Emanet ve Ehliyet
Pages: 1
Nafile namazlar By: sumeyye Date: 13 Aralýk 2011, 14:45:50
NAFÝLE NAMAZLAR



 579 Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Namazýnýzý benim kýldýðým gibi (benden gördüðünüz gibi) kýlýnýz"(395) buyurduðu bilinmektedir. Hanefi fûkahasý; mükellef üzerine "Farz" ve "Vacib" olan namazlarýn dýþýnda kalan bütün namazlarý; "Nafile" namazlar olarak nitelendirmiþtir. Dolayýsýyle nafile olan namazlar içerisine; Sünnet-i müekkede, sünnet-i gayr-i müekkede, mendub ve müstehab olan namazlar dahildir. Nafile'nin kelime manasý; ziyade demektir. Þer'i ýstýlâhta ise; lehimize olarak meþrû kýlýnmýþ ziyade namazlardýr. Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Bir kimse; gündüz ve gecede on iki rek'at namaza devam ederse, Allahû Teâla (cc) onun için cennette bir ev bina eder"(396) buyurduðu bilinmektedir.

 

 580 Sabah namazýndan önce, öðle, akþam ve yatsý namazlarýndan sonra "ikiþer rek'at" sünnet namaz vardýr. Yine öðle namazýndan önce; cum'a namazýndan önce ve sonra "dörder rek'atlýk" sünnet namaz mevcuddur. Mütûn'da da böyledir. Dörder rek'atlý sünnet namazlar; bir selamla kýlýnýr. Bir kimse bu namazlarý iki selamla edâ edecek olursa, bu sünnet namazdan sayýlmaz.(397) Ýbn-i Abidin "Sünnet-i müekkede; sair nafilelerden daha fazla bir tekid'le yapýlmasý istenen sünnettir. Onun için de terki ile günaha girme hususunda vacibe yakýndýr. Nitekim Bahýr'da beyan edilmiþtir. Bu sünneti terk eden zem ve tadlil'e müstehak olur. Tahrir'de böyle denilmiþtir. Yani özrü yokken ýsrarla terk eden zem ve delâletle vasýflanmayý hak eder. Sünnet-i müekkedeler bir selamla kýlýnýrlar. Hz. Aiþe (r.anha)'dan rivayet olunduðuna göre Peygamber (sav): "Öðleden evvel dört, öðleden sonra iki, akþam namazýndan sonra iki, yatsýdan sonra iki ve sabah namazýndan önce iki rek'at namaz kýlarmýþ"  Bu hadisi Müslim, Ebû Davud ve Ahmed b. Hanbel rivayet etmiþlerdir.(398) buyurmaktadýr.

 

 581 Gündüz kýlýnan nafile namazlarýn; bir selamla dört rek'attan fazlasý ve gece kýlýnan (nafile) namazlarýn sekiz rek'attan fazlasý mekruhtur. Gece ile gündüz efdal olan, bir selamla dörder rek'at kýlmaktýr.(399) Ýkindiden önce dört, yatsýdan hem önce, hem sonra dörder rek'at, akþamdan sonra da altý rek'at namaz kýlmak mendubtur. Kenz'de de böyledir.(400) "Öðle namazýnýn farzýndan önce, Cum'a namazýnýn farzýndan önce ve sonra edâ edilen dört rek'atlýk sünnet namazlarýn birinci ka'desinde, selâvat duasý okunmaz. Ayrýca bu namazlarý edâ eden kimse birinci ka'deden (ilk oturuþtan) üçünca rek'atý edâ için kýyama geçince Sübhaneke'yi okumaz. Çünkü bu namazlar sünnet-i müekkede olduðu için farzlara benzer"(401) Zikredilen bu namazlardan baþka; dört rek'atlýk nafile namazlarda, birinci ka'dede teþehhüdden sonra selavat duasý okunur, üçüncü rek'atýn baþýnda da Sübhaneke'yi gizli kýraat eder. Zira onlarda her iki rek'at müstakil bir namaz sayýlýr.

