Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: reyyan Date: 25 Aralýk 2011, 12:49:33
19. Mu'avvizeteyn (Felak Ve Nâs Surelerinin Fazileti
1462. ...Ukbe b. Amir (r.a.)'den; demiþtir ki:
Ben seferde Resulüllah (s.a.)'in devesini yediyordum. Efendimiz bana:
"Ey Ukbe! Sana okunulan iki hayýrlý sure öðreteyim mi?" buyurup, ve surelerini öðretti. (Ancak) benim bunlarla pek fazla sevinmediðimi gördü. Sabah namazý için konaklayýnca cemaate namazý o iki sure ile kýldýrdý. Namazý bitirince bana dönüp;
"(Bu sureleri) Nasýl gördün, ey Ukbe?" buyurdu.[157]
Açýklama
"Ýki hayýrlý sure"diye terceme ettiðimiz terkibini "en hayýrlý iki sure" þeklinde ifâde etmek de mümkündür.O zaman mânâyý "Allah'a sýðýnma konusundaki en hayýrlý iki sure” þeklinde düþünmek gerekir. Çünkü Felak ve Nâs surelerine denk hatta onlardan daha hayýrlý bir çok sure vardýr.
Hadis-i þeriften anlaþýldýðýna göre, Ukbe b. Âmir Hazretleri, Resülullah (s.a.) kendisine "hayýrlý iki sureyi" öðreteceðini söyleyince, çok daha uzun sureler öðreteceðini zannetmiþ fakat Hz. Peygamber Felak ve Nâs surelerini söyleyince, buna fazla memnun olmamýþtýr. Nesâî'nin rivayetinde bu durum daha açýk olarak Ukbe (r.a.)'nin aðzýndan þu þekilde ifâde edilmiþtir: "Resulullah (s.a.) binici olduðu halde peþine düþüp elimi ayaðýna koydum ve:
Bana Hûd ve Yusuf surelerini okut ya Resulellah! dedim.
“Sen Allah katýnda Felak ve Nâs surelerinden daha belîð olaný okumadýn", buyurdu.
Hz. Peygamber (s.a.), Ukbe'nin fazla sevinmediðim görünce sabah namazýnda Muavvizeteyn'i okumuþ ve Ukbe'ye dönerek "Sen bunlarý küçümsedin ama, gördün mü ben sabah namazýnda daha uzun sureler okumak âdetim olduðu halde bu iki sure ile namaz kýldýrdým" mânâsýna gelmek üzere: "Nasýl gördün?'* buyurmuþtur.
Bu surelerin iniþ sebebi bundan sonraki hadis-i þerifin izahýnda gelecektir.[158]
1463. ...Ukbe b. Âmir (r.a.)'den; demiþtir ki:
Ben Resûlullah (s.a.)'le birlikte Cuhfe ile Ebvâ arasýnda giderken, birden bire bizi rüzgâr ve zifiri bir karanlýk kapladý. Bunun üzerine Resûiullah (s.a.) süreleriyle (Allah'a) sýðýnmaya baþladý. (Bir taraftan da) Bana;
“Ey Ukbe! O ikisiyle korun, hiçbir sýðýma (korunucu) onlarýn benzeri ile korunmadý." (Allah'a sýðýnýlacak en efdal sureler bunlardýr) buyuruyordu.
(Sonra) Ben, Resulullah (s.a.)'i, bize o iki sûre ile namaz kýldýrýrken dinledim.[159]
Açýklama
Cuhfe: Mekke ile Medine arasýnda Râbið yakýnlarýnda bir yerin adýdýr. Burasý Mýsýr ve Suriye istikâmetinden, hacca gidenlerin ihrama girdikleri yer (Mikat)dýr. Sel, bu bölgenin ahâlisini alýp götürdüðü için "Cuhfe" adý verilmiþtir. Bugün cuhfenin tam yeri bilinmemekte, onun için ihram yeri olarak Rabið kullanýlmaktadýr. Rabið, Kýzýl Deniz istikâmetinde meþhur bir yerdir.
