Yolculukta Nafile Namaz By: reyyan Date: 22 Aralýk 2011, 18:50:12
7. Yolculukta Nafile Namaz
1222. ...el-Berâ b. Âzib el-Ensâri'den; demiþtir ki:
Ben Resûlullah (s.a.) ile birlikte onsekiz defa yolculuk yaptým. Güneþ (batýya) kaydýktan sonra, öðleden evvel iki rekat namaz kýlmayý terk ettiðini görmedim.[102]
Açýklama
Bu hadis-i þerif seferde nafile namaz kýlmanýn caiz olduðunu ifâde etmektedir. Fakat bu hadis-i þerif hakkýnda Tirmizî þunlarý söylemektedir: "el-Berâ'nýn hadisi garibdir. Bu hadisi Muhammed Buhârî'ye sordum, onun yalnýz el-Leys b. Sa'd'dan gelen rivayetini biliyor. Ebû Busre el-Gýfârî'nin adým bilemedi ve hadisi ha sen gördü. Ýbn Ömer'den þöyle rivayet edilmiþtir: "Resûlullah (s.a.) seferde farzdan önce veya sonra nafile namaz kýlmazdý." Yine Ýbn Ömer'den Resûlullah (s.a.)'in seferde nafile namaz kýldýðý rivayet edilmiþtir.[103]
Tirmizî'nin bahsettiði Resûl-i Ekrem'in seferde (nafile) namaz kýlmadýðýna dair Buhârî'nin Ýbn Ömer'den naklettiði hadis-i þerif þudur:
"Mekke yolunda Ýbn Ömer'le beraber bulunuyordum. Öðle namazýný bize iki rekat kýldýrdý. Sonra döndü geldi. Biz de onunla beraber döndük. Yerine gelip oturdu onunla beraber biz de oturduk. Bir aralýk namaz kýldýðý yere bir göz atarak bir takým kimselerin ayakta olduklarýný gördü ve:
Bunlar ne yapýyor? diye sordu.
Tesbihde bulunuyorlar, dedim. Ýbn Ömer:
Ben teþbih yapacak olsam, mutlaka farzýmý (dörde) tamamlardým. Kardeþimin oðlu gerçekten ben Resûlullah (s.a.) ile birlikte seferde bulundum. Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekattan fazla kýlmadý. Ebû Bekr ile birlikte bulundum. O da Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekatten fazla kýlmadý. Ömer'le de beraber bulundum. O da Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekatten fazla kýlmadý. Sonra Osman'la bulundum. O da Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekatten fazla kýlmadý. Allah Teala da; "gerçekten Resûlullah da sizin için güzel bir örnek vardýr"[104] buyurmuþtur dedi.[105]
Bu hadis-i þerifte geçen, "tesbih"den maksad, nafile namaz kýlmaktýr. Görünüþte mevzumuzu teþkil eden Ebû Dâvûd hadisiyle Buhârî ve Müslim'de bulunan Ýbn Ömer hadisi arasýnda bir çeliþki var gibidir. Ebû Ýsa et-Tirmizî yukarýda naklettiðimiz sözlerinden sonra yine Ýbn Ömer'den Resûl-i Ekrem (s.a.)'in seferde öðle namazýndan sonra iki rekat namaz kýldýðýna dair iki hadis-i þerif daha rivayet etmiþtir.[106] Bazý ilim adamlarýna göre Buhârî hadisiyle bu hadis-i þerifler arasýnda hiçbir uyuþmazlýk yoktur. Aslýnda Resûl-i Ekrem (s.a.) seferde nafile namaz kýlmýþtýr. Nitekim seferde Duhâ namazýný kýldýklarý[107] ve teheccüd namazýný kýldýklarý[108] Umm-ü Hâni (r.a.)'dan sahih senedle rivayet edilmiþtir. Ancak "Resûl-i Ekrem yolculukta nafile namaz kýlmadý "diyenler gördüklerini unuttuklarý için böyle demiþlerdir. Hatýrladýklarý zaman da gördüklerini itiraf etmiþlerdir. Bu mevzuda:
