Kendini tamir eden elektronik cihazlar By: hafiza aise Date: 23 Aralýk 2011, 17:07:40
Kendini tamir eden elektronik cihazlar!
Amerikalý araþtýrmacýlar, kendi kendini tamir edebilen elektronik çip hayalini gerçek kýlmaya biraz daha yaklaþtýklarýný söylüyorlar.
Illinois Üniversitesi ekibi, üzerinde oluþan çatlaklarý tamir etmek için sývý metal salýp iletkenliðini yeniden tesis eden bir devre üretti. Göz açýp kapayana kadar tamir süreci tamamlanarak devre yeniden çalýþýr hale geliyor.
Araþtýrma ekibi, çalýþmalarýnýn ileride çok daha uzun ömürlü cihazlarýn yolunu açabileceðini ve þu an gezegenler arasý seyahat önünde duran en büyük engellerden birine çözüm getirebileceðini söylüyor.
Mühendisler, elektronik çipte hasara yol açan darbe ya da basýncýn ayný anda sývý metal salan rezervuarlarý harekete geçirmesini planlýyor. Oluþan çatlaða sývý metal dolgusu yapýlarak, elektrik akýmýnýn aksamadan sürmesi saðlanýyor.
Araþtýrma, üniversitenin yeniden þarj edilebilen pillerin ömrünü uzatmak için yürüttüðü deneylerin bir ürünü. Bu tip pillerin genelde en çok rastlanan bozulma nedeni, cihazýn içinde meydana gelen mikroskopik büyüklükteki ufak hasarlarýn elektrik iletkenliðini yavaþlatmasýndan kaynaklanýyor.
UZAY ENDÜSTRÝSÝ ÝÇÝN DE UNUT VADEDÝYOR
Profesör Scott White, kendi kendini tamir eden devrelerin uzay endüstrisi açýsýndan büyük umutlar vaadettiðinin altýný çiziyor. Uydularýn ya da uzay araçlarýnýn elektronik teçhizatýnda bir arýza olduðu vakit, insan eliyle devrenin çýkartýlýp yenisinin takýlmasý mümkün olmadýðý için, kendi kendini tamir özelliði hayati önem taþýyor.
Illionis Üniversitesi mühendisleri, üzerinde çalýþtýklarý projenin elektrikli araba pillerinin geliþimine de katký saðlayabileceðini düþünüyor.
Bilim dünyasý projenin geleceðinden heyecan duysa da, bu tip araþtýrmalarýn elektronik eþya piyasasýnda nasýl algýlandýðý ayrý bir konu... Çok daha uzun ömürlü cihazlarýn üretilmesi elektronik þirketleri açýsýndan daha az satýþ anlamýna gelecek.