Ebvâ: Burasý da Mekke ve Medine arasýnda bir yerdir. Cuhfenin biraz kuzeyindedir. Hz. Peygamber (s.a.)'in annesi Âmine'nin kabri Ebvâ'dadýr.
Hadis metninde açýkça görüldüðü gibi Ukbe b. âmir, Hz. Peygamberle beraber Cuhfe ile Ebvâ arasýnda giderlerken, birden bire bir rüzgâr çýkýp karanlýk çökmüþ Resulullah (s.a.) de Felâk ve Nâs surelerini okuyarak gelecek olan belâlardan Allah'a sýðýnmaya baþlamýþtýr. Efendimiz Ukbe b. Amir (r.a.)'e de ayný þeyi yapmasýný tavsiye etmiþ ve musîbet anlarýnda okunacak, Allah'a sýðýnýlacak surelerin en Önemlilerinin Felak ve Nâs sureleri olduðunu bildirmiþtir. Hz. Ukbe'nin "ben Resulüllah'ý o iki sureyi okuyarak bize namaz kýldýrýrken dinledim" demesi, hem o surelerin faziletine hem de bu surelerin Kur'an'dan olmadýðýna dâir olan çok zayýf bir iddianýn geçersizliðine iþaret etmektedir.
Sýðýnmak yönünden bu surelerin seçilmesi, her iki surenin kendisine sýðýnýlacak zat (Allah) ve kendisinden korunulacak þeyleri ihtiva etmekte olmalarýndandýr. ,
Felak Suresine: " = Sabahýn Rabbine sýðýnýrým" diyerek baþlayan bir kimse, itikat ve ameldeki her türlü zulmeti yok etmesi için ilâhî feyzi istiyor demektir. Çünkü sabah, ýþýklarýn yayýldýðý bereketlerin indiði, rýzýklann taksim edildiði vakittir. Bütün bunlar kendisine sýðýnýlan Zat-ý Bâriye münâsibtir.
" = Yaratýkarm þerrinden" ifadesi, canlý cansýzlardan dünyada ve âhirette bedene veya mala zararý dokunanlarýn tümünün þerrini içine almaktadýr. Bu bakýmdan genel bir ifadedir." = Karanlýðý çöküp bastýðý zaman gecenin þerrinden" cümlesi, tüm yaratýklarýn genel olarak anýlmasýndan sonra özel olarak zikr edilmiþtir. Çünkü gece ve karanlýk, insanlarýn en gafil olduðu, etraflarýnda olup bitenlerden haberdâr olmadýklarý zamanlardýr. Dolayýsýyla kötülük ve þerre gündüzden daha uygundur." = Düðümlere üfürenlerin þerrinden." Bundan maksat, büyücü sihirbazlardýr. Ýnsanlara zarar vermek için entrikalar çevirerek büyü yaptýklarýndan dolayý bu zümre de özel olarak zikredilmiþtir. " = Ve hased edenin, hased ettiði zaman þerrinden." Bu cümlede de, hased edenlerin vereceði zarar özel olarak anýlmýþtýr. Çünkü kalbini hased ateþi saran gözü dönmüþ insanlarýn veremeyecekleri zarar yoktur.
Nas sûresindeki Ýnsanlarýn göðüslerine dâima vesvese veren cin ve insandan olan sinsi þeytanýn þerrinden" ifadeleri, þerlerinden korunulacaklarý en belîð bir þekilde ortaya koymaktadýr. Çünkü þeytanýn þerri, tüm insanlarýn serlerine denk, belki daha fazladýr. Zira þeytan bir kimsenin kalbine vesvese verip oraya te'sir ettiði zaman küfür, dalâlet, bid'at gibi tüm kötülüklerin doðmasýna sebeb olur. Bundan dolayý kendisine sýðýnýlan Allah da " = De ki insanlarýn Rabbine, insanlarýn mâlikine, insanlarýn Ma'budunu sýðýnýrým" ifadeleri ile anýlmýþtýr. Nas suresini okuyarak þeytanýn þerrinden korunmak isteyen kiþi sanki, "Ýnsanlara vesvese veren sinsî þeytanýn þerrinden onlarý nimetleriyle besleyip büyüten, kahr ve kuvveti ile onlara sahib olan, kendisinden baþka sýðýnýlacak biri olmayan ma'budlanna sýðýnýrým" demiþ olur. Bu ifadelerin kendisine sýðýnaný korumak için Cenâb-ý Hakk'ýn rahmetinin inmesine vesile olmasý yönünden ne kadar belîð olduðu açýktýr.