Hanefî ulemâsýndan Aynî merhum þunlarý söylemektedir:
"Bu hadis-i þerifler arasýnda bir çeliþki yoktur. Çünkü Tirmizî'nin söz konusu ettiði Ýbn Ömer'den nakledilen Buhârî hadisinde Resûl-i Ekrem'in nafile namazý kýlmadýðý deðil de beþ vakit namaza baðlý olarak kýlýnan revâ-tib sünnetlerini terk ettiði ifâde ediliyor. Aslýnda Ýbn Ömer seferde mutlak nafile kýlmanýn meþru olmadýðýný söylemek istemiyor. Sadece beþ vakit namazlara baðlý olarak kýlýnan revâtib sünnetleri terk ettiðini söylemek istiyor. Aslýnda Ýbn Ömer'in bu sözü Resûl-i Ekrem'in uygulamasýnýn ekseriyetle böyle olduðunu gösterir. Tirmizî'nin Sünen'inde söz konusu edilen Resûl-i Ekrem'in kýldýðý nafilelerden maksat ise, yine beþ vakit namaza baðlý olarak kýlýnan nafile namazlardýr. Bu da seferde revâtib sünnetleri imkân bulunca kýlmanýn müstehab olduðunu gösterir." Esasen el-Berâ (r.a.); "Resûl-i Ekrem'in bu sünnetleri geçirdiðini görmedim" dediði halde tbn Ömer'in "bu sünnetleri kýldýðýný görmedim" demesi de bu iki söz arasýnda bir çeliþkinin bulunduðunu göstermez. Çünkü birinin gördüðünü diðerinin görmemesi mümkündür.
Kaldý ki, konumuzu teþkil eden Ebû Dâvûd hadisiyle onu te'yid eden Tirmizî hadisinde kast edilen nafileden maksat, Aynî'ye göre zevalden sonra kýlýnan sünnet-i zevaldir. Nitekim Ahmed b. Hanbel'in rivayet ettiði Ebû Eyyûb el-Ensârî hadisi de bunu te'yit etmektedir.[109]
Bazýlarýna göre öðlenin ilk sünnetidir. Bazýlarýna göre ise, abdestten sonra kýlman iki rekat þükür namazýdýr. Ulemâ beþ vaktin sünnetlerinden baþka nafile namazlarýn seferde kýlýnabileceðinde ittifak etmiþlerdir. Ýhtilâf beþ vaktin sünnetindedir. Hz. Abdullah b. Ömer ile diðer bazý ulemâya göre seferde vakit sünnetlerini kýlmak mekruhtur.
Ashab-ý kiramdan bazýlarý seferde sünnet namazlarýn kýlýnacaðýna kail olmuþlardýr. Ebû Hanife, îmam Ahmed, Þafiî ve ekser-i ulemânýn mezhepleri de budur.
Hanefîlerden Serahsî'nin el-Mebsût isimli eserinde ve el-Hidâye'de "sünnetlerde kýsaltma yoktur, ulemâ efdal olan hakkýnda söz etmiþ bazýlarý ruhsatla amel ederek, sünnetleri terk etmenin efdal olduðunu, bir takýmlarý da Allah'a takarrub için onlarý kýlmanýn efdal olacaðýný söylemiþlerdir" denilmektedir.
Yine Hanefîlerden Hindüvânî'nin beyânýna göre bir yerde mola verildiði zaman sünnetleri kýlmak efdal, yürüyüþ halinde ise, terk etmek efdaldir. Hiþam "Ýmam Muhammed'i seferde namaz kýlarken gördüm, öðleden evvel ve sonra sünnet kýlmýyor, fakat sabah ile akþam namazýnýn ikiþer rekat sünnetlerini hiç býrakmýyordu. Ýkindi ile yatsýdan önce nafile kýldýðýný gördüm. Yatsýyý kýlar sonra vitre geçerdi" demiþtir.
Nevevî diyor ki "Ýhtimal ki, Peygamber (s.a.) sünnetleri konakladýðý yerde kýlar da Ýbn Ömer bunu görmezdi. Zira nafileyi evde kýlmak efdaldir. Yahut sünnetlerin bazan terk edilebileceðine dikkat çekmek için onlarý ba-zan terk etmiþtir."
