Muharrem Orucu By: reyyan Date: 11 Aralýk 2011, 13:34:54
56. Muharrem Orucu
2429. ...Ebû Hureyre (r.a.) "Peygamber (s.a.) þöyle buyurdu" demiþtir:
"Ramazan ayýndan sonra en faziletli oruç, Allah'ýn ayý Muharrem'in orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da geceleyin kýlýnan namazdýr."
(Ravi) Kuteybe, "(Ramazan) ayý(mn orucu" yerine sadece “(ramazan(ýn orucu)'' dedi.[419]
Açýklama
Sahih-i Müslim'de hadisin iki ayrý rivayeti daha vardýr.Bunlardan birisi aþaðý yukarý buradakinin aynýsýdýr. Diðeri ise, þöyledir: "Hz. Peygamber'e farz namazlardan sonra hangi namazýn ve ramazan ayýndan sonra hangi orucun daha üstün olduðu soruldu. O' (s.a.)'da; "farz namazlardan sonra en üstün namaz gece yansýnda kýlýnan, ramazandan sonra en üstün oruç da Allah'ýn ayý Muharremin orucudur,” karþýlýðýný verdi."
Hadiste Muharrem ayý için *'Allah'ýn ayý" denilmesi, bu ayýn þerefine iþaret içindir.
Hadisin zahirinden anlaþýldýðýna göre ramazan ayýndan sonra en efdal pruç, Muharrem ayýnýn orucudur. Yani bu ayýn tamamýný oruçlu geçirmektir. Tirmizî'nin Ali (r.a.)'den rivayet ettiði þu hadi sde bu anlayýþý takviye etmektedir:
Ben Rasûlullah'ýn yanýnda otururken bir adam O'na;
Ya Rasûlallah! Ramazan ayýndan sonra hangi ayý oruçlu geçirmemi emredersin? diye sordu.
Peygamber (s.a.) de:
"Eðer ramazan ayýndan sonra oruç lutac aksan Muharrem'i tut. Çünkü o, Allah'ýn ayýdýr. O ayda birgün varki, Allah o günde bir kavmi affetmiþtir, diðer bir kavmi de affeder" buyurdu.
Bu hadisden Ramazandan sonraki en efdal oruçtan maksadýn, Muharrem'in tümünde tutulan oruç olduðu anlaþýlmaktadýr.
Yine Tirmizî'deki bir baþka hadiste ise Peygamber (s.a.) kendisine sorulan bir soru üzerine, "Ramazandan sonra en efdal orucun Þaban orucu olduðunu" bildirmiþtir. Buna göre Ramazan'dan sonraki en efdal orucun Muharrem orucu olduðunu bildiren hadislerle, Þaban orucu olduðunu ifâde eden hadis arasýnda bir tezat ortaya çýkmaktadýr. Ancak Tirmizî'nin Þa'ban orucu ile ilgili hadisi zayýftýr. Bu bakýmdan Muharrem orucunun faziletine delâlet eden hadise muarýz olamaz.
Yine bu hadisin en efdal orucun bir gün oruç tutup birgün tutmama þeklindeki Davud orucu olduðu ifâde eden hadislere de ters düþtüðü þeklinde düþünceler olabilir. Tahâvî bu ihtimale cevaben, Müþkilu'1-Asar adýndaki eserinde, üstünlüðün vakitlere ve keyfiyete itibarla olduðunu söyler.
Açýklamakta olduðumuz hadisteki Muharrem orucundan maksadýn, muharremin tamamýnda oruç tutmak deðil de, muharremdeki oruç veya özellikle aþure günü orucu olmasý da muhtemeldir. Bu anlayýþa göre de, bu hadiste daha evvel geçen ve arefe günü orucunun kendisinden evvelki ve sonraki senelerin günahlarýna keffâret olduðunu belirten hadis arasýnda bir tezatýn olduðu söylenemez. Çünkü hadiste arefe günü orucunun efdal olduðunu belirten açýk bir ifâde mevcut deðildir. O günün orucunun günâhlara keffâret olmasý en üstün olmasýný gerektirmez. Üstelik aþure orucu, her müslümanýn tutmasý istenilen bir oruçtur. Arafe günü orucu ise, hacýlar için mekruhtur. O halde aþure günü orucu, arafe orucundan daha efdaldýr.