Ýþte bunlardan dolayý Felak ve Nâs sureleri kendileri ile Allah'a sýðýnýlan surelerin en efdalleridir.
Bu surelerin nüzulüne sebeb Lebîd b. el-A'sam adýndaki bir Yahudinin Hz.Peygamber'e büyü yapmýþ olmasýdýr. Müfessirlerin ifâde ettiklerine göre Yahudiler Hz. Peygamber'e büyü yapmak için uðraþmýþlar fakat muvaffak olamamýþlar. Sonra Lebîd b. el-A'sam'a giderek üç dinar karþýlýðý Hz. Peygambere büyü yapmasýný istemiþler. Lebîd de denileni yapmýþtýr. Lebîd'in büyüsü, Hz. Peygamber'in suretinde yapýlmýþ bir heykelciðe saplanmýþ on bir iðne ve bir kiriþe (bükülmüþ barsaktan yapýlmýþ saðlam ipe) vurulmuþ on bir düðümden ibaretti. Hz. Peygamber (s.a.)'e sihir yapýlmýþ olarak kýrk gün veya altý ay ya da bir sene geçti. Buhârî, Müslim ve Ýbn Mâce'nin Hz. Aiþe'den rivayet ettikleri haberden anlaþýldýðýna göre, Resûlullah bunu bir'1 gece yanýna gelen iki melekten öðrendi. Bunun üzerine beþ âyetten ibaret olarý "Felak" ve altý âyetlik "Nas" sureleri nazil oldu. Efendimiz bu surelerden bir ayet okudukça kiriþteki bir düðüm çözüldü, heykelcikteki her bir iðneyi çýkarýnca da vücudunda bir acý akabinde de bir rahatlýk duydu.
Buharî, Müslim ve Ýbn Mâce'nin yukarýda iþaret edilen rivayeti þöyledir: Hz. Aiþe der ki:
ResulüIIah (s.a.)'a büyü yapýldý. O kadar ki, yapmadýðý bir þeyi yaptýðýný zanneder hale geldi. Bir gün -veya gece- Allah'a tekrar tekrar dua etti. Sonra bana:
"Ey Aiþe! Biliyor musun Allah bana kendisinden istediðim -bana þifa verecek- þeyi verdi" buyurdu.
O nedir, ya Resulellah? dedim. Þu karþýlýðý verdi;
"Bana iki adam gelip birisi baþ ucuma, diðeri de ayak ucuma oturdu. Baþ ucumda olan ayak ucumdakine -ya da ayak ucumdaki baþ ucumdakine-;
Bu zâtýn hastalýðý ne? diye sordu.
Sinirlenmiþ dedi.
Ona kim sihir yapmýþ?
Lebîd b. el-A'sam.
Ne ile?
Bir tarak saç ve sakal tarantýsý, erkek hurmanýn kurumuþ çiçek kapçýðýnda,
O nerede?
Zervân kuyusunda."
Hz. Aiþe dedi ki: "Resulullah (s.a.) ashabýndan bir grubla o kuyuya gitti. Geldiðinde bana:
“Ya Aiþe! Vallahi o kuyunun suyu sanki kýna þýrasý, etrafýndaki hurma da þeytanlarýn baþý gibidir," buyurdu.
Onu yakmadýn mý? Ya Resulullah! dedim.
