Kitap By: sumeyye Date: 17 Aralýk 2011, 16:55:30
1. KÝTAP
25 Ýslâm ulemâsý; mücerred olarak "Kitap" denildiði zaman bununla ancak Kur'an-ý Kerim'in anlaþýlacaðý hususunda müttefiktirler. Kur'an-ý Kerim'in baþka baþka yönleri ve vasýflarý ele alýnarak çeþitli tarifleri yapýlmýþtýr. Genel olarak: "Allahû Teâla (cc) tarafýndan Cebrail vasýtasý ile Peygamberimiz Resûl-i Ekrem (sav)'e indirilmiþ olan ve Resûl-i Ekrem (sav)'den bize tevatüren nakledilen bir nazým'dýr"(29) tarifi uygun bulunmuþtur. Bunun dýþýnda: "Allahû Teâla (cc) tarafýndan Resûl-i Ekrem (sav)'e vahiy yoluyla indirilmiþ, mushaflarda yazýlmýþ, tevatürle nakledilmiþ, tilavetiyle taabbüd olunan muciz kelâmdýr"(30) tarifi de yaygýndýr.
26 Kur'an-ý Kerim'in "Mucize" olduðu hususunda hiçbir ihtilâf yoktur. Ýmam-ý Maturidi (rha)'ye göre: "Kur'an-ý Kerim'in i'caz yönü, belaðatýnýn kemale ulaþmasýdýr."(31) Eðer bu i'caz belaðat yönünden baþka olsaydý, benzerini getirmek için uðraþan Araplarý, baþka yönleriyle de aciz býrakmasý icap ederdi. Gayb'tan haber vermesi, tenakûzdan hali olmasý, ister dünyevi, ister uhrevi olsun bütün mesalihi ihtiva etmesi noktasýndan, diðer ilâhi kitaplarla aynýdýr.
27 Kur'an-ý Kerim'in hem lafzý, hem manasý Allahû Teâla (cc)'dandýr. Bu hususta hiçbir beþerin payý yoktur. Kur'an-ý Kerim'in bize ulaþmasý tevatür yoluyladýr ve indirildiði gibi eksiksiz olarak muhafaza edilmiþtir.(32) Ayet-i Kerime'lerin sûreler içerisindeki yerleri de tevkifidir. Bu hususta hiç kimsenin ictihad ve reyinden söz etmek mümkün deðildir.(33) Meselâ: Harf-i Mukatta'dan "Elif-Lâm-Mim" bir ayet-i kerime olduðu halde, "Elif-Lâm-Ra" bir ayet deðil, ayetten cüzdür. Eðer ictihad ve rey sözkonusu olsaydý, bu þekilde deðerlendirmek mümkün olmazdý.
28 Ýslâm fýkhýnda; Kur'an-ý Kerim, her yönden mutlak manada asýldýr.(34) Nitekim Kur'an-ý Kerim'den olduðu sabit olan herhangi bir kelimeyi veya ayeti inkâr eden kimsenin küfrü üzerinde ittifak edilmiþtir.(35) Ayrýca Kur'an-ý Kerim'e ta'zim etmek vacip, tahkir etmek haramdýr. Ýslâm ulemâsý "O'na (Kur'an'a) tam manasýyla temizlenmiþ olanlardan baþkasý dokunamaz"(36) ayet-i kerimesini esas alarak; "Abdest almadan Kur'an-ý Kerim'e dokunmanýn haram olacaðý" hususunda ittifak etmiþtir.(37) Tabii cünüp olan kimsenin de; gusûl almadan dokunmasý, helâl olmaz. Resûl-i Ekrem (sav)'in; abdestsiz olan hiç kimsenin Kur'an-ý Kerim'e dokunmamasýný da, emrettiði bilinmektedir.(38)
29 Kur'an-ý Kerim'deki hükümler genel olarak ikiye ayrýlýr: Manasý açýk, ihtimal ve iþtibah'tan salim olarak ibareleriyle hükme varýlan ayetlere "Muhkem" denir. Ýbaresinde, birçok manaya gelme noktasýndan ihtimal bulunan ayetlere "Müteþabih" denilmiþtir.(39)
30 Muhkem ve müteþabih ayetler konusunda Allahû Teâla (cc) mü'minleri uyarmýþtýr. Kur'an-ý Kerim'de:: "(Habibim) Sana kitabý indiren O'dur. Ondan bir kýsým ayetler muhkemdir. Ki bunlar kitabýn anasý (temeli) dir. Diðer bir kýsmý da müteþabihlerdir. Ýþte kalplerinde eðrilik (Maraz) bulunanlar sýrf fitne çýkarmak ve (hevâlarýna göre) onun teviline yeltenmek için, müteþabih olanýna tabi olurlar. Halbuki onun tevilini Allah'tan baþkasý bilmez. Ýlimde yüksek payeye erenler ise: "- Biz O'na inandýk. Hepsi Rabbimizin katýndandýr" derler. (Bunlarý) selim akýl sahiplerinden baþkasý iyice düþünmez."(40) hükmü beyan buyurulmuþtur.