 

 582 Ýbn-i Abidin; "Sünnetlerin en kuvvetlisi sabah namazýnýn sünnetidir. Çünkü Sahihayn'da Hz. Aiþe (r.anha)'dan þu hadis rivayet olunmuþtur: "Peygamber (sav) nafilelerden sabah namazýnýn iki rek'at sünnetine gösterdiði titizliði baþka birine göstermezdi" Müslim'de: "Sabah namazýnýn iki rek'at sünneti dünya ve mafihadan daha hayýrlýdýr" hadisi, Ebû Davud'da dahi: "Sizi atlar kovalarsa sabah namazýnýn iki rek'at sünnetini býrakmayýn" hadisi vardýr. Bahur. Sabah namazýnýn sünnetinden sonra esah olan kavle göre öðlenin dört rek'at ilk sünneti gelir"(402) buyurmaktadýr. Feteva-ý Hindiyye'de: Sünnet namazlarýn kuvvet derecelerine göre sýralanýþý þöyledir:

 

  1. Sabah namazýnýn sünneti,

  2. Akþam namazýnýn sünneti,

  3. Öðle namazýndan sonra kýlýnan iki rek'atlýk sünnet,

  4. Yatsýdan sonra kýlýnan iki rek'at sünnet,

  5. Öðleden önce kýlýnan sünnet.

 

  Tebyin'de de böyledir.(403) hükmü kayýtlýdýr. Ýmam-ý Merginani; Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Öðle namazýnýn farzýndan önce, dört rek'at sünneti terkeden kimse þefaatime nail olamaz" Hadis-i Þerifini kaydederek; sabah namazýnýn sünnetinden sonra, öðle namazýnýn ilk sünnetinin daha efdal olduðu görüþüne meyletmiþtir. Bahsin devamýnda da: "Evlâ olan sünnetlerin hiçbirisini terketmemektir. Zira sünnet namazlar, farzýn tamamlayýcýsý hükmündedir. Ancak farz namazýn vaktinin geçmesinden korkulduðu zaman kýlýnmayabilir"(404) buyurmaktadýr. Ulema'dan, sabah namazýnýn ilk sünnetinin vacib hükmünde olduðuna kail olanlar vardýr. Nitekim özrü olmayan kimselerin o namazý oturarak kýlmasý caiz görülmemiþtir.

 

 583 Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Sizden biriniz mescide girdiði zaman, iki rek'at namaz kýlmadan oturmasýn" Hadis-i Þerifini esas alan Hanefi Fûkahasý, "Tahiyyetü'l Mescid" namazýnýn mendub olduðuna kail olmuþtur.(405) Ancak mescide girdiði zaman farz namazý edâ ederse, onun yerine geçer. Ýbn-i Abidin bu husustaki rivayetleri zikrettikten sonra: "Her gün için bir tahiyye namazý kafidir. Yani bir özürden dolayý mescide tekrar tekrar girerse, bir tahiyye kafi gelir. Mutlak söylenmesine bakýlýrsa, mescide giren kimse tahiyyeyi ilk giriþte kýlmakla, son giriþte kýlmak arasýnda muhayyerdir. Bize göre oturmakla tahiyye namazý sakýt olmaz. Çünkü ûlema hakim (kadý) hakkýnda þunlarý söylemiþtir. Hakim (kadý) hüküm vermek için mescide girdiðinde dilerse o anda, dilerse çýkacaðý vakit tahiyye namazý kýlar. Zira maksad hasýl olur. Nitekim Gaye'de beyan olunmuþtur. Sahihayn'da rivayet edilen: "Biriniz mescide girerse iki rek'at namaz kýlmadan oturmasýn" hadisine gelince: Bu hadis evlâ olaný beyan etmektedir. Çünkü Ýbn-i Hibban'ýn rivayet ettiði bir hadiste Resûlullah (sav): "Ya Ebâ Zer, þüphesiz mescidin bir tahiyyesi vardýr. Onun tahiyyesi iki rek'at namazdýr. Kalk da onlarý kýlýver" buyurmuþtur. Meselenin tamamý Hýlye'dedir. Þarihin bahsettiði Ziya'nýn ibaresi þöyledir: "Bazýlarý demiþlerdir ki; bir kimse mescide girer de hades, meþguliyet veya benzeri bir sebeble tahiyye-i mescid namazýný kýlamazsa: "Sübhanellahi velhamdülillâh velâ ilâhe illâhlahû vallahû ekber" demesi müstehab olur. Bunu Ebû Talip mekki "Kûtü'l Kulûb" adlý eserinde söylemiþtir. Biz bunun benzerini Kuhistani'den naklen arz etmiþtik"(406) buyurmaktadýr.