Hadîs-i þerifte Peygamberimiz, farz namazlardan sonra en efdal namazýn da gece namazý olduðunu ifade etmiþtir. Bu ifade gece namazýnýn farz namazlarýn önünde ve sonunda kýlýnan revatip sünnetlerinden de üstün olmasýný gerektirir. Çünkü gecenin ortasýnda herkes uyurken uyku bölünerek kýlýnan namazda diðerlerinden'daha fazla sýkýntý vardýr. Ayrýca bu namazda riya vs. düþünülemez. Bunun için Þâfiîlerden Mervezî, geceleyin kýlýnan teheccüd namazýnýn revatip sünnetlerden daha faziletli olduðunu söylemiþ, Nevevî de bu görüþün daha uygun ve daha kuvvetli olduðunu belirtmiþtir.
Âlimlerin çoðu ise, revâtib sünnetlerin daha efdal olduðu kanaatinde-dirler. Bu görüþte olanlar hadisin manasýný, "gece namazý, farz ve farzlara bitiþik sünnetlerden sonraki namazlarýn en efdalidir" þeklinde anlamýþlardýr. .
Ebû Dâvud, hadisin sonunda bir rivayet farklýlýðýna iþaret etmiþtir. Þöyleki;
Hadis-i Ebû Davud'a nakleden râvilerden Müsedded, Hz. Peygamber'in "Ramazan ayý orucundan sonra en faziletli oruç Allah'ýn ayý Muharremdin orucudur" buyurduðunu, Kuteybe ise, "þehr" (ay) kelimesini anmadan "Ramazandan sonra en faziletli oruç Allah'ýn ayý Muharrem orucudur" buyurduðunu rivayet etmiþlerdir. Fark, bir kelimesinin söylenip söylenmemesinden ibarettir.[420]
Bazý Hükümler
1. Ramazan ayýndan sonraki oruçlarýn en efdali Muharrem ayý orucudur.
2. Gecleyin kýlýnan teheccüd namazý nafile namazlarýn en efdalidir.[421]
2430. ...Osman Ebu Hakîm'den, demiþtir ki:
Said b. Cübeyr'e Receb ayýnýn orucunu sordum. (Cevaben) dedi ki:
Ibn Abbas (r.anhuma) bana þöyle haber verdi;
"RasÛlullah (s.a.) (bazan) oruç tutardý, o kadar ki biz "(artýk) iftar etmeyecek"[422] derdik.[423] Bâzanda.oruç tutmazdý da biz (artýk) oruç tutmayacak derdik.[424]
Açýklama
Hadîs-i þeriften anlaþýldýðýna göre Peygamber (s.a.) nâfile oruç tutmaya baþladýðý zaman epey devam eder ve ashabdan bazýlarý "galiba RasÛlullah hiç ara vermeden devamlý oruç tutacak' 'derlermiþ. Efendimiz bir de orucu kesti mi, uzun müddet tutmaz ve ashab onun, bir daha oruç tutmayacaðýný zannederlermiþ. Yani Hz. Pey-gamber'in oruçlu günleri de, oruç tutmadýðý günleri de uzun zaman devam edermiþ.
Metinde anlaþýldýðýna göre Ibn Cübeyr Hz. Peygamberdin bu orucunu, receb ayýnýn orucu konusundaki bir soruya cevap olarak nakletmiþtir. Bundan Hz. Peygamber'in Receb ayýndaki orucu böyleymiþ gibi bir sonuca varýlmaktadýr. Hadisin Müslim'deki bir rivayetinde îbn Hakîm'in Ýbn Cübeyr'e sorusunu Receb ayýnda sorduðu da ifade edilmektedir.
