Zekatı Zamanı Gelmeden Önce Verme By: saniyenur Date: 12 Aralık 2011, 20:33:46
3- Zekatı Zamanı Gelmeden Önce Verme Ve Zekat Vermekten Kaçınma
901- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edilmiştir:
“Resulullah (s.a.v.), Ömer'i zekat toplamaya gönderdi. Daha sonra Ömer tarafından Resulullah (s.a.v.)'e:
“İbn Cemil, Hâlid b. Velîd ile Resulullah (s.a.v.)'in amcası Abbâs zekat vermedi” denildi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):
“İbn Cemîl, zekat vermekten nasıl kaçınabilir ki? O, fakir iken Allah onu zengin yapmıştır. Hâlid b. Velîde gelince; siz Hâlid'den zekat istemekle ona haksızlık ediyorsunuz. O bütün zırhları ile savaş araç-gereçlerini Allah yolunda cihada vakfetmekle hapsetmişti. Abbâs'a gelince, onun zekatı, (müddetinden önce) bir misliyle beraber verilmiş olup benim üzerimdedir” buyurdu.
Daha sonra Resulullah (s.a.v.):
“Ey Ömer! Sen kişinin amcasını, babasının aslından olduğunu bilmez misin?” buyurdu.” [8]
Açıklama:
Sadaka kelimesi, nafile sadaka anlamına geldiği gibi “Zekat” anlamına da gelmektedir. Kurtubî, cumhurun, bu kelimeyi bu hadiste “Farz olan zekat” anlamında anladıklarını kaydetmektedir.
1- İbn Mühelleb'in dediğine göre;
“İbn Cemil, münafık bir kimse olduğu için zekat vermemiştir. Tevbe: 9/74 ayetinin de, İbn Cemil ve benzeri münafıklar hakkında indiği belirtilmiştir.”
2- Halid b, Velid ise zırh, at ve savaş malzemelerini Allah yoiunda cihada vakfetmişti. Zekatın verildiği sekiz sınıftan birisi de Allah yolunda cihad edenlerdir. Cihada malzemeleri zekata tabi olmadığından Hz. Peygamber (s.a.v.) ondan zekat istenilmesini zulüm saymıştır.
3- Abbâs'in durumuna gelince, Resulullah (s.a.v.) onun iki senelik zekatını vaktinden önce peşin almıştır.[8] Buhârî, Zekât 49; Ebu Dâvud, Zekât 22, 1623, Nesâî, Zekat 15; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/322.
Ynt: Zekatı Zamanı Gelmeden Önce Verme By: sumeyye Date: 26 Ocak 2013, 14:54:56
s.a.. ; örnekler ile daha aydinlatici olmus konu..Zekatlarini daimi verenlerden oluruz inşaallah.
Ynt: Zekatı Zamanı Gelmeden Önce Verme By: kardelen7d Date: 25 Aralık 2013, 16:03:56
ALLAH HERKESİN DİNİ GÖREVLERİNİ YERİNE HAYIRLI BİR ŞEKİLDE GETİRMESİNİ NASİP ETSİN.