 

 584 Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Bir kimse abdest alýr ve abdestini (þartlarýyla) güzel yapar ve iki rek'at namaz kýlýp, kalbi ve vechiyle tam olarak yönelirse onun için cennet vacip olur" Hadis-i Þerifini (407) esas alan Hanefi fûkahasý; abdest aldýktan sonra iki rek'at namaz kýlmanýn mendub olduðunda ittifak etmiþtir.(408)

 

 585 Kuþluk namazý da mendub olan namazlardandýr. Ýbn-i Abidin: "Kuþluk namazýnýn en az iki rek'at kýlýnacaðýný Þeyh Ýsmail (Haik)'de; Gazneviye, Havi, Þýr'a ve Semerkandi'yeden nakletmiþtir. Musannýfýn söylediði Tebyin, Miftah ve Dürer sahipleri de benimsemiþlerdir. En az iki rek'attýr diyenlerin delili: Peygamber (sav)'in Ebû Hureyre'ye iki rek'at namaz kýlmasýný tavsiye buyurmasýdýr. Nitekim Sahih-i Buhari'de rivayet edilmiþtir. Dörttür diyenlerin delili: "Peygamber (sav) kuþluk namazýný dört rek'at kýlar; Allah'ýn dilediði kadar da ziyade ederdi" hadisidir. Bunu müslim ve diðer hadis imamlarý rivayet etmiþlerdir. Ýki hadisin aralarý bazý muhakkîklarýn iþaret ettikleri vecihle: "Ýki rek'at en az mertebesi, dört rek'at da kemal derecesinin en aþaðýsýdýr" demek suretiyle bulunur. Kuþluk namazýnýn en çoðu on iki rek'attýr. Çünkü Tirmizi ile Nesai'nin içinde zaif bulunan bir senedle rivayet ettikleri bir hadiste Resûlullah (sav): "Her kim kuþluk namazýný on iki rek'at kýlarsa Allah ona cennette altýndan bir köþk bina eder" buyurmuþtur. Takarrur etmiþ bir kaidedir ki, zaif hadisle faziletler konusunda amel caizdir"(409) hükmünü beyan etmektedir. Feteva-ý Hindiyye'de: "Kuþluk namazýnýn azý iki rek'at, çoðu ise on iki rek'attýr. Vakti ise; güneþin yükselmesinden zeval vaktine kadardýr"(410) hükmü kayýtlýdýr.

 

 586 Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Hiç bir kimse ailesine sefere çýkacaðý zaman onlarýn yanýnda kýldýðý iki rek'at namazdan daha faziletli birþey býrakmaz" buyurduðu bilinmektedir. Bu hadisi Taberani rivayet etmiþtir. Ka'b bin Malik'ten þu hadis rivayet olunmutur: "Resûlullah (sav) ancak gündüzleyin kuþluk zamanýnda dönerdi. Dönüþte mescidden baþlar; orada iki rek'at namaz kýlardý. Sonra orada otururdu" Bu hadisi müslim rivayet etmiþtir. Münye þerhi. Bundan anlaþýlan sefer namazýnýn eve, dönüþ namazýnýn mescide mahsus olmasýdýr.(411) Sonuç olarak; sefere çýkarken ve seferden dönüþte iki rek'at namaz kýlmak mendubtur.

