Týp Dünyasý
Pages: 1
Sigara gibi fast food'a da yasak gelsin By: melek24 Date: 21 Temmuz 2009, 13:51:21
Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Bingür Sönmez, ''Sigara yasaðý, bu hükümetin aldýðý en cesur kararlardan birisi oldu'' dedi.


Prof. Dr. Sönmez, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, sigara yasaðýnýn ülkenin hayrýna alýnmýþ, önemli bir karar olduðunu belirterek, þöyle dedi:

''Sigara kalbin birinci düþmanýdýr. Son 30 yýldýr sigaraya karþý yürütülen çalýþmalarýn sonucu olarak yasak çýktý. Sayýn Bülent Akarcalý'nýn sigara ile mücadelede büyük katkýlarý var. Sigara paketlerinin üzerine saðlýða zararlýdýr ibaresinin yazýlmasý ve dev sigara reklamlarýnýn yasaklanmasýnda önemli çalýþmalar yaptý.''

Hükümetin dev kartellere karþý bu kararý almasýnýn çok cesurca bir hareket olduðunu vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, þöyle konuþtu:

''Karþýlarýnda karteller vardý. Bunlarý aþtýlar. Büyük kartellere karþý insan saðlýðýný birinci derece tehdit eden sigaranýn yasaklanmasý önemlidir.

Restoran sahipleri müþterileri azalacak diye üzülmesinler. Müþterileri artacaktýr. Bir süre sonra bu uygulama oturacaktýr. Þimdi iþ yerlerinin önünde sigara içilebiliyor. Avrupa'da buna da izin verilmiyor. Ýþ yerlerine veya kurumlara belli bir mesafe de ancak sigara içilebiliyor.

Biz kendi hastanemizde bir araþtýrma yaptýk. Hastanemiz sigara içilmeyen bir bölge. Ýþe yeni baþlayan ve sigara içen kiþiler 2 yýl içinde ya sigarayý býrakýyorlar, ya da sigarayý eskiye göre çok daha az sayýda içiyorlar. Bu sigara yasaðýnýn getirmesi beklenen sonucu ortaya koymasý bakýmýndan önemli...''


''MÜÞTEREK TÝRYAKÝLÝK ÖNLENMÝÞ OLDU''


Prof. Dr. Sönmez, sigara yasaðýnýn geniþletilerek, kapalý ortamlarda sigaranýn yasaklanmasýnýn sigara içenler kadar sigara kullanmayanlarý da doðrudan ilgilendiren bir karar olduðunu savunarak, þunlarý söyledi:

''Sigaranýn içinde bulunan nikotin, kalp damarlarýnýn iç yüzünde zarara yol açýyor. Karbonmonoksit kalp ve dolaþým sisteminin dengesini olumsuz etkiliyor. Zift-katran da akciðer de kanserine neden oluyor.

Sigara içilmese bile sigara içilen ortamda bulunulmasý, saðlýk açýsýndan olumsuz etkilere neden oluyor. Müþterek tiryakilik, sigara içilen ortamda bulunmasýdýr. Sigara yasaðý ile müþterek tiryakilik önlenmiþ oldu. Yapýlan bir araþtýrmaya göre, günde 1 paket sigara içilen bir evde yaþayan bir çocuðun idrarýnda, 6 sigara içen kiþiye eþdeðer oranda nikotin saptandý. Hiç sigara içmemiþ, ancak sigara içilen ortanda yaþayan kiþilerin karþýlaþtýklarý tehlike böylece daha iyi anlaþýlýyor.''

Müþterek tiryakiliðin önlendiðini ifade eden Prof. Dr. Sönmez, ''Tiryakiler artýk sadece kendilerine zarar verecek. Ortamda bulunan ve sigara kullanmayanlar bu zarardan kurtulmuþ olacaklar'' diye konuþtu.


''FAST FOODLAR ÝÇÝN DE BU ÇALIÞMALAR BAÞLATILMALI''


Sigara kadar fast food tabir edilen yiyeceklerin de insan saðlýðý için zararlý olduðunu kaydeden Prof. Dr. Sönmez, ''Fast food için de sigara ile ilgili baþlatýlan mücadeleye giriþilmelidir. Ýlk olarak bu iþ yerlerinin tabelalarýna 'Saðlýða Zararlýdýr' ibaresi yazýlmalý. Bizim mücadelemizle okullarda yasaklandý'' dedi.

Gýdalarda doymuþ yað oraný ile tuz miktarýnýn mutlaka azaltýlmasý gerektiðini ifade eden Prof. Dr. Sönmez, sözlerini þöyle sürdürdü:

''New York'ta toplu yerlerde sunulan gýdalarda tuz oraný yüzde 50 oranýnda azaltýlacak. Bizde de, askeri birlik, okul, hastane ve diðer özel ve resmi kurumlarda sunulan yemeklerde tuz oraný mutlaka azaltýlmalý. Tuz ve doymuþ yað oraný yüksek gýdalar, kalp saðlýðý açýsýndan zararlý. Sigaradan sonra fast foodlarda uyarýcý çalýþmalar, toplu yemek verilen yerlerde doymamýþ yað oraný az ve tuzu az yemek verilmesi için zaman kaybetmeden çalýþma baþlatmak gerekiyor.'
'


radyobeyan