Týp Dünyasý
Pages: 1
GDO insana zarar vermez By: hafiza aise Date: 26 Aralýk 2011, 16:11:54
"GDO insana zarar vermez"

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný Mehdi Eker ile Ýstanbul Veliefendi Hipodromu’nda Türkiye Jokey Kulübü tesislerinde buluþtuk. Amacýmýz tavla oynamaktý ama misafir umduðunu deðil bulduðunu yer misali oturduk satrancýn baþýna. Yýllardýr oynamadýðým satranç, karþýma beklenmedik biçimde çýktýðý için paslandýðým gerçeðiyle de yüzleþmiþ oldum. Son dönemin en popüler konularýnýn baþýný çeken GDO’lu ürünlerden girdik sohbete oradan et fiyatlarýnýn seyrini masaya yatýrdýk. Türkiye’nin tartýþmasý bitmez pamuk üretimini de konuþtuk, Yeni Hal Yasasý’ný da.

EKER: GDO PARÇALANIYOR DNA ZÝNCÝRÝ KIRILIYOR
Hayvan yemi olarak 13 GDO’lu mýsýrýn kullanýlmasýnýn serbest býrakýlmasýna yapýlan itirazlarla ilgili olarak Bakan Eker, “GDO’nun ete, süte, yumurtaya geçtiðine dair dünyada ortada bir tane bilimsel veri yok. Aksine yirminin üzerindeki araþtýrmaya göre geçmediðine dair bulgular var” dedi. Bu yüzden dünyada GDO konusunda en muhafazakâr ülkelerin bile GDO’lu hayvan yemlerini kullandýðýný kaydeden Eker, “Yemden geçmiyor çünkü besin sindirilirken protein parçalanýyor. Yani GDO parçalanýyor ve DNA zinciri kýrýlýyor. Birbirine geçmiyor. Zarar verirse o hayvanýn kendisine zarar veriyor” þeklinde konuþtu. Eker, kendisinin GDO’ya temkinli yaklaþýlmasýný savunduðunu da konuþmasýnda hatýrlatmadan geçmedi.

ÝTHALAT BAÞLADIÐINDAN BERÝ KIYMA FÝYATI YÜZDE 17 DÜÞTÜ

Bakan Eker, her gün 13 marketin et fiyatý listesini takip ettiðini belirtirken “Ýthalatýn baþladýðý Nisan 2010’dan beri kýyma fiyatý yüzde 17 düþtü” dedi. Et fiyatýný kimlerin yükselttiðini bildiðini söyleyen Eker ette artýk spekülasyon bittiðini belirtti

Bakan Eker, kýrmýzý ette ithalat ve yerli üreticiye getirilen 2 yýlý ödemesiz 7 yýl vadeli kredi imkanýndan alýnan sonuçlarýn “Muazzam” olduðunu söylüyor. Yerli üretimin ciddi biçimde arttýðýný söyleyen Eker, önüme görüþtüðümüz cumartesi günü için 13 market zincirinin Ankara’daki þubelerinden alýnmýþ et ve tavuk fiyatlarýný koydu. Kýymadan gerdana, pastýrmadan bonfileye bütün fiyatlarýn her gün önüne geldiðini anlatan Eker, “Bende ekonomik araþtýrma enstitüsü var. Bir ekip cumartesi ve pazar da dahil sürekli geziyor. Migros’un, Kipa’nýn, Makro’nun fiyatlarý bunlar. Bakýn kýymanýn fiyatý ithalatý baþlattýðýmýz 26 Nisan 2010’dan beri yüzde 17 düþmüþ” diye konuþtu. Artýk spekülasyonun sona erdiðini belirten Eker, “Zaten spekülasyonu hangi firmalar yapýyor az çok biliyorum. Piyasadan mal toplayýp, götürüp kendi büyük yerlerine kapatýyorlardý” dedi.