 

 587 Gece namazý da mendub olan namazlardandýr. Bahru'r Raik'te de böyledir. Resûl-i Ekrem (sav) teheccüd namazýný en az iki, en çok sekiz rek'at olarak edâ ederdi. Fethû'l Kadir'de de böyledir.(412) Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Her kim geceleyin uyanýr da ailesini uyandýrýr ve iki rek'at namaz kýlarlarsa ikisi de Allah'ý çok zikreden erkeklerle kadýnlardan yazýlýrlar" buyurduðu bilinmektedir. Bu hadisi Nesai, Ýbn-i Mace, sahibinden Ýbn Hibbân ve Hâkim rivayet etmiþlerdir. Münziri; "Bu hadis þeyhaynin þartý üzere sahihtir" demiþtir.(413) Bilindiði gibi beþ vakit namaz farz kýlýnmadan önce, teheccüd namazý farzdý. Beþ vakit namazýn farz kýlýnmasýndan sonra, teheccüdün farziyeti nesholunmuþtur. Ancak Resûl-i Ekrem (sav)'in "Teheccüd" namazýný hiç terketmediði bilinmektedir.

 

 588 Hz. Abdullah b. Evfa (ra)'den rivayet edilen bir Hadis-i Þerif'te Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Kimin Allahû Teâla (cc)'ya yahud insanlardan bir kimseye bir haceti olursa, iyice bir abdest alsýn ve iki rek'at namaz kýlsýn. Allah'a hamd edip, benim üzerime salât-ü selâm getirsin ve sonra þöyle desin"(414) buyurduðu bilinmektedir.

  ["Lâ ilâhe illâhûl halimül keriymu sûbhanallahi Rabbi'l arþil aziym. Elhamdulillahi rabbi'l alemiyn. Es'elüke mûcibati rahmetike ve azâimi maðfiratike velðaniymete min külli birrin vesselâmete min kulli ismin lâ teda'li zenben illâ gafertehû velâ hemmen illa ferrectehû ve lâ haceten hiye leke rýzaen illa kadeyteha ya erhamer rahimiyn."]

  "Hiçbir ilah yoktur (bütün putlarý ve taðutlarý reddederim) yalnýz ve yalnýz Halim ve Kerim olan Allahû Teâla (cc) vardýr. Hamd, Alemler'in rabbi (terbiyecisi ve rýzk vericisi) olan Allahû Teâla (cc)'ya mahsustur. Allah (cc)'ým senden rahmetinin iþlerini, maðfiretini hasretlerini ve her iyiliðinin ihsanýný talep ederim. Her günahtan da selâmetimi, kurtuluþumu istirham ederim. Baðýþlanmamýþ bir günah ve giderilmemiþ bir kederi benden býrakma. Bir de kendisinde senin rýzan olan bir iþi yerine getirilmemiþ býrakma, ey merhamet edenlerin en merhametlisi!.."

  Hacet namazý da, mendub olan namazlardandýr.(415) Malum olduðu üzere günümüzde mü'minlerin en büyük haceti; Ýslâm ahkamýnýn yeryüzünde galip gelmesidir.

 

 589 Meþru bir iþ yapýlmak istendiði zaman, iki rek'at namaz kýlýp, sonunda Allahû Teâla (cc)'dan hayýrlýsýný talep etmek mendubtur. Resûl-i Ekrem (sav) istihare duasýný, Sahabe-i Kiram'a Kur'an-ý Kerim'den bir sûre öðretir gibi öðretmiþtir. Nitekim Hz. Abdullah b. Cabir (ra)'den þu rivayet varid olmuþtur: "Resûl-i Ekrem (sav) istihareyi bize Kur'an-ý Kerim'den bir sûreyi öðretir gibi öðretirdi. Þöyle buyurdu: "Sizden biriniz bir iþ yapmayý tasarladýðý zaman, farzýn dýþýnda iki rek'at namaz kýlsýn ve þöyle desin(416):

  ["Allahümme inni estehýyrüke bi'ýlmike ve estakdirüke bikudretike ve es'elüke min fazlikel âzýym feinneke takdirû ve lâ akdirû ve ta'lemû ve lâ a'lamû ve ente allâmül ðuyûb. Allahümme in künte ta'lamû anne hazel emre hayrün lî fî dini ve me'ýyþeti ve akýbeti emri feyessirhû il sümme barik li fiyhi ve in künte ta'lemû enne hazel emre þerrün li fi dini ve me'ýyþeti ve akýbeti emri fasrif hû anni vasrifni anhû ve akdürli el hayre haysû kane summe ardýni bihi"]