Sünnetlerin terk edileceðine kail olanlarýn istidlal makamýnda "Sünnetler meþru olmuþ olsa, farzý dört olarak tamamlamak daha yerinde bir iþ olurdu" sözlerine karþý Nevevî þu cevabý vermektedir: "Farz kesin olarak meþrudur. Þayet tam olarak dört rekat üzerinden kýlýnmasý meþru olsa, seferde bütün farz namazlarýn tam olarak kýlýnmasý icab ederdi. Nafile ise, mükellefin re'yine býrakýlmýþtýr. Bu babda rifk-ü mülayemet onun meþru olmasýný gerektirir. Mükellef isterse kýlar ve sevab kazanýr; isterse kýlmaz ve kýlmadýðýndan dolayý ona hiçbir þey lâzým gelmez."[110]
1223. ...Hafs b. Âsim b. Ömer b. el-Hattab dedi ki: "Ben Mekke yolunda Ýbn Ömer'le beraber bulundum. Bize iki rekat namaz kýldýrdý, sonra dönüp bir baktý ki halk uzakta dikiliyorlar:
Bunlar ne yapýyorlar? dedi. Ben:
Nafile namaz kýlýyorlar, dedim. O da:
Ben nafile kýlacak olsam namazýmý (dörde) tamamlardým. Ey kardeþimin oðlu! Gerçekten ben Resûlullah (s.a.) ile birlikte seferde bulundum. Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekattan fazla kýlmadý. Ebû Bekir'le birlikte bulundum, o da Allah ruhunu kabzedinceye kadar iki rekatten fazla kýlmadý. Ömer'le de beraber bulundum, o da Allah ruhunu kabz edinceye kadar iki rekattan fazla kýlmadý. Sonra Osman'la beraber bulundum o da Allah Teâlâ ruhunu kabz edinceye kadar iki rekattan fazla kýlmadý. Allahu Teâlâ da; "gerçekten Resûlullah da sizin için güzel bir örnek vardýr" buyurmuþtur, dedi.[111]
Açýklama
Bu hadis-i þerif Resul-i Ekrem (s.a.)'in yolculukta beþ vakit namaza baðlý olarak kýlýnan revâtib sünnetleri kýlmadýðýný ve Râþid halifelerinin de ayný yolu takip ettiklerini ifâde etmektedir. Buhârî'nin, Salim b. Abdillah'dan rivayet ettiði hadis-i .þerif ise, Resûl-i Ekrem (s.a.)'in yolculukta hayvan üzerinde hayvanýn gidiþ istikâmetine doðru yönelerek nafile namaz kýldýðým[112] ifâde etmektedir. Bu da gösteriyor ki seferde nafile kýlmakta hiçbir sakýnca yoktur. Esasen ulemâ bu mevzuda ittifak etmiþtir. Ancak her ne kadar mevzumuzu teþkil eden Ebû Dâvûd hadisinde Hz. Osman'ýn da hayatýnýn sonuna kadar seferde iki rekattan fazla namaz kýlmadýðý ifâde ediliyorsa da Müslim'in rivayet ettiði, "Resûlullah (s.a.) Mina'da namazý iki rekat kýldý. Ondan sonra Ebû Bckr, Ebu Bekr'den sonra, Ömer ve hilâfetinin ilk zamanlarýnda Osman da hep ikiþer rekat kýldýlar. Bir müddet sonra Osman dört rekat kýlmaða baþladý. Ýbn Ömer imamla kýldýðý vakit dört, yalnýz kýldýðýnda iki rekat kýlmýþ”[113] mealindeki hadis-i þeriften ömrünün son zamanlarýnda seferde farz namazlarý dörde tamamladýðý anlaþýlýyor. Binaenaleyh bu iki hadis-i þerif arasýnda da bir çeliþki söz konusu deðildir. Çünkü iyice dikkat edilirse, Ebü Dâvûd hadisindeki "Hz. Osman, seferde Allah ruhunu kabzedinceye kadar farzlarý ikiþer rekat kýldý'' ifadesi Hz. Osman'ýn Minâ'nm dýþýndaki yolculuklarýyla ilgilidir. Müslim hadisindeki hayatýnýn son zamanlarýna doðru farzlarý dörde1 tamamlayarak kýldýðýna dâir olan ifâde ise, Minâ'da kýldýðý namazlarla ilgilidir. Hz. Osman'ýn Minâ'da sonralarý namazýný niçin kýldýðý meselesi