Taziyede bulunmak By: sumeyye Date: 12 Aralýk 2011, 18:47:50
TA'ZÝYEDE BULUNMAK
702 Ta'ziyye; sabýr tavsiye etmek manasýnadýr. Ölü sahibine ta'ziyede bulunmak müstahsendir. Zahiriyye'de de böyledir. Ta'ziyenin vakti; ölüm hadisesinden itibaren üç gündür. Bu süreden sonra ta'ziye'de bulunmak mekruhtur. Ancak baþka beldelerde ikâmet eden ve bu süre içerisinde ta'ziye'de bulunamayanlar müstesnadýr. Eðer ölü sahipleri sabýrlý ve sakin ise, defin hadisesinden önce de "Ta'ziye" yapýlabilir. Ölünün bütün akrabalarýna ta'ziye'de bulunmak müstehabtýr. Ýbn-i Abidin; "Ta'ziye yapan kimse; "Allah sana ecri cezil, sabrý cemil ihsan eylesin. Meyyiti de afv ve maðfiret buyursun" der" hükmünü zikrediyor.(631) Feteva-ý Hindiyye'de "Ta'ziyelerin en güzeli Resûl-i Ekrem (sav) efendimizin ta'ziyesidir. Resûlullah (sav) þöyle derdi: "Þüphesiz ki alan da veren de Allahû Teâla (cc)'dýr. Ecel-i müsamma'da onun katýndadýr. Kimin ne zaman öleceðini ancak ve ancak o bilir" hükmü kayýtlýdýr.(632) Ta'ziye'de asýl olan; ölünün yakýnlarýna sabýr tavsiye edici ve onlarýn acýlarýný dindirici sözler söylemektir.
703 Mevlid; kelime olarak doðum zamaný, doðum yeri veya doðmak manalarýna kullanýlýr. Genellikle Resûl-i Ekrem (sav)'in "Doðum Gecesi" için kullanýlmýþtýr. Araplar arasýnda mevlid olarak; "Baned Suad" "Kaside-i Bürde" ve "Hemziyye" gibi metinler vardýr. Türkçe'de de yirmiye yakýn "Mevlid"le ilgili þiir mevcuddur. Mevlid merasimleri ilk defa; "Gulat-ý Þia'nýn" hakim olduðu Fatimi devletinde düzenlenmiþtir!.. Ýbn-i Abidin müzik ve eðlenceden baþka birþey olmadýðýný kaydetmekte ve kat'iyyen mevlid okutturulmamasýný tavsiye etmektedir.(633) Ayrýca halk arasýnda "ölünün 40. veya 52. gecesi" adý altýnda yapýlan törenler de; bid'at'týr!.. Esasen bunlarýn bir kýsmý; gayr-i müslimlerden (zýmmilerden) geçmiþtir. Ölüm ve doðum yýldönümleri, yýlbaþý kutlamalarý, kadýnlý-erkekli düðün merasimleri, caddelere heykel ve büstlerin dikilmesi, kýrkýncý gün ve sene-i devriyye ihtifallerini bu meyanda sayabiliriz.(634) Bunlarýn tamamý gayr-i müslimlerden gelmiþtir.
704 Resûl-i Ekrem (sav): "Ölülerinizin iyiliklerini anýn, kötülüklerini söylemeyin"(635) emrini vermiþtir!.. Mü'minler; kendilerinden olan (yani mü'min olan) kardeþleri öldükten sonra, kat'iyyen onun kötülüklerinden bahis etmezler. Ayrýca bu kardeþlerini anmak için de; yýlýn belli günlerini tayin etmekten þiddetle kaçýnýrlar. Herhangi bir cenazeye "çelenk" göndermek, çok büyük bir hakarettir. "Zira "çelenk" batý toplumlarýnda; "haç" iþaretinin çiçeklerle süslenmesi sonucu ortaya çýkmýþ bir adettir. Müslüman bir ölüye "çelenk" göndermek, onu "haç" taþýyan bir Hristiyana benzetmek demektir. Bundan daha büyük bir hakaret düþünülebilir mi?
705 Resûl-i Ekrem (sav): "Kur'an-ý Kerim'i okuyunuz, fakat onunla dünyalýk kazanýp yemeyiniz"(636) emrini vermiþtir. Ayrýca Hz. Ömer (ra)'in ücretle Kur'an-ý Kerim okuyan ve bunu geçiþ vasýtasý haline getirenleri tehdit ettiði de bilinmektedir.(637) Ýbn-i Abidin: "Bazýlarý ücretle Kur'an okumaya caizdir diyorlar, bunlar bir þeye dayanýyorlar mý derseniz, derim ki; evet fetva veriyorlar. Fakat neye dayandýklarýný sorsan, onlar da yeryüzünün þarkýný ve garbýný arasalar, saðlam bir delil bulamazlar"(638) diyerek, meseleye açýklýk getiriyor. Ýmam-ý Serahsi: "Müslümanlara has olduðu sabit olan her türlü ibadet karþýlýðý ücret almak batýldýr"(639) hükmünü beyan ediyor. Sonuç olarak; Kur'an-ý Kerim okumak bir ibadettir. Dolayýsýyla bu ibadetten hasýl olan sevap okuyana aittir. Bu sevabýn, para ile satýlmasý düþünülemez. Mü'minler; ölmüþ olan kardeþleri için Kur'an-ý Kerim okurlarsa, kardeþlik hukukuna riayet etmiþ olurlar. Bunun için ayrýca ücret talebinde bulunmamalarý þarttýr.
(631) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1983, C: 3, Sh: 500-501.
(632) Þeyh Nizamüddin - A.g.e. C: 1, Sh: 167.
(633) Ýbn-i Abidin - Þifaû'l Alil - Ýst: 1325 Sh: 187-188. (Not: "Mevlid" sadece bir þiir olarak ele alýnsa dahi, camilerde yüksek sesle þiir okumak da caiz bulunmamýþtýr. Gulat-ý Þia'dan geçen bu illet, maalesef oldukça yaygýndýr. Ehl-i Sünnet mü'minler; bu "Þia' adetinden uzak durmalýdýrlar)
(634) Ali Rýza Demircan- Ýslâm'da Batýla Benzemenin Hükmü - Ýst: 1979 (2 bsk) Sh: 79-81.
(635) Ýbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - Ýst: 1983, C: 3, Sh: 493.
(636) Ýmam-ý Merginani - El Hidaye þerhû Bidayetü'l Mübtedi - C: 3 Sh: 240.
(637) H. El Hindi - Kenzû'l Ummal - Halep: ty C: 8, Sh: 209.
(638) Ýbn-i Abidin - Þefaû'l Alil - Ýst: 1325 Sh: 189.
(639) Ýmam-ý Serahsi - El Mebsut - Beyrut: ty C: 9, Sh: 37.