Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Oruca Niyet By: reyyan Date: 10 Aralýk 2011, 22:12:13
71. Oruca Niyet

 

2454. ...Peygamber (s.a.)'in hanýmý Hafsa (r.anha)'dan Rasû-lullah (s.a.)'m þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:

"Fecirden önce oruca niyet etmiyen kimsenin orucu yoktur.”[510]

Ebû Dâvud dedi ki: "Bu hadisin benzerini Leys ve îshak b. Hâzim de Abdullah b. Ebî Bekir'den rivayet etmiþlerdir. Ma'mer, Zübeydî, Ýbn Uyeyne ve Yunus el-Eyli ise, ZührVden Hafsa'ya mev­kuf olarak rivayet etmiþlerdir."[511]

 

Açýklama
 

Hadisi rivayet eden râvilerden bir kýsmýnýn nakline göre hadis merfu'dur. Yani metin bizatihi Peygamber (s.a.)'e aittir. Hz. Hafsa, Hz. Peygamber'in sözünü nakletmektedir. Bazý râvile-rin rivayetine göre ise, hadis mevkuftur. Yani metindeki söz Peygamber (s.a.)'e deðil, Hz. Hafsa'ya aittir. Musannif Ebû Dâvud hadisin sonuna koyduðu talikle rivayetler arasýndaki bu farklýlýða iþaret etmiþtir. Ancak kendisi merfu' olaný tercih etmiþ ve onun metnini vermiþtir.

Hadis-i þerifin zahiri, ayýrým yapýlmadan fecirden önce niyet edilme­den hiç bir orucun sahih olmadýðýna, dolayýsýyle orucun sahih olmasý için geceden niyetlenmenin þart olduðuna iþaret etmektedir. Metindeki, "onun için oruç yoktur" ifadesi bunu göstermektedir. Çünkü meþhur kâidöye göre siyaký nefiyde, nekre umûm ifade eder. Bu ifadedeki "oruç" sözü de nekredir, nefyden sonra gelmiþtir. Dolayýsýyla umum ifâde eder ve bütün oruçlarý içine alýr. Ýbn Ömer, Câbir b. Zeyd, Mâlik ve Leys b. Ebî Zi'b bu görüþü benimseyenlerdendir.

Ýmam Þafiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre, nafile oruçlara geceden niyet etmek þart deðildir. Farz oruca ise, geceden niyetlenmek gerekir. Bu görüþ sahipleri farz oruç konusunda bu hadise, nafile konusunda da bundan sonra gelecek olan hadise dayanmaktadýrlar. Çünkü o hadiste, Peygamber (s.a.)'in nafile oruca gündüzün niyetlendiði bildirilmektedir.

Hanefilere göre, Ramazan orucu ve muayyen nezir gibi belirli bir za­manda tutulmasý gereken farz ve vâcib oruçlarla, her türlü nafile oruca güneþin zevalinden biraz önceye (kaba kuþluða) kadar niyet etmek caizdir. Fakat kaza ve keffâret oruçlarý ile muayyen bir güne baðlý olmayan adak oruçlarýna geceden niyet etmek þarttýr. Bu görüþ sahiplerinin delilleri þun­lardýr:

1. "Fecirde, siyah iplik-beyaz iplikten ayrýlýncaya kadar yeyiniz, içi­niz. Sonra da geceye kadar, orucu tamamlayýnýz."[512] mealindeki âyet.

Bu âyette Allah fecrin doðmasýna kadar yemeyi içmeyi mubah kýlmýþ, sonra da orucu tamamlamayý emretmiþtir. Buna göre fecirden sonra niy-yet azimet olmuþtur.

2. Buharý ve Müslim'in Seleme b. el-Ekva'dan rivayet ettikleri þu ha­disi: "Rasûlullah (s.a.), Eþlem kabilesinden bir adama: (O ana kadar) ye­miþ olanlarýn günün kalanýnda bir þey yememelerini, yememiþ olanlarýn da oruç tutmalarým ilan etmesini emretti. O gün aþure günü idi."

3. Hz. Aiþe'den rivayet edilen þu hadis, "Rasûlullah (s.a.) bir gün bana geldi ve yanýnýzda yiyecek bir þey var mý? buyurdu. Ben de hayýr dedim.

"O halde ben oruçluyum." dedi.

Hadisin bu mânâya gelen sözleri Müslim ve Tirmizî'deki rivayettir. Ebû Davud'un bundan sonra gelecek olan rivayeti ise, biraz farklýdýr.

Görüldüðü gibi bu hadislerin hepsi ya açýkça ya da zýmnen fecir doð­duktan sonra nafile oruca niyetlenilebileceðini göstermektedir, ramazan ve muayyen nezir oruçlarý zâten belirli günlerle kayýtlandýðý için kuþluk vaktine kadar bir þey yeyip içmeyen o günün orucuna niyetlenmiþ olur.

Hadis-i þerifin ihtiva ettiði diðer bir hüküm de þudur: Ramazan ayý için ayýn baþýnda genel bir niyet sahih deðildir. Her gün için ayrý bir niyet gerekir. Ulemânýn cumhuru bu görüþe sahiptir. Maliki mezhebine göre ise, Ramazanýn ilk gecesinde bütün Ramazan ayý için niyetlenmek yeterli­dir. Ancak hergün için yeniden niyet edilmesi müstehabtýr. Mâlikiler oru­cu hacc ve namaz ibâdetine benzetirler ve bu görüþe varmýþlardýr. Ancak bu istidlal, ulema arasýnda raðbet görmemiþtir.[513]

 

Bazý Hükümler
 

1. Oruca geceden niyet edilmelidir.

2. Ramazanýn her günü için ayrý bir niyet gerekir.Ramazan ayýnýn tamamý için tek niyet kâfi deðildir.[514]

[511] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/387-388.

[512] el-Bakara (2),  187.

[513] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/388-389.

[514] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 9/389.


Ynt: Oruca Niyet By: RAMAZAN 7/D Date: 27 Nisan 2017, 23:16:34
Es Selamun Aleykum . Ramazan ayina az vir zaman kaldi . Rabb'im bizleri Ramazan'a ulaþtirsin . InsAllah ulasirsak ramazana , dolu dolu gecirelim

Allah cc razi olsun
Ynt: Oruca Niyet By: Sevgi. Date: 28 Nisan 2017, 01:06:15
Ve Aleykümüsselam.  Nafile oruçlara geceden niyet etmek þart deðildir. Farz oruca ise, geceden niyetlenmek gerekir. Mevlam bizlere hakkýyla oruç tutanlardan eylesin inþaAllah.
  Bilgiler için Allah Razý olsun...
Ynt: Oruca Niyet By: Bilal2009 Date: 28 Nisan 2017, 16:08:25
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri orucu dosdogru tutanlardan eylesin Rabbim paylasim icin razi olsun

radyobeyan