de ihtilaflýdýr. Bir kavle göre Osman (r.a.) namazýný özellikle tam kýlmýþtýr. Ulemâdan bazýlarýna göre, Hz. Osman bu babda mubah ile amel etmiþtir. Çünkü yolcu için namazý iki rekat kýlmak da, dört rekat kýlmak da caizdir. Zührî'ye göre Osman (r.a.)'in Minâ'da namazlarýný dört rekat olarak kýlmasý o sene orada bedeviler çok bulunduðu içindir. Osman (r.a.) onlara kýldýðý namazlarýn esas itibariyle dörder rekatlý olduðunu göstermek istemiþtir. Zührî'den diðer bir rivayete göre hac'dan sonra Minâ'da ikâmete niyet ettiði için dört rekat kýlmýþtýr. Zührî'den bunlara yakýn daha baþka rivayetler de vardýr. Fakat bu rivayetlerin hepsine itiraz olunmuþtur. Hz. Osman'ýn Minâ'da namazlarým tam kýldýðý için kendisine itiraz edilince ; "Ey nâs! Ben buraya gelince evlendim. Ben Re-sûlullah (s.a.)'den, "Bir kimse bir beldeden evlenirse, orada namazlarýný mukim namazý gibi kýlsýn" dediðini iþittim" dediði rivayet olunursa da bu rivayet munkati'dir.
Ýbn Battal diyor ki: "Bu kaviller içinde sahih olaný -Allahii a'lem- þudur: Osman ile Âiþe (r.anhumâ)'nýn seferde namazlarýný tamam yani dört rekat üzerinden kýlmalarý Peygamber 'in kasrla tamam kýlma arasýnda muhayyer býrakýlýnca ümmetine kolay geleni seçtiðini[114] bildikleri içindir. Gerek Âiþe (r.anhâ) gerekse Osman (r.a.) kendileri hakkýnda ruhsatý býrakarak þiddeti tercih etmiþlerdir. Çünkü bunu da kendileri için mubah görmüþlerdir. Bu hadisle ilgili hükümler bir önceki hadisin açýklamasýnda geçmiþtir.[115]
[102] Tirmizî, salât 353.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 4/410.
[103] bk. Týrmizî, Cum'a 41.
[104] el-Ahzâb, (33), 21.
[105] Buhârî, taksirü's-salât II, Müslim, müsâfirîn 8.
[106] Tirmizî, salât 393.
[107] bk. Tecrid Tercemesi, 198 ve 230 no'lu hadisler.
[108] bk. Tecrid Tercemesi, 570 no'lu hadis.
[109] Ahmed b. Hanbel, V, 416.
[110] Davudoglu, Sahih-i Müslim Terceme ve Þerhi, IV, 93-94.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 4/410-413.
[111] Buhârî, taksîrü's-salât 11; Müslim, musâfirîn 8; Nesâî, taksiru's-salât 4; tbn Mâce, ikâme 73.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 4/413-414.
[112] Buhârî, taksîrü's-salât 9.
[113] Müslim, musâfirîn 17.
[114] Müslim, fedâil 77, 78.
[115] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 4/414-415.
Ynt: Yolculukta Nafile Namaz By: RAMAZAN 7/D Date: 08 Mayýs 2017, 23:03:56
Es Selamün Aleyküm . Yolculkta nafile namaz kýlýnabilirdir. Eðer seferiyse kiþi farz namazlarý 4 rekat olanlarý 2 rekat olarak kýlabilir .
ALLAH cc razý olsun
Ynt: Yolculukta Nafile Namaz By: Sevgi. Date: 09 Mayýs 2017, 06:37:20
Ve Aleyküm Selam. Nafile Namazý ile ilgili çok güzel bilgiler verilmiþ. Mevlam ilmimizi daim etsin inþâAllah
Allah Razý olsun...
Ynt: Yolculukta Nafile Namaz By: ceren Date: 10 Mayýs 2017, 00:44:34
Aleykumselam.Rabbim bizleri yolculuk sirasinda namazini hakkiyla kilan kullardan eylesin insallah...
Ynt: Yolculukta Nafile Namaz By: Bilal2009 Date: 10 Mayýs 2017, 19:50:37
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doðru iþler yapanlardan eylesin