"Hayýr, ama Allah bana þifa verdi. Ýnsanlara ondan bir þer yaymak istemedim. Ancak o kuyunun gömülmesini (kapatýlmasýný) emr ettim."[160]
Ýbn Merdûye'nin îbn Abbas'tan yaptýðý rivayetten anlaþýldýðýna göre hadis-i þerifte bahsi geçen iki adam, Cebrail ve Mikâil'dirler.
Bazý âlimler Peygamber (s.a.)'e büyü yapýldýðýný söylemenin doðru olmayacaðýný, çünkü bunun, onun güvenirliðini ihlâl manasýna geldiðini söyleyerek yukarýdaki Aiþe hadisini inkâr etmiþlerdir. Asrýmýz mütefekkirlerinden Seyyid Kutub da FizUâli'l-Kur'an adýndaki tefsirinde Hz. Peygamber'e büyü yapýldýðýný bildiren haberin âhad olduðunu ahadýn da akide konusunda delil olmayacaðýný söyleyerek bu konudaki rivayetleri doðru bulmadýðýný söyler.[161]
Bazý âlimlere göre, bu iddialar hem sahih hadisler hem de ashab-ý kiramýn icmâý ile reddedilmiþtir. Onlarýn Hz. Peygamber'e büyü isnadýný, onun doðruluðuna olan güvenin sarsýlmasýna sebeb olacaðý tarzýndaki endiþeleri yerinde deðildir. Çünkü Efendimize yapýlan büyünün eseri, kalbinde ve aklýnda deðil, vücudunun diðer uzuvlarýnda idi. Bu da diðer hastalýklar gibi beþerî arazlardandýr. Peygamberlik makamýna zarar vermez.
Kadý Iyaz bu olay hakkýndaki itirazlarý ve onlara verilen cevabý özet olarak þöyle ifade eder:
Âiþe (r.anha) hadisinin çeþitli rivayetleri, sihrin Hz. Peygamberin aklýna ve kalbine deðil, cesedine musallat olduðunu gösterir. Onun bazý hanýmlarýna yaklaþmadýðý halde yaklaþtýðýný zannettiði veya yapmadýðý bazý þeyleri yaptýðýný zannettiðine dâir olan rivayetler, onun bedenî rahatsýzlýklarý ile alakadardýr. Meselâ hanýmlarýndan birisini arzu edip ona yaklaþtýðý anda, sihir tesirini gösterip cima imkâný bulamýyor, fakat cima etmiþ gibi oluyordu. Ya da o yanýlmalarý akýl ve kalb yanýlmasý deðil, göz yanýlmasý idi. Zaten Hz. Peygamber'in defalarca dua etmesi ve neticede gördüklerini Hz. Aiþe'ye anlatmasý büyünün Hz. Peygamber'in aklýna tesir etmediðini gösterir.
Âlûsî, Rûhu'l-Meânî adýndaki tef þirinde,Hz. Peygambere büyü yapýlmasý hâdisesine temas ederek bunu kabul etmeyenleri reddeder ve: Zâlimler,siz ancak büyülenmiþ adama uyuyorsunuz derler"[162] âyet-i kerimesinin, üzerinde durduðumuz büyü hâdisesi ile alakalý olmadýðým söyler. Çünkü kâfirlerin âyet-i kerimede geçen "büyülenmiþ adam" sözlerinden maksat, "deli adam" olmalýdýr, ki Resu-lüllah (s.a.) bundan tamamen uzaktýr. Þayet onlarýn "büyülenmiþ" sözünün hakiki mânâsýný kast ettikleri kabul edilse bile, yine âyet-i kerime ile bu büyü olayý arasýnda münâsebet yoktur. Çünkü iþaret edilen âyet, Resûlüllah (s.a.)'a büyü yapýlmasýndan çok önce nazil olmuþtur.
Ehl-i sünnetten birkaçý ve Mu'tezile dýþýndaki tüm âlimler, sihrin mevcut olduðu hususunda müttefiktirler.
