Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Vitirden Sonra Dua Etmek By: reyyan Date: 25 Aralýk 2011, 13:04:00
6. Vitirden Sonra Dua Etmek

 

1430. ...Ubey b. Ka'b (r.a.)'den; demiþtir ki:

Resulullah (s. a.) vitir namazýnda  selâm  verince  = Ayýplardan âri, melik olan Allah'ý her türlü noksandan tenzih ederim" derdi.[53]

 

Açýklama
 

Hadis-i   þerifin  Nesâfdeki   rivayeti   buradakinden  dan; uzuncadýr. Orada Ebû Davud'un rivayet ettiði kýsmýn evvelinde Hz. Peygamber'in vitir namazýnda A'lâ, Kafirim ve Ýhlâs surelerini okuduðu, sonunda da ibaresini üç defa söylediði, bir baþka rivayetinde de bunu söylerken sesini yükselttiði zikredilmektedir. Üçün­cü bir rivayetinde ise, Hz. Peygamberin üçüncü söyleyiþinde sesini uzattýðý ifade edilmektedir.[54]

 

1431. ...Ebu Said el-Hudrî (r.a.)'den; demiþtir ki: Resulüllah (s.a.) þöyle buyurdu:

Her kim vitrini kýlmadan uyuyakalir veya onu unutursa hatýrla­dýðý zaman kýlsýn."[55]

 

Açýklama
 

Hadis-i þerifin Tirmizî'deki rivayeti "Her kim vitri kýlmadan uyuyakahrsa, sabah olunca kýlsýn"; Hâkim'inkinde ise, "Kim vitrini klimadan uyuyakalýrsa veya onu unutursa, onu sabah olunca veya ha­týrlayýnca kýlsýn" þeklinde vârid olmuþtur. Bunlara göre hadisin Ebû Dâvûd'daki bu rivayetini de "vitrini kýlmadan uyuyakalan veya onu unutan kimse hatýrladýðý (ya da uyandýðý) zaman kýlsýn" þeklinde anlamak gerekir.

Hadis-i þerîf vitrin vâcib olduðunu söyleyen Ebû Hanife'nin delillerin-dendir. Çünkü "vâcib olmayan bir þeyin kaza edilmesi meþru deðildir."

Yine bu hadis-î þerif, vaktinde kýhnamayan vitir namazýnýn kaza edil­mesi gerektiðine delâlet etmektedir. Bu, sahâbilerin, tâbiûnun ve onlardan sonrakilerin cumhurunun görüþüdür. Sufyân es-Sevrî, Ebû Hanife, Ýmam Mâlik, el-Evzâî, Ýmam Þafiî, Ahmed b. Hanbel ve Ýshak'ýn mezhepleri de bu merkezdedir. Ancak âlimler kaza vaktinde ihtilaf etmiþlerdir.

Ýbn Abbas, Mesrûk, Hasen el-Basrî, ibrahim en-Nehaî, Mekhûl, Katâ-de, Ýmam Mâlik, Ýmam Ahmed ve îshak'a göre fecrin doðuþundan sonra fakat sabah namazý kýlýnmadan önce kaza edilmelidir.

Delilleri Tirmizî'nin merfu' olarak rivayet ettiði "Sabah namazýndan sonra vitir yoktur..." mealindeki hadistir. Tirmizî, bu hadisi verdikten son­ra "Ulemadan çoðu bu görüþtedir. Þafiî, Ahmed ve Ýshak da böyle diyorlar" der.

Hz. Peygamber'in sabah vakti girdiði halde vitir kýldýðýný bildiren bir­çok hadis vârid olmuþtur. Beyhakî'nin Ýbn Ömer'den rivayet ettiði "Nebi (s.a.) sabah vakti vitir kýldý", Ahmed ve Taberânî'nin Aiþe (r.anha)dan ri­vayet ettikleri "Resulüllah (s.a.) sabahleyin vitir kýlardý", Hâkim'in Ebû'd-Derdâ'dan rivayet ettiði, "Bazan cemaat sabah nama/ý için kalktýðý halde ResûlullatTý vitir kýlarken gördüm" tarzýndaki ri\ âyetler, sabah olunca \ ýtri kaza etmenin meþru olduðunu gösteren delillerdendir.

