Enes bin Malik (Radiyallahü Anh)den rivayet By: sümeyra Date: 19 Aralık 2011, 16:36:58
4214) "... Enes bin Malik (Radiyallâhü Anh)den rivayet
4214) "... Enes bin Malik (Radiyallâhü Anh)den rivayet edildiğine göre;
Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Allah, alçak gönüllü olunuz ve bâzınız bâzınıza zulüm edemez (etmesin) diye bana vahiy etti."
Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : Bu, basen bir seneddir. Çünkü ravi Sinan bin Sa'd'ın adının böyle mi, yoksa Sa'd bin Sinan mı olduğu yolunda ihtilaf vardır.[97]
İzahı
Ebû Bekre (Radıyallâhü anh) 'in hadisini T i r m i z I, Ebû Dâvûd, Hâkim ve tbn-i Hibbân da rivayet etmişler. Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)ın hadisinin benzeri Müslim ve Tirmizl tarafından rivayet edilmiştir.
 i ş e ile Enes (Radıyallâhü anhümâ) 'nın hadisleri Zevâid ne-vindendir.
Bağıy i Zulüm etmek, haktan ayrılmak, İslâm devletine isyan etmek, yaratıklara karşı kötü davranmak ve kibirli olmak gibi mânâlara gelir. Sindi, hadîste geçen bu kelimeyi zulüm ve yaratıklara kötülük etmek şeklinde yorumlamıştır.
Katiat-ı Rahim: Akraba ile ilgiyi kesmek, onlara gerekli ilgiyi göstermemek ve onlara karşı üzerine düşeni yapmamaktır. Sıla-i Rahim de bunun zıddı ve tersidir. Yâni akraba ile iyi ilişki kurmak, onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır.
Zulüm, haksızlık ve yaratıklara kötülük etmek ile akraba ile ilgisizlik suçlanna karşı âhirette verilecek cezadan başka dünya hayatında da ceza verileceği, hem de diğer günahların cezalarından önce verileceği, ilk iki hadiste bildirilmiştir. Bilindiği gibi bâzı suçların cezasının bir kısmı âhirete bırakılmakla beraber bir kısmı da dünyada verilir. İşte bu iki günah bu tür suçlardandır.
Üçüncü hadisten kasdedilen mânâ şudur: Bir adamın kötü huylu ve fena haslet sahibi sayılması için onun bir müslümanı küçümsemesi yeter. Yâni başka bir kötülüğü olmasa bile bu suçundan dolayı şerir ve ahlâksız sayılır.[98]
Ynt: Enes bin Malik (Radiyallahü Anh)den rivayet By: Bilal2009 Date: 26 Şubat 2018, 16:13:20
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri alçak gönüllü olanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun.
Ynt: Enes bin Malik (Radiyallahü Anh)den rivayet By: sedanurr Date: 26 Şubat 2018, 17:26:02
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri tevazu sahibi kullarından eylesin
Ynt: Enes bin Malik (Radiyallahü Anh)den rivayet By: Sevgi. Date: 26 Şubat 2018, 18:33:24
Aleyküm Selâm. Allah Celle Celalühu biz kullarının alçak gönüllü olanını sever. Oyüzden herzaman alçak gönüllü olmaya gayret edelim inşaAllah. Paylaşım için Allah Razı olsun.
radyobeyan