Sahih-i Müslim Muhtasarý
Pages: 1
Boy Abdesti Alan Kimse By: saniyenur Date: 23 Aralýk 2011, 00:34:13

16- Boy Abdesti Alan Kimsenin Elbise Ve Ona Benzer Bir Þeyle Perdelenmesi


256- Ümmü Hâni' bint. Ebi Tâlib (r.anhâ)'dan rivayet edilmiþtir:

“Ümmü Hâni”, Mekke'nin feth edildiði sene Resulullah (s.a.v.) Mekke'­nin yukarý tarafýnda bulunduðu bir sýrada onun yanýna gelmiþti. Resulullah (s.a.v.) ise yýkanmaya kalkmýþtý. Rahat bir þekilde yýkanmasý için kýzý Fâtýma, ona bir elbiseyle perdelemiþti. Sonra Resulullah (s.a.v.) elbisesini alýp ona sarýnmýþ ve daha sonra da sekiz rekatlik kuþluk nafile namazý kýlmýþtý.” [392]

Açýklama:

Ümmü Hâni', Resulullah (s.a.v.)'in amcasý Ebu Tâiib'in kýzý ve Hz. Ali'nin de kardeþidir. Asýl isminin ne olduðu hususunda görüþ ayrýlýðý vardýr. Mekke'nin feth edildiði gün müslü­man olmuþtur. Mekke, hicretin 8. yýlýnda feth edilmiþtir.

Burada boy abdesti alacak kimsenin, arada perde olmak kaydýyla mahrem akrabasýn­dan bir kadýnýn yanýnda yýkanabilir. Bununla ilgili olarak benzeri bir rivayet 245 nolu hadiste geçmiþti.Kuþluk namazýný 8 rekat olarak kýlmak caizdir.


[392] Buhârî, Gusul 21, Salat 4, Cizye 9, Edeb 94; Tirmizî, Ýsti'zan 34, 2734, Siyer 26, 1579; Nesâî, Taharet 143; Ýbn Mâce, Taharet 126, 645.



Ynt: Boy Abdesti Alan Kimse By: sumeyye Date: 05 Ocak 2013, 16:56:00
s.a.. ; her þekilde edepli davranmasini bilmek gerekli..Bu da örneklerden bir tanesi..Rabbim c.c razi olsun kardeþim.

radyobeyan