Sahih-i Müslim Muhtasarý
Pages: 1
Besmele Bir Ayettir Diyenlerin Delili By: saniyenur Date: 21 Aralýk 2011, 23:23:39
14- Besmele, Tevbe Suresinin Dýþýndaki Her Surenin Baþýndan Bir Ayettir Diyenlerin Delili


304- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiþtir:

“Resulullah (s.a.v.) bir gün aramýzda idi. Bir de baktýk ki uykuya dalmýþ. Sonra Gülümseyerek baþýný kaldýrdý. Biz:

“Ey Allah'ýn resulü! Niye güldün?” dedik. O da:

“Biraz önce bana bir sure indirildi” buyurdu.

Daha sonra:

“Bismilahirrahmanirrahim/Rahman ve Rahim olan Adýyla: Gerçekten Biz sana Kevser'i verdik. O halde Rabbin için namaz kýl, kurban kes! Sana düþmanlýk eden yok mu? Ýþte o, soyu kesik olandýr.” [490] okudu. Sonra da:

“Kevser'in ne olduðunu bilir misiniz?” diye sordu. Biz de:

“Allah ve Resulü daha iyi bilir” dedik. Resulullah (s.a.v.):

“O, Yüce Rabbimin bana verdiði bir nehirdir. Onun üzerinde pek çok hayr vardýr. O, bir havuzdur. Kýyamet gününde ümmetim ona gelecek, kaplan yýldýzlarýn sayýsmcadýr. Derken bunlarýn içlerinden bir kul çýkarýlýp atýlacak. Bunun üzerine “Ey Rabbim! O, benim ümmetimdendir' diyeceðim. Yüce Allah'ta: “Ümmetinin senden sonra ne bid'atler çýkardýðýný sen bilmezsin?” buyuracak. [491]

Açýklama:

Vahiy, Hz. Muhammed (s.a.v.)'e deðiþik þekillerde gelmiþtir:

1- Sadýk Rüyalar,

2- Kalbi­ne ilka olmasý,

3- Cebrail'in insan þeklinde gelmesi,

4- Çýngýrak/zil sesinde gelmesi,

5- Cebra­il'in asli suretinde gelmesi,

6- Peygamber (s.a.v.)'in uyanýkken vahyi Allah'tan doðrudan almasý,

7- Uyku halinde gelmesi. Ýþte bu hadise göre, Kevser suresi uyku halindeyken Pey­gamber (s.a.v.)'e indirilmiþtir.

Açýktan okunan namazlarda imamýn besmeleyi açýktan okuyup okumamasý meselesi, ilim adamlarý arasýnda görüþ ayrýlýklarýna sebep olmuþtur.

1- Bazý sahabiler, namazda besmele okumamýþlardýr.

2- Bazý sahabiler ise, namazda besmele okumuþlardýr. Namazda besmelenin okunaca­ðýný söyleyenler ise kendi aralarýnda 2 gruba ayrýlmýþtýr:

a- Besmele, namazda açýktan (sesli) okunur.

b- Besmele, namazda gizli (sessiz) okunur.

Bu görüþ aynlýðý, besmelenin, Fatiha'dan bir ayet olup olmadýðý meselesine dayanmak­tadýr. Hanefýlere ve Hanbelilere göre; Resulullah (s.a.v.), Fatiha suresini okurken besmeleyi de mutlaka okumuþ, fakat gizli okuduðu için iþitilme mistir. Þafii’lere göre ise; besmele, Fatiha'nýn ilk ayetidir. Dolayýsýyla da okunuþta Fatiha'ya tabidir. FatÝha'nýn gizli okunduðu yer­lerde gizli, açýktan okunduðu yerlerde ise açýktan okunur. Ýmam Mâlike göre ise, farz namaz­larda besmele hiç okunmaz. Nafile namazlarda ise dileyen okur, dileyen okumaz. Çünkü besmele, Fatiha'dan bir ayet deðildir.

Kevser kelimesi sözlükte “Çokluk” anlamýna gelen Arapça “Kesret” kelimesinden türemiþ­tir. Yalnýz Kevser'in, aslý itibariyle ne olduðu ve din dilinde özel bir anlamý olup olmadýðý me­selesinde 26 kadar görüþ bulunmaktadýr. Bu görüþler içerisinde en çok bilineni ve meþhur olaný, Kevser'in cennette bir nehrin özel ismi olmasýdýr.”


[490] Kevser: 108/1, 3.

[491] Ebu Dâvud, Salat 121-122, 784, Sünnet 2223, 4747; Nesâî, Ýftilah 21; Dârekutnî, Sü­nen, 1/308, 311; Hâkim, Müstedrek, 1/223.



radyobeyan