Buhârî'nin Hz. Aiþe'den yaptýðý rivâyetelrde ise, nafile oruca baþladýðý zaman buna uzun müddet devam ediþi sonra da uzun müddet oruç tutmayýþý onun devamlý halidir. Yani receb ayma mahsus deðildir. Müslim'in bir rivayetinde de hiç receb anýlmadan, "Hz. Peygamber (s.a.) ramazandan baþka hiçbir zaman bir ayý baþtan sona oruçlu geçirmedi. Oruç tuttuðu zaman öyle tutardý ki bir kimse, hayýr vallahi bir daha orucu býrakmayacak derdi, orucu býraktýðýnda da öyle bir býrakýrdý ki, bir insan hayýr vallahi bir daha oruç tutmayacak derdi." Buhârî'deki bir rivâyetde aynen böyledir.
Bu rivayetlerden anlaþýldýðýna göre Ibn Cübeyr'in kendisine receb ayýnýn orucunu soran þahsa tbn Abbas'dan duyduðu bu haberi nakletmesi receb ayý üe baþka aylarda tutulan nafile oruçlar arasýnda fark olmadýðýna iþaret içindir.
Sünen-i Ýbn Mâce'de, Ibn Abbas (r.anhuma)'dan Peygamber (s.a.)’in receb orucunu nehyettiðini ifâde eden bir rivayet vardýr. Ancak o hadisin râvileri arasýndaki Davud b. Atâ tenkid edilmektedir. Bu yüzden, iþaret edilen hadis, zayýf kabul edilmektedir, tbn Mâce'deki bu hadisin sahih olmasý halinde, nehy baþka zamanda deðil de sadece receb ayýnda oruç tutmaya hamledir.
Ahmed'b. Hanbel "Sadece receb ayým baþtan sona oruçla getirmek mekruhtur. Ama bayram ve teþrik günleri dýþýnda senenin tamamýný oruçla geçiren kimsenin recepte oruç tutmasýnda beis yoktur. Sadece recep ayýný oruçla geçirmek isteyenler ramazana benzememesi için bir kaç gün tutmazlar” der.
Receb ayýnda tutulan oruçlar ve edilen ibadetlerin fazileti konusunda hadis kitaplarýnda bazý rivayetlere rastlanmaktadýr. el-Menhel sahibi bunlarýn bir kýsmýnýn bâtýl, bir kýsmýnýn da zayýf olduklarýný söyler ve misal olmak Üzere bir çok hadis nakleder. Bunlardan ikisi þöyledir:
1. Taberânî Said b. Ebî Raþid'den Hz. Peygamber'in þöyle buyurduðunu nakleder:
"Receb ayýnda bir gün oruç tutan, sanki tüm sene oruç tutmuþ gibidir.
Bu ayda bir hafta oruç tutana cehennemin kapýlarý kapanýr, sekiz gün oruç tutan için de cennetin sekiz kapýsý açýlýr. Ongun oruç tutan, Allah*tan neyi isterse, Allah ona verir. Onbeþ gün oruç tutana da semadan birisi, geçmiþ günahlarýn baðýþlandý, amele yeniden baþla diye seslenir. Buna ilâve edene de Allah ilave eder."
Bu hadis bâtýldýr. Hafýz Ibn Hacer, "Bu sözlerin uydurma olduðunda hiç þüphe yok" der.
2. BeyhakFnin Enes (r.a.)'den rivayet ettiðine göre Peygamber (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
"Þüphesiz cennette receb adýnda bir nehir vardýr, onun suyu sütten çok daba beyaz ve baldan daha tatlýdýr. Recebte bir gün oruç tutana Allah bu sudan içirir."
Bu hadis de zayýftýr.
