. [20][19] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/321, 349.
[20] Yavuz Ünal, Hadisin Doðuþ ve Geliþim Tarihine Yeniden Bakýþ, Etüt Yay., Samsun 2001, s. 287, 290.
Ynt: Ehliyetsiz Kimselerden Hadis Almak By: sumeyye Date: 28 Aralýk 2012, 15:48:00
s.a.. ; ahir zamandayiz ve tabiri caizse bazilari kendince alim olmuþ ve hadistir degip akillari kariþtirmakta..Rabbim c.c islah eylesin böylelerini.