Güncel Dini Haberler
Pages: 1
Bu cami secde ediyor By: ehlidunya Date: 23 Aralýk 2011, 17:40:21
Bu cami secde ediyor

Sakarya'da inþaatý devam eden cami, görenleri þaþýrtýyor. "Secde eden insan" þeklinde inþa edilen caminin duvarlarýnýn büyük kýsmý camdan. Bu yüzden avize yok. Alýþýlmýþýn aksine kubbesiz olan camideki cemaatin yüzde 80'i imamý görebiliyor.

Sakarya'da 17 Aðustos 1999 depreminde yýkýlan Tozlu Cami'nin yerine yeni bir cami yapýlýyor. Ýnþaatý devam eden caminin, þekil ve mimari özellikleriyle dünyada benzeri yok. Klasik anlayýþýn dýþýna çýkýlarak projelendirilen camide kubbe bulunmuyor. Özel siyah mermerle kaplanan mihrabý, Kâbe'yi ve uzay boþluðunu hatýrlatýyor. Alýþýlmýþýn aksine bu camide avizeler de yok. Aydýnlatma büyük cam duvarlarla ve duvarlara yerleþtirilen led ýþýklarýn tavana yansýtýlmasýyla saðlanýyor. Özel açýyla tasarlanmýþ tavandaki boþluk ise sürekli hava sirkülasyonuyla havalandýrma ihtiyacýný karþýlýyor. Bu camide sütunlardan ve köþelerden dolayý imamýn görülememesi sorunu da çözülmüþ. Cemaatin yüzde 80'i imamý görebiliyor. Akustiði çok iyi tasarlandýðý için içeride yanký oluþmuyor, mikrofon kullanmaya da gerek kalmýyor.

Cami mimari olarak hem eski hem de yeni camilerden oldukça farklý. Dýþarýdan bakýldýðýnda 'secde eden insan' þeklinde. Bu sýradýþý caminin inþaatý henüz tamamlanmamýþ. Minarelere asansörle çýkýlýyor. Minareler müezzinin 360 derece dönebilmesine imkan veriyor.

Bu ilginç caminin mimarý Muhammet Dayal, yapýnýn hikayesini þöyle anlatýyor: "Tozlu Camii, Marmara depreminde yýkýlmýþtý. Bunun üzerine yeni bir cami çalýþmalarýna baþladýk. Mimarlýðýný ben üstlendim. Bir gün sahilde oturmuþ projeyi düþünüyordum. Baþýmý kaldýrdýðýmda güneþin ufukta battýðýný gördüm. Bu bana çaðrýþým oldu. Rabb'imin yarattýðý her þey lisan-ý hal ile bir nevi secdeye gidiyor. Caminin secde eden insaný hatýrlatan mimarisi olsun istedim."

Cemaatin çoðu imamý görebiliyor

Ýnþaata beþ yýl önce baþlanmýþ ve büyük kýsmý tamamlanmýþ. Dayal'a göre mimarisi ve özellikleriyle caminin dünyada bir benzeri yok. Klasik mimarinin dýþýna çýkýlmasýnýn yenilik olduðunu anlatan mimar Dayal, "Cami içeriden üç katlý olarak görülüyor. Ancak katlar arasýnda yumuþak geçiþle caminin içi bir bütünmüþ gibi algýlanýyor. Kadýnlara ayrýlan bölümden de imam görülüyor. Erkek egemen bir cami havasý yok. Klasik camilerde bir ana mekan namazgah tanzim edilmiþti. Burada kul mantýðý var. Kadýnlarýn namaz kýldýðý alan camiyle bir bütün gibi görünüyor. Odak noktasý olan mihraptan kopmuyor."