Ibnü's-Sübkî, Muhammed b. Mansûr es-Sam'ânî'nin "Receb ayýnýn orucunun müstehap olduðu konusunda sabit bir sünnet yoktur bu konuda rivayet edilen tüm hadiSler zayýftýr" dediðini nakleder.
Ibn Hacer eserinde þöyle der:
"Recebin fazileti, tamamýnýn orucu, onda bazý günlerin orucu ve muayyen bir gecenin namazý, konusunda delil olmaya elveriþli hiçbir hadis vârid deðildir."
Nevevî de üzerinde durduðumuz hadisi þerhederken þunlarý söylemektedir:
"Zahir olan þu iki Said b. Cübeyr'in bu istidlalden maksadý recebin Orucu konusunda ne bir teþvikin, ne de bir nehyin olmadýðýna iþarettir. Akdine recep orucunun hükmü, diðer aylardaki orucun hükmü gibidir. Özel olarak receb ayýnýn orucu konusunda ne teþvik ne de sakýndýrma mahiyetinde bir hadis mevcut deðildir. Ama orucun aslý menduptur. Sünen-i Ebû Dâvud'da Hz. Peygamber'in haram aylarda oruç tutmayý teþvik eden bir hadîsi vardýr. Receb ayý da haram aylardandýr."
Receb ayýnda oruç tutmayý teþvik mâhiyetinde sahih bir hadis bulunmayýp bu konudaki rivayetlerin bâtýl olduðu konusunda bir çok eserler, risaleler yazýlmýþtýr. Fakat bunlar içerisinde en güzeli yukarýya naklettiðimiz Nevevî'nin sözleridir. Yeni bir ibâdet ihdas etmemek ve Hz. Peygamber'in yasaðý bulunmamasý kaydýyla, Allah rýzasý, için tutulan orucun zararý olmaz, sevabý olur.[425]
[419] Müslim, siyam 202-203; Tirmizî, mevakit 207; Nesaî, kýyâmü'1-Leyl 6; Darimî, savrn 45; Ahmed b. Hanbel, II, 342, 344, 545.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/338-339.
[420] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/339-340.
[421] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/340.
[422] Bu hadis bazý nüshalarda "Receb orucu" adýnda bir baþlýk altýnda verilmiþtir. Nüshalarýn çoðunda ise, "Muharrem orucu" baþlýðý altýnda yer almýþtýr. Görüldüðü üzere hadisin Muharrem orucu ile hiçbir ilgisi yoktur. O bakýmdan "Receb orucu" adýndaki baþlýk altýna koyan nüshalardaki tertip þekli daha güzeldir.
[423] Buhârî, savm 52-53; Müslim, siyam 175, 179; Ýbn Mâce, siyam 30; Nesaî, siyam 34, 70; Ahmed b. Hanbel, I, 227, 231, 241, 301, 321, 326; III, 104r 179, 230; Darimî, savm 33.
[424] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/341.
[425] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/341-343.
Ynt: Muharrem Orucu By: Rüveyha Date: 25 Ekim 2014, 13:43:50
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah ve Berakatuh..Mevlam razý olsun kardeþim..Muharrem ayýna kavuþturana bin þükür..ÝnþaAllah Rabbimizin razý olacaðý ibadetlerle hemhal olmak nasip olur..
Ynt: Muharrem Orucu By: ehlidunya Date: 25 Ekim 2014, 16:50:42
1. Ramazan ayýndan sonraki oruçlarýn en efdali Muharrem ayý orucudur.
2. Gecleyin kýlýnan teheccüd namazý nafile namazlarýn en efdalidir.
Ýnþaallah bu ayýn güzelliklerinden istifade eden mümin kullardan oluruz .
Ynt: Muharrem Orucu By: cerendemir Date: 25 Ekim 2014, 16:57:52
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan.Ýnþallah bu ayý oruç tutarak geçirebiliriz.....