ZABITAM MI VAR?
Hem gýda ürünlerinin fiyatlarýnýn seyri hem de merdivenaltý üretim için Eker, þu deðerlendirmede bulundu: “Merdivenaltý üretim var mý? Bu benim sorunum mu? Benden üretim izni almýyor ki. Benim zabýtam var mý? Yok. Sonuç olarak Türkiye’de üretim yapýlmasý ve ürünün tedarik edilmesini saðlamak durumundayým. Bir gýda maddesinin üretim ya da tedarik yoluyla bulunmasýný saðlamak benim görevim. Eðer dýþarýdan tedarik ediyorsam benim referansým uluslararasý saðlýk standartlarýdýr. Bu ölçülere göre þartlarýný koyarým ve bunu denetlerim.”

Not: Tarým Bakaný Mehdi Eker’in günlük takip ettiði 13 marketin ortalama fiyatlarýnýn karþýlaþtýrýlmasý.

"PAMUK ÝÇÝN MÝLYARLIK YATIRIM LAZIM"
Türkiye’nin pamuk üretiminin artýrýlmasýyla ilgili tartýþmalara deðinen Eker, þunlarý söyledi: “Yanlýþ bir yerden gidiyor mesele. Pamuk ekilebilecek alanlarýn mutlaka sulanmasý gerekiyor. Sulanabilir alaný artýrma imkânýn yok. Azami üretebileceðin pamuðu Söke, Diyarbakýr, Urfa ve Çukurova’da üretirsin. Ayný alanda mýsýr, soya ve ayçiçeði de ekmen lazým. Su gerektiren ürünleri ayný tarlada yetiþtiriyorsun ve hepsine ihtiyacýn var. Türkiye’deki sulanabilir alanlarýn hepsini sulamaya açarsýn, yani kaç milyar yatýrým lazým. Zaten Türkiye’de tekstil ilerledikçe uzun elyaflý pamuða talep artýyor. Ancak Türkiye’nin ikliminde de böyle pamuk yetiþmiyor. Pamukta iþçinin maliyeti de yüksek.”

‘MALI BEKLET’ DENEMEYECEK VE FÝYAT ZÝNCÝRÝ KISALACAK
Yeni Hal Yasasý’nýn 2012’de yürürlüðe gireceðini hatýrlatan Eker, “Türkiye’de aralarýnda organik muz üreticileri gibi 699 tane üretici birliði var. Bunlar eskiden ürünlerini pazarlayamýyordu. Artýk bunu yapabilecekler” dedi. Bugüne kadar ürünün halden çýktýktan sonra halden hale dolaþarak ve sürekli üzerine maliyet binerek uzun bir fiyat zinciri oluþtuðunu anlatan Eker, “Diyelim ki 15 tane domates üreticisi birliði bir araya gelecek ve ürünlerini doðrudan verecek. Bu fiyat zincirinin kýsalmasýna neden olacak” dedi. Fiyatlarý yükseltmek adýna ‘Malý beklet’ telefonlarý açýldýðýna dikkat çeken Eker, “Artýk bu sona eriyor” mesajýný verdi.

‘GAYE KUMAR DEÐÝL AMA BAHÝS KAÇINILMAZ‘
Bakan Eker ile Veliefendi Hipodromu’nda görüþünce atlardan ve at yarýþlarýndan da bahsettik. Kumar olduðunu düþünüp, düþünmediðini sordum. “Ýptilaya vardýrmamak lazým ama at yetiþtiriyorsanýz yarýþ kaçýnýlmaz. Baþka türlü atýn performansýný ölçemezsiniz” diyen Eker, gayenin kumar olmadýðý yanýtýný verdi. Yine de dünyada bunun kurulmuþ bir sistemi olduðunu vurgulayan Eker, “Tabii kaçýnýlmaz olarak bahse konu oluyor. Süper Toto gibi bir þeye göre zorunluluðu var” dedi.


radyobeyan