  "Allah'ým!.. Ben senin ilminle senden hayranlýk duyulan muvaffakiyete ulaþmak dilerim senden; kudretinle kudret istirham ederim ve azim olan fazlü kereminden nasiyb temenni ederim. Çünkü senin kudretin her þeye kadirdir, benim gücüm ise yetmez. Sen herþeyi hakký ile bilirsin, ben bilemem. Ayrýca sen bütün gaibi kemali ile bilirsin!.. Allah'ým!.. Eðer bu yapmaya hazýrlandýðým amel; dinim hakkýnda, hayatým ve amellerimin akýbeti hususunda hayýrlý ise, onu bana takdir kýl ve kolaylaþtýr. Sonra bu amelimde bana bereket ihsan et!.. Yok eðer yapmaya hazýrlandýðým bu amel; dinim hakkýnda, hayatým ve amellerimin akýbeti hususunda þerli (kötü) ise; onu benden, beni de ondan uzaklaþtýr. Hayýr hangisinde ise, onu bana takdir buyur, sonra beni de ona razý kýl."

  Ýbn-i Abidin: "Ýstihare yedi defa tekrarlanmalýdýr. Çünkü Ýbn-i Sünni'nin rivayet ettiði hadiste: "Ya Enes baþýn dara geldiði zaman o hususta Rabbine yedi defa istihare yap!.. Sonra kalbine gelene bak! Zira hayýr ondadýr" buyurulmuþtur. Namaz kýlmaya imkan bulamazsa dua ile istihare yapar. Þýr'a þerhinde þöyle deniliyor: "Ulema'dan iþitildiðine göre abdestle kýbleye karþý yatmalý, yatmazdan önce mezkûr duayý okumalýdýr. Rüyada beyaz veya yeþil görülürse o iþin hayýr olduðuna, siyah veya kýrmýzý görülürse þer olduðuna delâlet eder ki, kaçýnmak gerekir"(417) hükmünü zikretmektedir. Ýstihare namazýnýn birinci rek'atýnda Fatiha'dan sonra "Kafirûn", ikinci rek'atýnda "Ýhlâs" sûreleri okunabilir.

 

 590 Dört rek'at "Tesbih" namazýný, üçyüz tesbih ile kýlmak da mendubtur. Feteva-ý Hindiyye'de: "Muhalla'da "Tesbih namazý öðleden önce kýlýnýr" denilmiþtir. Muzmarat'ta da böyledir. Mutlak nafileleri (Kerahat vakitleri hariç) her vakitte kýlmak müstehabtýr. Serahsi'nin Muhýyt'inde de böyledir"(418) hükmü kayýtlýdýr. Dolayýsýyla; tesbih namazýný öðleden önce kýlmak mümkün olduðu gibi, kerahat vakitleri hariç her vakitte kýlmak da mümkündür. Tesbih namazý; hasen derecesinde olan bir Hadis-i Þerif'le sabittir ve dört rek'attýr. Þu þekilde edâ edilir: Önce Allahû Teâla (cc)'nýn rýzasý için kalben niyyet edilir ve iftitah tekbiri alýnýr. "Sübhaneke" gizlice okunduktan hemen sonra onbeþ defa: "Sübhanellâhi ve'lhamdülillâhi ve lâ ilâhe illâllahû vallahû ekber" tesbihi edâ edilir. Daha sonra istiaze yapýlarak, Fatiha ve arkasýndan zammý sûre okunur. Kýrâat tamamlandýktan sonra on defa "Sübhanellâhi .....) tesbihi söylenir. Rükûa varýlýr ve rükû tesbihlerinden sonra on defa "Sübhanellâhi..." tesbihi söylenir. Rükû'dan doðrulunca yine on defa ayný tesbih edâ edilir. Secde halinde iken, secde tesbihlerinden sonra on defa "Sübhânellâhi..." tesbihi söylenir. Birinci secdeden doðrulunca yine on defa ayný tesbih edâ edilir. Ýkinci secdeye varýnca yine on defa, secde tesbihlerinden sonra "Subhânellâhi..." tesbihi söylenir. Bu þekilde bir rek'at, 75 defa "Subhânellahi..." tesbihi ile edâ edilmiþ olur. Þöyle ki: Birinci Sübhaneke okunduktan sonra; 15 adet, kýraattan sonra; 10, rükû tesbihlerinden sonra; 10, rükûdan doðrulunca; 10, secde tesbihlerinden sonra; 10, birinci secdeden kalkýp oturunca; 10, ikinci secdede; 10. Dört rek'atta bu tesbih miktarý; 300'e ulaþýr.