Ynt: Muharrem Orucu By: murat6c Date: 21 Aralýk 2014, 13:11:58
muharrem orucu CENABUHAK tarafýndan alevilere ilk 10 gun boyunca orucla sunulur 12 gun sevdiklerimize aþure dagýtýlýr herkes sevap iþlemiþ olur
Ynt: Muharrem Orucu By: RAMAZAN 7/D Date: 25 Aralýk 2014, 17:44:23
Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimiz ramazan orucundan sonra en faziletli orucun muharrem orucu olduðunu söylemiþtir. Peygamberimiz muharrem ayýnýn 9,10,11. günlerini oruçla geçirmiþtir ve bizede böyle oruç tutmayý söylemiþtir.5 vakit farz namazýndan sonra en üstün namaz gece yarýsýnda kýlýnan namazdýr ve ramazan orucundan sonra da en üstün en faziletli oruç ise muharrem orucudur.Gece kýlýnan teheccüd namazý nafile namazlarýn en üstünüdür.Peygamber efendimiz oruç tuttuðu zaman hiç orucunu açmayacak iftar etmeyecek gibi tutarmýþ.Oruç tutmadýðý zaman ise hiç tutmayacak gibi tutarmýþ.ALLAH hepimize Peygamber Efendimiz (S.A.V) gibi oruç tutmayý nasip etsin.
Ynt: Muharrem Orucu By: damla6d Date: 28 Aralýk 2014, 22:20:53
Mevlam razý olsun..Muharrem orucu peygamber efendimiz(sav)in de belirttiði gibi Ramazan dan sonra en çok sevaplý oruçtur.."Ramazan ayýndan sonra en faziletli oruç, Allah'ýn ayý Muharrem'in orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da geceleyin kýlýnan namazdýr."Rabbim razý ollsun..
Ynt: Muharrem Orucu By: semih7/a Date: 29 Aralýk 2014, 19:51:46
insallah bizde bu ayý oruclu gecýrerek sevap iþlemiþ oluruz ...
Ynt: Muharrem Orucu By: Kaan8/B Date: 29 Aralýk 2014, 19:54:04
Bilgi icin Allah razi olsun.insallah tutmak bi ze de nasip olur
Ynt: Muharrem Orucu By: semih7/a Date: 29 Aralýk 2014, 20:01:52
peygamber efendýmýz en fazýletlý orucun muharrem orucu oldugunu solemýs ve bu yuzden kendýsýde muharrem orucunun 9.10.11. gunlerýný oruclu gecýrmýstýr ......
Ynt: Muharrem Orucu By: kaan 7A Date: 29 Aralýk 2014, 20:39:12
Ramazan ayýndan sonra en faziletli oruç, Allah'ýn ayý Muharrem'in orucudur. Aþure günü orucu, arafe orucundan daha efdaldýr.
Ynt: Muharrem Orucu By: ikranur 7d Date: 30 Aralýk 2014, 16:00:55
Hz. Muhammed (s.a.v)Efendimiz ramazan orucundan sonra faziletli orucun muharrem orucu olduðunu söylemiþtir. Peygamber efendimiz muharrem ayýnýn 9,10,11. günlerini oruç tutarak geçirmiþtir ve bizede bu þekilde oruç tutmamýzý söylemiþtir.5 vakit farz namazýndan sonra en üstün olan namaz gece yarýsýnda kýlýnan namazdýr ramazan orucundan sonra da en üstün ve faziletli oruç ise muharrem orucudur.Gece kýlýnan teheccüd namazý ve nafile namazlarýn en üstünüdür.Peygamber efendimiz oruç tuttuðu zaman sanki orucunu hiç açmayacak sanki hiç iftar etmeyecek gibi tutardý.Oruç tutmadýðý zaman ise sanki hiç tutmayacak gibi tutarmýþ.Allah (c.c.)hepimize Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gibi oruç tutmayý nasip etsin.
