Emanet ve Ehliyet
Pages: 1
Mekruh olan vakitler By: sumeyye Date: 14 Aralýk 2011, 16:31:31
MEKRUH OLAN VAKÝTLER

 

 416 Þu üç vakitte; farz namazlarý, cenaze namazýný kýlmak ve tilavet secdesi yapmak caiz deðildir:

 

  1) Güneþ'in doðma vaktinde,

  2) Güneþ tam tepe noktasýnda olduðu zaman,

  3) Güneþin kýzarmaya baþlamasýndan, batýþýna kadar.

 

  Fakat o günün ikindi namazý bu kaideden müstesnadýr. Ýkindi'nin edâsý, güneþ batarken de caizdir. Kadýhan'da da böyledir.(50) Bu meselede Hz. Ukbe b. Amir (ra)'nýn rivayet ettiði Hadis-i Þerif vardýr. Demiþtir ki: "Üç vakit vardýr ki; Resûl-i Ekrem (sav) bizi o vakitlerde namaz kýlmaktan ve ölülerimizi kabre koymaktan nehyetti. Bu vakitler; güneþin doðma esnasýdýr, ta yükselinceye kadar. Bir de güneþ tepe noktasýnda iken, batýya doðru meyl edinceye kadar. Ve bir de batmaya meyl ettiði zaman, batýncaya kadar"(51)

 

 417 Nafile namaz kýlmanýn mekruh olduðu vakitler de þunlardýr:

 

  1) Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Ýkindiden sonra güneþ kavuþuncaya kadar; sabah namazýndan sonra güneþ doðuncaya kadar namaz kýlýnmaz"(52) buyurduðu bilinmektedir. Dolayýsýyla sabah namazýný kýldýktan sonra, güneþin doðacaðý vakte, kadar olan zamanda nafile namaz kýlýnmaz. Bir kimse sabah namazýnýn sünnetini ifsad etmiþ olsa da, farzýndan sonra kaza etse, bu caiz olmaz. Ýkindi namazýný kýldýktan sonra, güneþin battýðý zamana kadar olan vakitte de, nafile namaz kýlýnamaz. Nihaye ve kifaye'de de böyledir.(53) Ýmam-ý Muhammed (rha) güneþin doðmasýndan maksadýn, bir mýzrak boyu yükselmesi olduðunu tasrih buyurmuþtur.

  2) Güneþ battýktan sonra, akþam namazýný kýlmadan önce de, nafile namaz kýlýnamaz.

  3) Cum'a Namazý kýlýnacaðý ve Cum'a hutbesi okunacaðý zaman da, nafile namaz kýlýnamaz. Ýbn-i Abidin: "Ýmam minbere çýkarken nafile kýlmak Buhari ile Müslim'in ve diðer hadis imamlarýnýn rivayet ettikleri þu hadisten dolayý mekruhtur: "Ýmam hutbe okurken arkadaþýna "Sus" dersen, batýl konuþmuþ olursun" Resûl-i Ekrem (sav) farz olduðu halde iyiliði emir etmeyi bile yasak etti ise nafileye ne kalýr. Ýbni Battal'ýn dediði gibi cumhurun kavli budur"(54) hükmünü zikretmektedir.

  4) Bayram namazlarýnýn hutbeleri okunacaðý zaman, ayrýca küsûf ve istiska namazlarýnda da hutbe okunacaðý zaman, nafile namaz kýlýnmaz.(55) Hacc hutbesi ve nikah hutbesi okunurken de, nafile namaz kýlmak mekruhtur. Münyeti'l Musalli'de de böyledir.

  5) Farz namaz için ikamet getirildiði zaman, sabah namazýnýn sünneti hariç, nafile namaz kýlmaya baþlamak mekruhtur. Delil: "Cemaatle namaza ikamet getirildiði vakit, farz namazdan baþka namaz yoktur"(56) Hadisidir.

  6) Bayram namazýndan önce ve sonra nafile namaz kýlmak mekruhtur. Yalnýz bayram namazýndan sonra evde (Camide deðil) nafile kýlmak mekruh deðildir. Bahru'r Raik'te de böyledir.(57)



 
 (50) Molla Hüsrev - Dürerû'l Hükkam fi Þerhû Gureri'l Ahkam - Ýst: 1307 C: 1, Sh: 53.

 (51) Ýbn-i Hümam - Fethû'l Kadir - Beyrut: 1315 D. Sadr Mtb. C: 1, Sh: 160.

 (52) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1982 C: 2, Sh: 52.

 (53) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 52.

 (54) Ýbn-i Abidin - A.g.e. C: 2, Sh: 53.

 (55) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - A.g.e. C: 1, Sh: 53.

 (56) Ýbn-i Abidin - A.g.e. C: 2, Sh: 54.

 (57) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - A.g.e. C: 1, Sh: 53.



radyobeyan