Yukarýda isimlerini saydýðýmýz âlimlere göre þayet vitir namazý sabah namazýndan evvel kýhnmamýþsa, artýk kaza edilmez. Fakat nafile olarak son­radan kýlýnsa iyi olur.

Ýbrahim en-Nehaî'ye göre, sabah namazý kýlýnmýþ bile olsa, güneþ doð­madan önce vitir kaza edilebilir.

Þâbî, Hasen, Tâvûs, Mücâhid ve Hammâd b. Ebi Süleyman'a göre ze-vâle kadar vitir kaza edilir.

Zahirîlerden Ýbn Hazm, uyumaktan dolayý geçirilenle unutarak geçiri­len ve kasden geçirilenin arasýný ayýrmýþ, her birini ayrý hükümlere tâbi tut­muþtur. Uyuyarak veya unutarak geçirenin hatýrlayýnca veya uyanýnca istediði zaman kaza edebileceðini, kasten geçirenin ise, kaza imkânýnýn olmadýðýný söylemiþtir.

Þafiî mezhebinin meþhur görüþüne göre: Gece ve gündüz her an için vi­tir kaza edilir.

Evzâî'nin sabah kýlýndýktan sonra güneþ doðmadýkça kaza edilemeye­ceði görüþünde olduðu nakledilmiþtir.

Hane filere göre mekruh vakitlerin dýþýndaki tüm vakitlerde vitrin kaza­sý caizdir. Üzerinde durduðumuz hadis-i þerifin mutlak oluþu, bu görüþün delilidir. Fecir'den sonra fakat sabah namazýndan önce kýlýnacaðý görüþün-dekilerin .delili olarak zikrettiðimiz hadisler, kazanýn sadece o vakte tahsisi­ni gerektirmez. Hz. Peygamberin o vakitte vitir kaza ederken görüldüðünü gösterir. Bu baþka zamanda kazanýn caiz olmadýðýný göstermez. Fecirden sonra vitrin olmadýðýný bildiren bazý rivayetler varsa da bunlar zayýftýr.

Her ne kadar hadis-i þerifte sadece uyuyarak ve unutarak geçirenin vitri kaza etmesi istemiyorsa da, kasden geçirenin kaza etmesi de öncelikle gerek­lidir. Cumhur bu görüþtedir.[56]

 

Bazý Hükümler
 

1. Vitir namazý vaciptir.

2. Vaktinde kýlýnmayan vitir namazýnýn kaza edilme­si gerekir. Ne zaman kaza edileceðine dair ihtilaflar yukarýda özetlenmiþtir.[57]

[53] Nesâî, kýyamü'l-Ieyl 37, 47, 48, 50, 54; Ahmed b. Hanbel, III, 406, 407; V. 123.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/362.

[54] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/362.

[55] Tirmizî, vitir 10; tbn Mâce, ikâme 122; Ahmed b. Hanbel, III, 44; Hâkim, el-Mustedrek, I, 302.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/362-363.

[56] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/363-364.

[57] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/364.


Ynt: Vitirden Sonra Dua Etmek By: ceren Date: 20 Haziran 2017, 16:06:18
Esselamu aleykum. Rabbim vitir namazini hakkiyla kilan ve sonrasinda diasini edip feyzine erisen kullardan olalim insallah...
Ynt: Vitirden Sonra Dua Etmek By: RAMAZAN 7/D Date: 20 Haziran 2017, 16:10:12
Ve Aleykum Selam . Amin ... InsAllah namazlarini dosdogru kilanlardan olalim . Cok Dua edelim ..

Allah cc razi olsun
Ynt: Vitirden Sonra Dua Etmek By: Sevgi. Date: 20 Haziran 2017, 16:12:53
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizlere hakkýyla ibadetlerini yapanlardan eylesin inþaAllah
Ynt: Vitirden Sonra Dua Etmek By: melda 6D Date: 20 Haziran 2017, 18:10:10
Aleyküm selam . Peygamberimiz vitir namazýndan sonra dua edermiþ . Dualarýmýzý eksik etmeyelim inþallah .
Ynt: Vitirden Sonra Dua Etmek By: Bilal2009 Date: 21 Haziran 2017, 15:25:49
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in sunnetlerini yasayanlardan eylesin Rabbim paylasim icin razi olsun

radyobeyan