Ynt: Muharrem Orucu By: Hafsa Nur 6.D Date: 31 Aralýk 2014, 06:42:15
Ve Aleykümüsselam ve Rahmetullah ve Berakatuh;
peygamber efendimiz ramazan orucundan sonraki 2. önemli orucun muharrem orucu olduðunu söylemiþtir.Aþure ayý olarakta bildiðimiz Muharrem ayýnda yapýlacak bir çok ibadet olmakla birlikte oruç tutmakta çok faziletlidir.Zira Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.):
"Ramazan orucundan sonra oruçlarýn en faziletlisi Allahýn ayý olan Muharrem ayýnda tutulan oruçtur.Farz namazlardan sonra kýlýnan en faziletli namaz da gece namazýdýr."buyurmuþlardýr.
Muharrem ayýnýn birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün oruç tutmak ve 10.gün aþure piþirmek faziletli ibadetlerdendir.Bunu yerine getirenlerin Hz. hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümid edilir.
Ancak bu 10 günlük orucu tutamayanlar,mümkünse 8,9 ve 10 günleri oruç tutmalýdýr.Muharrem ayýnýn 10.günü Aþure günü olup tek olarak oruç tutulmasý Yahudilere benzemek olduðu için tek olarak tutulmaz.Peygamberimiz bizleri bundan men etmiþlerdir.
Rasülüllah Efendimiz( S.a.v.) 9.cu günü seferde bulunuyorlardý.bu yüzden 10. gün oruç tutmuþlar ve "sað olursak seneye 9.günü de tutarýz" buyurmuþlardýr
10 ekim 680 de hz ali nin oðlu ve hz muhammed in torunu hz hüseyin ve sevenleri (toplam 72 kiþi) kerbela da acýmasýz bir þekilde katledildiler. aleviler bu acý olayý kýnamak için, her yýl muharrem ayýnýn onuncu gününden baþlamak üzere, 12 gün oruç tutarak yas tutarlar. aleviler muharrem orucu ile hz. hüseyin in þahsýnda ehl i beyt e baðlýlýklarýný dile getirirler ve ayný zamanda zalimin zulmünü lanetlerler. kurban bayramý hicri takvim e göre zilhicce ayýnýn onuncu günü baþlar. kurban bayramýnýn birinci gününden baþlayarak 20 gün sayýlýr. yirminci günün akþamý muharrem orucu için niyet edilir ve oruç baþlar.
muharremin 10. günü kerbela'da þehit düþen hz. hüseyin için tutulan yas orucudur. oruç tutulduðu sürece su içilmez. bütün bozulmaz, saç sakal,týrnak kesilmez. bittiði gün aþure kaynatýlarak oruç açýlýr.
ramazan orucundan sonraki en degerli oruç tutma günleri muharrem ayýndadýr özellikle aþure gününde hz. muhammed (s.a.v) oruç tutmuþtur ve müslumanlara sünnet olarak kýlmýþtýr.
Ynt: Muharrem Orucu By: MELÝKE 7D Date: 10 Mart 2015, 18:11:15
Hz. Muhammed (s.a.v)Efendimiz ramazan orucundan sonra faziletli orucun muharrem orucu olduðunu söylemiþtir. Peygamber efendimiz muharrem ayýnýn 9,10,11. günlerini oruç tutarak geçirmiþtir ve bizede bu þekilde oruç tutmamýzý söylemiþtir.
Ynt: Muharrem Orucu By: Lal-i Hal Date: 13 Nisan 2016, 20:45:33
Bizi Receb e ulastieana bin sukur.bu ayla ilfili cok buyuk mujdeler var.insallah biraz gayret edip oruc tutmaya calissak hem Ramazan icin on hazirlik olacak hem de katiyla sevaba nail olacagiz.
Efendimiziden ogrendigimiz bir dua ile bitireyim.
Rabbim Recebi ve Sabani bize mubarek eyle ve bizi Ramazan a ulastir.amin amin amin