31 Bir mecliste Resûl-i Ekrem (sav): "Ümmetimin helâký kitab'ta ve Sût'te olacaktýr" buyurmuþtur. Sahabe-i Kiram: "Ey Allah (cc)'ýn Resûlü, buradaki kitab ve Sût nedir?" diye sorunca, Resûl-i Ekrem (sav): "Kur'an-ý Kerim'i öðrenip, O'nun ayetlerini Allahû Teâla (cc)'nýn indirdiði gayeden baþka þekilde te'vil etmektir" cevabýný vermiþtir.(41) Yine bir baþka Hadis-i Þerif'te: "Her kim Kur'an-ý Kerim'i (Hiçbir ilmi olmadan) kendi þahsi reyiyle tefsir ederse, cehennemdeki yerine hazýrlansýn"(42) buyurduðu ve mü'minleri uyardýðý sabittir . Ýmam-ý Þafii (rha) "Allahû Teâla (cc)'nýn kitabýnda yer alan ilim, icma cümlesindendir. Kur'an-ý Kerim'in tamamý, Arap lisaný üzerine nazil buyurulmuþtur. Bu sebeble Kur'an-ý Kerim'in nasihi ve mensûhu, nüzûl sebebleri ve farz kýldýklarý, edebi belaðatý, irþadý ve mübah kýldýklarý iyi bilinmelidir. Ayrýca Allahû Teâla (cc)'nýn peygamberine verdiði mevki'inin de iyi bilinmesi gerekir. Zira Allahû Teâla (cc)'nýn kitabýnda vaaz ettiði hükümleri Resûl-i Ekrem (sav)'in lisaný üzere beyan buyurmuþtur. Binaenaleyh Allahû Teâla (cc) farz olan hükümlerle neyi kasdetmiþtir? Kimin için farz kýlmýþtýr? Bütün insanlar bu farzlarýn kapsamýna giriyor mu, girmiyor mu? Mükellef olan kullarýnýn neye itaat etmeleri gerekir ve neden sakýnmalarý icabeder? Bütün bunlarýn hepsi iyice bilinmelidir"(43) diyerek, önemli inceliklere iþaret etmiþtir. Dolayýsýyla kat'i bir ilim olmadan, Kur'an-ý Kerim'i tefsir etmek caiz deðildir. Son yýllarda birçok "Meal" yayýnlanmýþtýr. "Meal" kelimesi en yakýn mana veya eksik olan terceme manasýnadýr. Hiç kimse bu yayýnlanan "Meal"ler ile amel edemez.
(29) Molla Hüsrev-Mir'at El Usûl fi Þerhi'l Mirkat el Vüsûl-Ýst: 1307, C: 1, Sh: 33.
(30) Doç. Dr. Ýsmail Cerrahoðlu-Tefsir Usûlü-Ank: 1971, Sh: 34.
(31) El Kafiyeci-Kitabu't Taysir fi Kavaidi ilmi't Tefsir-Ank: 1974, Sh: 56 vd.
(32) Abdülaziz El Buhari-Keþfû'l Esrar-Ýst: 1308, C: 2, Sh: 361.
(33) Ed-Dihlevi-El Feyzû'l Kebir-Ýst: 1980, Sh: 88, ayrýca Ýsmail Cerrahoðlu-Tefsir Usûlü-Ank: 1971, Sh: 53.
(34) Abdülaziz El Buhari-a.g.e. C: 1, Sh: 19.
(35) Þeyh Nizamüddin ve bir Heyet-El Feteva-i Hindiyye-Beyrut: 1400, C: 2, Sh: 266 vd. Ayrýca Aliyyü'l Kari-Þerhû'þ Þifa-Ýst: 1309, C: 2, Sh: 525.
(36) Kur'an-ý Kerim: El Vakýa Sûresi: 79.
(37) El Ceziri-Kitabu'l fýkh Ale'l Mezahibi'l Erbaa-Beyrut: 1969, C: 1, Sh: 47 vd.
(38) Ýmam-ý Kurtubi-El Camii Li Ahkâmûl Kur'an-Kahire: 1967, C: 17, Sh: 225 vd.
(39) El Kafiyeci-a.g.e. Sh: 59.
(40) Kur'an-ý Kerim: Al-i Ýmran Sûresi: 7.
(41) Ýmam Ahmed b. Hanbel-El Müsned-Ýst: 1401, Çaðrý Yay. C: 4, Sh: 155.
(42) Sünen-i tirmizi-Ýst: 1401 Çaðrý Yay. C: 5, Sh: 199, Had. No: 2951.
(43) Ýmam-ý Þafii-Er Risale-Kahire: 1979 (2 bsm) A. M. Þakir Neþri, Sh: 40-41, Madde: 127, 128, 129
Ynt: Kitap By: ceren Date: 15 Mayýs 2015, 22:02:01
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun paylaþýmdan Sümeyye abla.Ýslam aleminde; mücerred olarak "Kitap" denildiði zaman bununla ancak Kur'an-ý Kerim'in anlaþýlacaðý hususunda müttefiktirler. Kur'an-ý Kerim'in baþka baþka yönleri ve vasýflarý ele alýnarak çeþitli tarifleri yapýlmýþtýr. Genel olarak: "Allahû Teâla (cc) tarafýndan Cebrail vasýtasý ile Peygamberimiz Resûl-i Ekrem (sav)'e indirilmiþ olan ve Resûl-i Ekrem (sav)'den bize tevatüren nakledilen bir nazým'dýr"(29) tarifi uygun bulunmuþtur. Bunun dýþýnda: "Allahû Teâla (cc) tarafýndan Resûl-i Ekrem (sav)'e vahiy yoluyla indirilmiþ, mushaflarda yazýlmýþ, tevatürle nakledilmiþ, tilavetiyle taabbüd olunan muciz kelâmdýr"(30) tarifi de yaygýndýr.