Bu caminin kubbesi yok

Cami duvarlarýnýn büyük bir bölümü camdan. Bu sebeple gündüz aydýnlatmaya gerek kalmýyor. En çok dikkat çeken yön de kubbesinin bulunmamasý. Mimar Muhammet Dayal, bunun yadýrganmamasý gerektiðini düþünüyor: "Kubbe o günün teknolojisiydi. Kubbesiz cami içindeki geniþ alaný meydana getirmek mümkün olmuyordu. Ancak bugün demir, çelik ve beton teknolojisiyle kubbesiz de geniþ alanlar meydana getirilebiliyor. Yeni tavan ve duvar uygulamasýyla yankýyý sýfýra indirdik. Ýç duvarlara traverten taþlar kullandýk ve aralarýný doldurmadýk. Bu da sesi emiyor ve yansýtmýyor. Böylelikle de camide imamýn sesi daha net duyuluyor. Ses boðulmasý ve daðýlma olmuyor."

17 Aðustos depreminde yýkýlan Tozlu Camii'nin yerine yapýlan yeni cami, þiddetli depremlere karþý da dayanýklý. Çünkü taþýyýcý sistemi çok güçlü inþa edilmiþ. Mimar Dayal, bu mekandaki kapalý alanlarýn 2 bin 500 kiþiye hizmet verebilecek kapasitede olduðunu söylüyor ve ekliyor: "Teraslarla birlikte ibadet edebilecek insan sayýsý 3 bini geçiyor. Mihrabý siyah mermerle kapladýk ve özel olarak tasarladýk. Mihrap, Kâbe'yi ve uzay boþluðunu hatýrlatýyor. Camide hiç avize kullanmadýk. Ýbadet edenler herhangi bir lamba görmüyor. Duvara yerleþtirdiðimiz ledlerle ýþýðý tavana yansýtarak aydýnlatma saðlýyoruz. Böylelikle ýþýk sistemi gözleri hiç yormuyor."

Minare þerefesiz ve 360 derece dönüyor

360 derece dönen bir kule þeklinde tasarlanan ve asansörle çýkýlacak minarenin inþaatý da devam ediyor. Minarede þerefe bulunmuyor. Þerefenin mantýðýnýn müezzinin ezaný her tarafa dönerek okumak olduðunu anlatan Dayal, "Þerefe noktasýndan âleme kadar olan kýsmý þeffaf döner kule olarak yapacaðýz. Müezzin ezaný okurken kule 360 derece kule dönecek. Ayrýca, müezzinleri de merdiven çýkma zahmetinden kurtaracaðýz. Minare asansörlü olacak. Ýbadethanelerde de kolaylaþtýrýcý anlayýþlar sergilemek lazým." diyor.

Ýnþaata þimdiye kadar camii derneðinin katkýlarýyla yaklaþýk 3 milyon TL harcanmýþ. Ýç tefriþatý için de 1 milyon TL'ye ihtiyaç duyuluyor.

***

ÞEHÝR DIÞINDAN GÖRMEYE GELENLER BÝLE VAR

Caminin imamý Ýlhan Çakýr, bir yýldan beri camide görev yapýyor. Çakýr, camiye ilk geldiðinde þaþýrdýðýný, ancak kýsa sürede alýþtýðýný söylüyor. Caminin kendisini etkileyen en önemli yönünün ferahlýðý olduðunu dile getiren Çakýr, çok iyi akustiðe sahip camide severek görev yaptýðýný anlatýyor. Baþka þehirlerden gelip de burada namaz kýlanlarýnda olumlu tepki verdiðini dile getiren Çakýr, "Cemaat çok beðeniyor. Özellikle cemaatin yoðun olduðu bayram namazlarý ve cuma namazlarý çok rahat kýlýnmasý sebebiyle cemaatten tebrikler geliyor." diyor.
Cami cemaatinden Ahmet Yolcu ise camide severek ve huzur içinde ibadet ettiðini söylüyor. Bu arada camiyi þehir dýþýndan da görmeye gelenler oluyor. Gölcük Sanayi Sitesi 2. Baþkaný Hilmi Yýldýrým, caminin mimarisini çok beðendiðini, bir benzerinin sanayi sitesinde de yapýlmasýný istediklerini dile getiriyor.
zaman


radyobeyan