Sihir yapanýn itikadî durumu ve ona uygulanacak ceza konusunda, islâm alimleri muhtelif görüþlere sahiptirler. Allâme Teftezânî çoðunluðun, büyücünün kâfir olacaðý görüþünde olduklarýný söyler. Ebu Mansûr el-Mâturidî, eðer sihir imanýn ihlâline sebeb oluyorsa küfür, olmuyorsa deðildir" der. Yine âlimlerin çoðuna göre büyücünün cezasý ölümdür.
Sihir ve sihirbazlýk konusunda 2874 ve 3883 numaralý hadislerde izahat gelecektir.
Bu ve bundan evvelki hadisler, Felak ve Nâs surelerinin faziletine ve bunlarýn Kur'an'dan iki sure olduðuna iþaret etmektedirler. Ýbn Mes'üd (r.a.)'dan, bunlarýn Kur'an'dan olmadýðýna dair rivayetler varsa da, bu konudaki hadisler ve onlarýn Kur'an'dan olduðuna dair rivayetler varsa da, bu konudaki hadisler ve onlarýn Kur'an'dan olduðuna dair sahabenin icma'ý karþýsýnda bu rivayetlerin hiçbir deðeri yoktur. Âlûsî bu surelerin Kur'an'dan olduklarý konusunda icma olduðunu, dolayýsýyle bugün onlarýn Kur'an'dan olmadýðýný iddia edenin kâfir olacaðýný, Ýbn Mes'ud'un muhtemelen sözünden dönmüþ olduðunu söyler. Þerhu'l-Mevâkýf ta da bazý surelerin Kur'an'dan olmadýðýna dair mevzu rivayetler olduðu fakat bunlarýn Kur'an'ýn tümünün tevâtüren nakledilmiþ olmasý karþýsýnda hiçbir mânâ ifade etmediði vurgulanmaktadýr.
Muavvizeteyn'in faziletine iþaret eden baþka hadisler de vardýr. Bunlardan bir iki tanesinin mealleri þöyledir:
"Bu gece indirilen âyetleri görmedin mi? Onlarýn bir benzeri hiç görülmedi: ve
Ukbe (r.a.) dedi ki "Ya Resulullah! Bana Hud ve Yusuf surelerinden âyetler okut" dedim. Resûlullah (s.a.):
"Ey Âmir'in oðlu Ukbe! Sen Allah'a karþý Felak ve Nas surelerini okumaktan daha sevimli ve onun yanýrida daha belîð bir þey okuyamazsýn. Eðer her namazda onlarý okuyabilirsen oku" buyurdu.[163]
Câbir b. Abdullah (r.a.)'den; demiþtir ki:
Resulüllah (s.a.) bana:
"Ey Cabir, oku" buyurdu.
Anam babam sana feda olsun ya Resulallah, neyi okuyayým, dedim.
buyurdu, ben de onlarý okudum. Sonra Efendimiz (s.a.):
"O ikisini oku, çünkü sen onlann bir benzerini daha okuyamayacaksýn" buyurdu.[164]
[157] Nesaî, istiâze 1; Ahmed b. Hanbel, IV, 144, 148, 150, 158..
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/429-430.
[158] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/430.
[159] Beyhakî, es-Sünenü'1-kübrâ, II, 394.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/431.
[160] Buharý, bed'ul-halk 11, týb 47, 49-50; edeb 56; da'vet 58, Müslim, selâm 46.
[161] Fi Zýlâli'l-Kur'ân, 30, 294.
[162] el-Isrâ, (17), 47.
[163] Ýbn Hibbân, Sahih, III, 159.
[164] Ýbn Hibbân, Sahih, II, 84.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 5/431-436.
