Meleklere iman By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2011, 16:42:03
MELEKLERE ÝMAN
176 Önce "Melek" kelimesi üzerinde duralým. Arapça bir kelime olup "elûk" veya "elûke" kökünden gelir. Haber götüren manasýnadýr.(123) Ýslâmi ýstýlâhta: Allahû Teâla (cc)'nýn emrine asla isyan etmeyen; erkeklik ve diþilik gibi özellikleri bulunmayan nurani ve latif varlýklara melek denir" tarifi genel kabul görmüþtür. Kur'an-ý Kerim'de: "Ey iman edenler, gerek kendilerinizi, gerek ailelerinizi öyle bir ateþten koruyun ki, onun yakacaðý insan ile taþ'dýr. (O ateþin) Üzerinde iri gövdeli, sert tabiatlý melekler vardýr ki, onlar Allah'ýn kendilerine emrettiði þeylere asla isyan etmezler. Neye de memur edilirlerse yaparlar"(124) buyurulmuþtur. Bu Ayet-i Kerime'de meleklerin kat'i itaat içinde bulunduklarý serahaten beyan edilmiþtir.
177 Varlýklarý kat'i nass'larla sabit olan meleklerin; muhtelif þekillere girme kabiliyetlerinin bulunduðu da bilinmektedir. Melekler yaratýlýþ bakýmýndan günah iþlemezler. Allahû Teâla (cc)'ya itaat ve ibadet etmek onlar için tabii ve fýtridir.(125)
178 Kur'an-ý Kerim'de meleklerin çeþitli görevlerinden bahis buyurulmuþtur. "Ýlliyyûn, mukarrebûn" diye isimlendirilen melekler; Allahû Teâla (cc)'yý tesbih etmekle meþguldürler. Daima Allahû Teâla (cc)'nýn muhabbetiyle istiðrak halindedirler. "Mudebbirat" adýyla anýlan melekler; kâinatýn nizamý hususunda, Allahû Teâla (cc)'nýn emirlerinin icrasýyla vazifelidirler.
179 Bu iki grubun dýþýnda; insanlarýn ruhi halleri ve yeryüzündeki durumlarýyla vazifelendirilmiþ melekler vardýr. Bunlarýn baþýnda "CEBRAÝL" gelir. Cebrail'in görevi; insanlarýn dünyada ve ahirette saadetlerine vesile olacak ilahi emirleri peygamberlere ulaþtýrmaktýr. Kur'an-ý Kerim'de "Ruhu'lemin" ve "Ruhû'l-Kuds" olarak da anýlmýþtýr. "MÝKAÝL" ismiyle bilinen meleðin vazifesi; rýzýklarý sahiblerine ulaþtýrmak, yaðmur yaðdýrmak, rüzgar estirmek ve bunlar gibi tabiat olayý diye nitelendirilen hususlarý düzenlemektir. "AZRAÝL"; ruhlarý kabzetmekle vazifelendirilmiþtir. "ÝSRAFÝL" ise; kýyameti ilan eden sûr'u üflemekle görevlendirilmiþtir. Bunlarýn daha baþka ne gibi görevlerle meþgul olduklarýný ancak Allahû Teâla (cc) bilir bize düþen kat'i nass'larla varlýklarý haber verilen meleklere iman etmektir.
(123) Ýbn-i Manzur-Lisanû'l Arab-Beyrut: 1955 C: 12, Sh: 386-387.
(124) Et Tahrim Sûresi: 6.
(125) Seyyid Þerif Cürcani-Þerh-i Mevakýf-Ýst: 1311, c: 3, Sh: 216-220.
Ynt: Meleklere iman By: melda 6D Date: 04 Mart 2015, 23:37:26
Melek kelimesinin kökü arapçada "eluk" ve "eluke" kökünden gelir. Meleklerin cinsiyetleri yoktur. Melekler istedikleri görünümlere girerler Rabb'imin izniyle.
Dört büyük melek vardýr.Bunlar ;
1-Cebrail : Vahiy getiren melek.
2-Azrail : Can alýcý melek.
3- Mikail : Tabiat olaylarýyla ilgilenen melek .
4-Ýsrafil : Sur'u üfleyen melek.
bu dört büyük meleðin adlarýný karýþtýran kardeþlerimiz varsa meleklerin isimlerinin baþ harfleri "cami" sözcüðünü oluþturuyor ordan hatýrlayabilirler.
Cebrail kuranda "Ruhu'lemin é olarak anýlmýþtýr.
Ynt: Meleklere iman By: Zeynep7/A Date: 05 Mart 2015, 15:12:55
melek kelimesinin arapçasý eluk veya eluke dir allah ýn emrindedirler cinsiyetleri yoktur melkler insanlara görünmezler. yemezleer içmezler. onlar allah tan korkar melkler nurdan yaratýlmýþtýr. nefisleride yoktur. onlarýn bazýlarý saf saf durur bazýlarý allah ý tasbih eder .