Emanet ve Ehliyet
Pages: 1
Dinin tarifi By: sumeyye Date: 17 Aralýk 2011, 16:41:35
DÝNÝN TARÝFÝ

 

 96 ALLAHÛ TEÂLA (CC) tarafýndan vahiy yolu ile indirilen, peygamberler tarafýndan teblið edilen, insanlarýn dünyada ve ahirette kurtuluþuna vesile olan itikadi ve ameli nizama din denilir.. Bu tarif, Hz. Adem (as) beri devam eden ve Allahû Teâla'nýn (cc) katýnda yegane din olan Ýslâm'ýn mahiyetini ifade eder.


 97 Cahiliyye döneminde Araplar din kelimesini, dünya görüþü,  örf ve adet manasýna kullanýyorlardý.(1) Her kabilenin örf ve adetlerini çok iyi bilen bir taðutu vardý ve kabile ferdleri ihtilaf halinde bu taðutunn huzurunda muhakeme oluyorlardý.(2) Ayrýca kýrk yaþýný doldurmuþ ve belli vasýflara haiz olan kimseler "Darû'n Nedve'de"(3) toplanarak, bütün Arap kabilelerini baðlayýcý kanunlar çýkarýyorlardý. Dolayýsýyla "Darû'n Nedve"; bir þehir parlamentosu mahiyetini taþýyordu.

 

 98 Kur'an-ý Kerim'de "Din" kelimesi deðiþik manalarda kullanýlmýþtýr. Fatiha Sûresi'nin üçüncü Ayet-i Kerimesi'nde geçen "Yevmi'd-Din" (Din günü) terkibindeki din kelimesi; muhasebe, ceza ve hesap manasýnadýr.(4) En Nûr Sûresi'nin ikinci Ayet-i Kerimesi'nde geçen "Fi dinillâhi" terkibinde ise; Allahû Teâla (cc)'nýn hududlarý ve hükmü manasýna kullanýlmýþtýr.(5) Yine "Fitneden eser kalmayýncaya, din de yalnýz Allah'ýn oluncaya kadar onlarla savaþýn. Vazgeçerlerse artýk zalimlerden baþkasýna hiç bir husumet yoktur" (El Bakara Sûresi: 193) Ayet-i Kerimesinde "Din" kelimesi, hüküm koyma ve þeriat manalarýna gelmektedir. Müfessirler bu Ayet-i Kerime'de geçen fitneden kasdýn küfrün fesadý olduðu hususunda ittifak etmiþlerdir. Dolayýsýyla yeryüzünde kafirlerin fesadýndan eser kalmayýncaya kadar cihad etmek emrolunmuþtur.

 

 99 Kur'an-ý Kerim, Resûl-i Ekrem (sav)'in sünneti ve Sahabe-i Kiram'ýn icmaý ile sabit olan husus þudur: "Allahû Teâla (cc)'nýn vahiy yoluyla indirdiði hükümlerin tamamýna "Din" adý verilir. Peygamberler; Allahû Teâla (cc)'nýn hükümlerini dosdoðru olarak insanlara teblið etmiþlerdir.

 


 (1) Ýslâm Ansiklopedisi-Ýst: 1977, M.E.B. Yay. C: 3, Sh: 590 vd.

 (2) Abdi'l Latifi'z Zebidi-Sahih-i Buhari Muhtasarý Tecrid-i Sarih tercemesi ve þerhi-Ank: 1978 (5 bsm), DÝY Yay. C: 2, Sh: 823.

 (3) M. Asým Köksal-Hz. Muhammed (sav) ve Ýslâmiyet (Ýslâm Tarihi)-Mekke Devri-Ýst: 1981, Þamil Yay. Sh: 400.

 (4) Mecmuatu't Tefasir-Ýst: 1317, Mtb. Amire tab. Ofset, Çaðrý Yay. C: 1, Sh: 27.

 (5) Ýbn-i Kesir-Tefsirû'l Kur'an'il Azim-Beyrut: 1969, C: 3, Sh: 262.



radyobeyan