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: Rüveyha Date: 19 Aralýk 2014, 19:39:06
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah.Mu'avvizeteyn süreleri her daim okuyalým insaAllah.Böylelikle görünen görünmeyen herþeyden Mevlamiza sýðýnmýþ olucaz.Mevlam daim etsin InsaAllah. Rabbim razý olsun kardeþim
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: saniye Date: 19 Aralýk 2014, 21:15:37
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Bu rivayetler muavvizeteyn surelerinin ne kadar önemli olduðunu gösteriyor. Efendimize sihir yapýlýp yapýlmadýðý konusunda da alimlerin ihtilaf ettiklerini görüyoruz. Delilleriyle birlikte görüþlerin verilmesi faydalý oldu bizler de öðrenmiþ olduk. Rabbim razý olsun.
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: ceren Date: 20 Aralýk 2014, 15:32:18
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan Reyyan abla.Bizde inþallah bu sureleri hep okuyan,faziletini gören kullarda oluruz inþallah...
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: ikranur 7d Date: 19 Aðustos 2015, 03:18:48
ve aleykümüsselam.
Bizler inþAllah her daim bu sureleri okuyalým. Her ne olursa olsun Rabbimize sýðýnalým O bizleri korur. Rabbim bu sureleri dilimizden gönlümüzden eksik etmesin.
Rabbim razý olsun.
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: [Muhammed] Date: 19 Aðustos 2015, 17:31:00
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Damia muavvizeteyn surelerini okuyup bizlere yapýlan bütün kötülüklerden Rabbimize sýðýnacaðýz ÝnþaAllah.Rabbim bu nimetinden hakkýyla istifade edebiliriz ÝnþaAllah.Allah c.c razý olsun ÝnþaAllah.
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: mevlüde06 Date: 19 Aðustos 2015, 18:58:08
Ve aleykumsselam ve rahmetulalh;Rivayetlerden Muavvizeteyn surelerinin faziletini anlayabiliyoruz.kýsa ve etkili iki sure..
inþallah Efendimizin tavsiye buyurduðu gibi daimi onlarla korunanalardan oluruz.Allah razý olsun
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: Kevšer Date: 23 Aðustos 2015, 21:31:45
Ve Aleykümüsselam ecmain.Paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim.Bu deðerli sureleri devamlý okuyanlardan oluruz inþaAllah.
Baþýmýza gelebilecek tüm bela, tehdit ve kazalara karþý önlemimizi almakla beraber, kudret sahibi yaratýcýmýz Allah’a sýðýnmak alýnacak en emniyetli, en güvenli ve en akýllý hareketimiz olur. Ýman sahibi, akýllý bir ademoðlu çok iyi bilir ki, görünen-görünmeyen ve bilinen-bilinmeyen çokça tehlikeli ve insana korku veren hadisler vardýr. Ýþte Felak Suresi ve Nas Suresi böyle tehlikeli durumlardan zarar görmemek için okunmasý tavsiye edilen surelerdendir.
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: besiye7A Date: 23 Aðustos 2015, 21:36:30
böylelikle görunen gorunmeyen herseye allaha sýgýnýr olucaz
paylasým icin tesekkurler allah razý olsun
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: halim Date: 28 Aðustos 2015, 17:41:32
Esselamu aleykum ; Ýnþaallah bu iki sureyi okuyup faziletine erenlerden olur rabbim izni ve inayetiyle bu iki sure vesilesiyle her türlü görünen görünmeyen varlýklarýndan bizleri muhafaza eyle yarabbi...
Allah razý olsun
Ynt: Muavvizeteyn Surelerinin Fazileti By: yagmur_7-c Date: 28 Aðustos 2015, 18:02:29
esselamu aleykum;
' “Ey Ukbe! O ikisiyle korun, hiçbir sýðýma (korunucu) onlarýn benzeri ile korunmadý." (Allah'a sýðýnýlacak en efdal sureler bunlardýr) buyuruyordu.'Ýnsan için en koruyucu sureler bakara suresi gibi sureler deðil hatta bakara suresinin içinde bulunan Ayetel kürsi daha çok koruculuða sahip...Muavvizeteyn sureleri de çok koruyucluðsure olduðunu hadislerden anlýyoruz...Rabbim bizleri kötülüklerden korusun inþallah...Rabbim c.c. razý olsun ....