Emanet ve Ehliyet
Pages: 1
Cinlerin mahiyeti By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2011, 16:41:06
CÝNN'LERÝN MAHÝYETÝ

 

180 Allahû Teâla (cc)'nýn yaratmýþ olduðu gözle görülmeyen bir kýsým varlýklar daha vardýr ki; bunlarýn baþýnda "Cinn"ler gelir. Önce "Cinn" kelimesi üzerinde duralým. "Cin" ismi "Cenne" kelimesindendir; bir þeyi histen gizlemek, örtmek manalarýna gelir.(126) "Cünne", kalkan ve siper manasýna, "Cenin" ana rahminde saklý olan çocuk manasýna gelir ve bunlarýn hepsi ayný köke dayanýr. Ýslâmi ýstýlâhta "Cin"; Allahû Teâla (cc)'nýn tekliflerine muhatab olan ve insanlarýn gözle göremedikleri varlýklardýr. Bunlarýn da Allahû Teâla (cc)'ya iman edenleri bulunduðu gibi, inkâr edenleri de mevcuttur. Allahû Teâla (cc)'ya ilk isyan eden "Ýblis'in" de; cinler taifesinden olduðu bilinmektedir.(127)

 

 181 Cinlerin hava ile karýþýk alevli bir ateþten yaratýldýðý bilinmektedir.(128) Cinler de; týpký melekler gibi görünmeyen gizli varlýklar olup, çeþitli sûretlere girmeye ve zor iþleri yapmaya iktidarlarý vardýr. Fakat cinler mahiyetleri itibariyle meleklerden farklýdýrlar. Teklif-i Ýlahiyeye; hem iman, hem de ibadet noktasýndan muhatabtýrlar. Cinler, týpký insanlar gibi hesaba çekileceklerdir.(129)

 

 182 Kur'an-ý Kerim'de: (Ey Habibim) De ki: "Cinlerden bir zümrenin Kur'an okurken onu dinlediði bana vahyolundu. Onlar (Kur'an-ý) dinlemiþler de (þöyle) demiþler: "- Biz gerçekten hayranlýk veren bir Kur'an dinledik ki o, hakka ve doðruya götürüyor. Biz de ona iman ettik. Rabbimize (artýk) hiçbir þeyi ortak koþmayacaðýz"(130) hükmü beyan buyurulmuþtur. Abdullah Ýbn Mes'ud (ra)'dan rivayet edilen bir haberde; Cin'ler, Taif'te Resûl-i Ekrem (sav)'den Kur'an-ý Kerim'i öðrenmiþ ve teblið etmek üzere bir gurub görevlendirilmiþtir. Ýbn-i Abbas (ra)'dan rivayet edilen bir haberde Cinler, Resûl-i Ekrem (sav)'in Kur'an okuyuþunu "Nahle" mevkiinde dinlemiþlerdir.(131) Allahû Teâla (cc)'ya iman ve kulluk eden "Mü'min cinler" bulunduðu gibi, Taðut'a itaat eden "kâfir cinler" de vardýr.

 

 183 Cins birliði sözkonusu olmadýðý için; insan ile cin arasýnda evlenme teþekkül etmez. Ancak cinler de kendi aralarýnda evlenirler. Müþrikler; ilahi sýrlara vakýf olduklarýný zannettikleri ve bu sebeble ulûhiyet derecesine çýkardýklarý cin'lere ibadet ederlerdi. Her biri adýna çeþitli sihirler ve týlsýmlar yapan; Sabii'ler, Süryani'ler cahiliyye dönemi Araplarý ve Þamanist Türkler, cinler vasýtasýyla gaibi bildiklerini zannetmiþlerdir. Halbuki cinler de gaibi bilmezler.

 

 184 Kur'an-ý Kerim'de varlýðý beyan buyurulan ve gözle görülemeyen varlýklardan birisi de þeytan'dýr. Arapça mütehassýslarýna göre "Þeytan" kelimesi; uzaklýk manasýna gelen "Þatana"dan veya yanmak manasýna gelen "Þeyata"dan gelir.(132) "Þatana"dan geldiðini kabul edenler "Fi'lan" vezninde: "Haktan uzak olan" manasýný vermiþlerdir. Diðerleri ise; "fû'lan" vezninde; "yanmýþ ve batýl" manasýný esas almýþlardýr. Ruhlar aleminde iken; Allahû Teâla (cc)'ya isyan ederek ve tekebbüre kapýlarak, Hz. Adem (as)'e (ta'zim kasdýyla ve ilahi emirle) secde etmekten kaçýnan iblis ilk þeytandýr. Kur'an-ý Kerim'de "Þeyâtýn-ý ins" ve "Þeyatýn-ý cin" tabirleri geçmektedir.(133) Þeytan; kýyamete kadar insanlarýn kalblerine vesvese vermek ve onlarý Allahû Teâla (cc)'ya karþý kýþkýrtmakla izinlidir. Resûl-i Ekrem (sav)'den Hz. Abdullah b. Mes'ud (ra)'un rivayet ettiði bir hadis-i þerif'te; her insanýn, cinler taifesinden bir þeytanýnýn bulunduðu beyan buyurulmuþtur. Ayrýca þeytanýn insanýn en büyük düþmaný olduðu da kat'i nass'larla sabittir.





(126) Ýbn-i Manzur-Lisanû'l Arab-Beyrut: 1955 C: 16, Sh: 248 vd.

(127) Ýbn-i Kesir-Tefsirû'l Kur'an'il Azim-Beyrut: 1969, D. Marife Neþri, C: 3, Sh: 88-89.

(128) Abdurrauf Münavi-Feyzû'l Kadir-Kahire: 1356, C: 3, Sh: 450.

(129) Ýbn-i Kesir-Tefsirû'l Kur'an'il Azim-Beyrut: 1969, C: 2, Sh: 464-465.

(130) Cinn Sûresi: 1, 2.

(131) Mecmuatu't Tefasir-Ýst: 1979, Çaðrý Yay. C: 6, Sh: 370-371.

(132) Ýbn-i Manzur-Lisanû'l Arab-Beyrut: 1955, C: 17, Sh: 104 vd.

(133) El Bakara Sûresi: 14, El Ýsra Sûresi: 27 ve El Mülk Sûresi 67. ayet-i kerimelerin tefsirlerine müracaat.


Ynt: Cinlerin mahiyeti By: RAMAZAN 7/D Date: 09 Þubat 2015, 18:53:15
Cinler gizli varlýklardýr . Onlarý gözümüzle göremeyiz onlarýn varlýklarýný hissedemeyiz.Nitekim
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) cinlere Kur'an-ý Kerim öðretmiþ ve bunlarý teblið etsinlerdiye bir gurubu görevlendirmiþtir. Aralarýnda ALLAH'a ibadet etmeyi kabul edenler olduðu gibi etmeyenler de oldu etmeyenlere kafir cinler olarak adlandýrýlýr.
Ynt: Cinlerin mahiyeti By: yunus emre 7/B Date: 09 Þubat 2015, 19:34:12
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh
Allah (c.c) biz insanlarýn gözüne perde çekmiþtir ve biz Cinler ve Melekleri göremeyiz.Melekler nasýl nurdan yaratýlmýþ ise Cinlerde ateþten yaratýlmýþtýr.Biz onlarý göremesekte onlar yaþamlarýný sürdürür ve bizler gibi hesaba çekileceklerdir cünkü onlarýnda öz iradesi vardýr ve sorumludurlar.

radyobeyan