 

 591 Ýþlenen her çeþit günahtan dolayý; Allahû Teâla (cc)'ya tevbe etmek ve bir daha iþlememek üzere kalbi azimde bulunmak esastýr. Ayrýca tevbe ettikten sonra; Allahû Teâla (cc)'nýn tevbeyi kabul etmesi ve fazl-ü kerimi ile günahlarý örtmesi için iki rek'at nafile namaz kýlmak da mendubtur.

 


 (395) Ýbn-i Hümam - Fethû'l Kadir - Beyrut: 1315 D. Sadr Mtb. C: 1, Sh: 349.

 (396) Molla Hüsrev - Dürerû'l Hükkam fi þerhû Gurerû'l Ahkam - Ýst: 1307 C: 1, Sh: 115.

 (397) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (398) Ýbn-i Abidin - A.g.e. C: 3, Sh: 26.

 (399) Molla Hüsrev - A.g.e. C: 1, Sh: 116.

 (400) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (401) Molla Hüsrev - Dürerû'l Hükkam fi þerhû Gurerû'l Ahkam - Ýst: 1307 C: 1, Sh: 116.

 (402) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1982 C: 3, Sh: 29.

 (403) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - A.g.e. C: 1, Sh: 112.

 (404) Ýmam-ý Merginani - El Hidaye þerhû Bidayetü'l Mübtedi - Kahire: 1965 C: 1, Sh: 72.

 (405) Molla Hüsrev - A.g.e. C: 1, Sh: 116.

 (406) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1983 C: 3, Sh: 39-40.

 (407) Molla Hüsrev - Dürerû'l Hükkam fi þerhû Gurerû'l Ahkam - Ýst: 1307 C: 1, Sh: 117.

 (408) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (409) Ýbn-i Abidin - A.g.e. C: 3, Sh: 47.

 (410) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - A.g.e. C: 1, Sh: 112.

 (411) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1983 C: 3, Sh: 48-49.

 (412) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (413) Ýbn-i Abidin - A.g.e. C: 3, Sh: 51.

 (414) Sünen-i Tirmizi - Ýst: 1401 Çaðrý Yay. C: 2, Sh: 344 Had No: 479.

 (415) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (416) Sünen-i Tirmizi - Ýst: 1401 Çaðrý Yay. C: 2, Sh: 345-346 Had. No: 480.

 (417) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1983 C: 3, Sh: 54.

 (418) Þeyh Nizamüddin ve bir heyet - El Feteva-ý Hindiyye - Beyrut: 1400 C: 1, Sh: 112.

 (419) Molla Hüsrev - Dürerû'l Hükkam fi þerhû Gureri'l Ahkam - Ýst: 1307 C: 1, Sh: 119.


Ynt: Nafile namazlar By: ceren Date: 19 Aðustos 2017, 20:44:51
Esselamu aleykum.Rabbim hakkiyla nafile namazlarýný kýlan kullardan olalim inþallah. ...
Ynt: Nafile namazlar By: Sevgi. Date: 21 Aðustos 2017, 06:20:03
AleykümSelâm. Mevlam bizlere tüm ibadetlerini hakkýyla yerine getirenlerden eylesin inþaAllah
Ynt: Nafile namazlar By: Bilal2009 Date: 21 Aðustos 2017, 15:28:59
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in sünnetlerini yasyanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan