Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Banyolarda Abdest Almak By: reyyan Date: 03 Aralýk 2011, 22:04:26

15. Banyolarda Abdest Almak



 

27. ...Abdullah b. MuðaffelMen [138] demiþtir ki; Resûlüllah (s.a.) þöyle buyurdu:

"Hiç biriniz yýkanacaðý yere küçük abdest bozup sonra da orada yýkanmaya (Ahmed b. Hanbel rivayetinde: "abdest almaya") kalk­masýn. Çünkü gönle dolan vesveselerin çoðu bundan ileri gelir."[139] 

 

Açýklama

 

Hadis-i þeriften geçen  istib'âd ifâde eder. Yani, "akýllý bir kimsenin küçük abdestini bozduðu yerde yýkanmasý ihtimal dahilinde deðildir" demektir. Biriniz gusledeceði yere iþerse; sonra, nasýl olur da orada gusledebilir, manasýna da gelir.nün mahzûf bir müb-tedânm haberi olarak mahallen merfu' olmasý, nin üzerine atfe­dilerek sükûnu ve muzmar bir  ile nasb, caizdir. Buna göre hadis-i þerjfin manasý þöyle ifâde edilebilir: "Sizden biri yýkanacaðý yere bevletmesin. Eðer bevlederse, artýk orada yýkanmasýn"

Nevevî,  kelimesinin mensûblu (sonu üstün) okunmasýna iti­raz ederek, "Böyle okunmasý halinde yýkanmak ile abdest bozmak beraber yasaklanmýþ olur ki, yýkanmaksýzýn yalnýz abdest bozmaya izin verildiði ma­nasý anlaþýlýr. Halbuki bunu hiç kimse söylememiþtir"[140]

Hadis-i þerifte, bevletmenin yasaklanýþýnýn sebebi, oradan sýçrayan çisintiler yüzünden, yýkanan kimsenin vesveseye düþmesidir. Demek ki yýkan­makla bevletmenin bir arada yasaklandýðý manasý bu hadisten anlaþýlabilir. Binaenaleyh buradan yýkanýlmadýðý takdirde gusulhânede küçük abdest boz­manýn caiz olduðu manasým çýkarmak yanlýþtýr. Nevevî merhumun anladýðý bu mananýn doðruluðu kabul edilse bile bu, lâfýz yoluyla (mantýk) deðil, an­cak mefhûm yoluyla anlaþýlan bir manadýr. Bir baþka ifâdeyle hadis-i þerifte bu manayý dile getiren bir kelime yoktur. Hem de bu mana hadis-i þerifte belirtilen yasak sebebine ters düþer. Zira idrar sýçramasýndan herkes vesve­seye kapýlýr. Oraya birisi küçük abdest bozup da yine ayný yerde baþka birisi yýkansa o da ayný þekilde vesveseye kapýlýr. Yani sadece küçük abdest bozan kiþi kendi yýkanmasa bile orada yýkanan baþkalarýna da vesvese verebilir.

Ýbn Dakîki'1-îd demiþtir ki: "Evet bu hadîs-i þeriften, bevletmekle yý­kanmanýn beraber yasaklandýðý  'nin mensûb okunuþuna baðlý ola­rak anlaþýlýr. Yýkanýlan yerlere sadece abdest bozmanýn yasaklandýðý ise baþka hadis-i þeriflerden anlaþýlýr. "

Buradaki nehy, kerahet-i tenzihiye ifâde eder. Hadis-i þerifte geçen visvâs "hadisünnefs" denilen insanýn içine dolan fakat karar haline gelemeyen (iç kuruntusu, vehm) düþüncelerdir.

Ýnsanýn gönlüne gelen düþünceler sýrasýyla þunlardýr: 1) Hâcis, 2) Hatýr, 3) Hadîsü'n-Nefs, 4) Hemm, 5) Azm.

Bu beþ düþünce þöyle anlatýlýr:

Hâcis: Bir fikrin kalbe ilk defa gelmesine;

Hatýr: Bir fikri kalbe geldikten sonra kalbde biraz eðleþip o iþin yapýl­masý veya yapýlmamasý için kalbin onunla meþgul olmasý;

Hadfsü'n-Nefs: Kalbe gelen bu fikrin yapýlýp yapýlmamasý hususunda tereddüde düþüp bir kararsýzlýk içine girmek;

Hemfli: Bundan sonra yapýp yapmamak cihetlerinden bir tarafý tercih etmek safhasý gelir ki, buna da "hemm" denir.

Daha sonra da Azm: -buna azm-i musammem de derler- mertebesi ge­lir. Gönle gelen fikrin son mertebesidir. Ýnsanlar ancak bu mertebeden me­suldürler. Bunun içindir ki, bazý müfessirler:

"Siz içinizdekileri açýklasanýz da, gizleseniz de Allah sizi onunla hesaba çe­ker; dilediðine baðýþlar, dilediðine azab eder, Allah her þeye hakkýyla kadirdir."[141] âyet-i kerimesini "azm-i musammem mertebesidir" diye tefsir etmiþlerdir.

"Cenab-ý Allah ümmetimi kainlerine gelen düþüncelerden dolayý affey­ledi. Söz ve fiil haline gelmedikçe onlardan dolayý hesaba çekmeyecektir" hadisi de bu mevzuya ýþýk tutmaktadýr.

Abdullah b. Abbâs (r.a.) hazretlerinden rivayet edilen þu kudsî hadis de bütün bu mertebe ve safhalarý izaha kâfi gelmektedir. Peygamber (s.a.) Efendimiz, Allah'dan naklederek þöyle buyurmuþtur: "Allah iyilikleri de kö­tülükleri de takdir etti." sonra bunlarý açýklayarak buyurdu ki; "Her kim bir iyilik yapmaya niyetlenir de yapmazsa Cenab-ý Hak onu kendi katýnda tam bir iyilik olarak yazar. Eðer hem niyetlenir, hem de o iyiliði yaparsa on Ýyilik sevabý yazdýrýr. Ve bu sevabý yedi yüz hatta daha da fazla arttýrýr. Her kim de fenalýk yapmaya niyetlenir de sonra vazgeçerse Allah (Teâla) onun için tam bir iyilik sevabý yazdýrýr. Eðer fenalýðý kasdeder ve iþlerse onu bir günah olarak yazdýrýr."[142]

Eðer bu kelime vesvfis diye vâvýn üstünü ile okunursa, o zaman insana vesvese veren þeytânýn ismi olur ki, böyle okumak da caizdir. O takdirde mana; "Þeytanlarýn verdiði vesveseler ekseriyetle yýkanýlan yerlere bevletmekten ileri gelir" þeklinde olur.[143]

 

Bazý Hükümler

 

1 Bu hadis-i þerif temizlik yapýlan yerlere küçük abdest bozmamn yagak olduguna delâlet eder..

2. Yine bu hadis, emir bi'1-ma'ruf, nehiy ani'l-münker yapan kimsenin sözünün kabul görmesi için telkin ettiði meselelerin sebeplerini ve neticeleri­ni iyice açýklamasý gerektiðine delildir,

3. Ýnsanýn kendisine zarar verecek þeylerden uzak durmasý gerekir.

4. Halkýn yönetimim elinde tutan kiþilerin onlarý hayýrlý iþlere iletip za­rarlý iþleri terke teþvik etmesi gerekir.

 

28....Ýbn Abdurrahman Humeyd el-Himyeri dedi ki: "Ben, Ebû Hureyre gibi (3-4 sene) Resulullah (s.a.) ile sohbette bulunmuþ bir sahabiye rastladým. O zat: "Resulullah (s.a.) bizim herhangi bîrimiz sýk sýk taranmasýný ve yýkandýðý yere küçük abdest bozmasýný yasakladý"

dedi. [144] 

 

Açýklama

 

Hadis-i þerifte geçen ve ismi verilmeyen kimse sahâbî olduðu için hadisin sýhhatine zarar vermez. Çünkü ehl-i sünnete göre sahâbîlerin hepsi itimada þayan âdil kiþilerdir. Bununla beraber bu kiþinin Hakem b. Amr el-Gifarî, Abdullah b. Sercis ve Abdullah b. Mugaffel oldu­ðuna dâir rivayetler de bulunmaktadýr.

"Ebû Hureyre gibi sohbet etmiþ” olmasýndan maksat, müddet bakýmýn­dandýr. Nesâî'nin rivayeti: "Ben Resul-i Ekremle 4 sene sohbet etmiþ bir kimse ile karþýlaþtým” þeklindedir.[145]

Resûl-i Ekrem'in her gün sýk sýk taranmaktan nehycdiþinin hikmeti; er­keðin bunu bir zevk haline getirerek, þahsiyeti ile baðdaþmayan ölçülere va­racak mübalaðalý süslenmelere yol açmasý ve sýk taranma sebebiyle saçlarýn döküleceði, ihtimalidir. Zira erkekler daha büyük görevler için yaratýlmýþ­lardýr.

îbn Hacer, Þemail Þerhi'nde: "Resûlullah (s.a.) her gün saç taramak­tan nehyetti. Bir gün ara ile taranmakta ise sakýnca yoktur. Hergün sýk sýk yapýlmasý ise süslenmede aþýrýlýða ve ancak kadýnlara yakýþan bir süs düþ­künlüðüne yol açar" demiþtir.

Ýbnü'l -Arabî ise ayný konuda þunlarý söylemiþtir: "Her gün taranmak gösteriþtir, yapmacýk bir harekettir. Hiç taranmamak ise insanýn yaratýlýþýndaki nezafeti deðiþtirip kendisini baþka bir þekle sokmasý demektir. Bir gün arayla taranmak ise, sünnettir."

Nitekim (4159) numaralý hadis-i þerif de bunu te'yid eder: "Resûl-i Ek­rem (s.a.) taranmaktan nehyetti; ancak bir gün arayla taranmak müstesna."Bu Hadis-i þerif, Nesâî'nin rivayet ettiði "Ebû Katade'nin uzun kâkülü var­dý. Resul-i Ekrem (s.a.) "onu her gün tara" cevabýný verdi" hadisine zýd de­ðildir.Çünkü oradaki nehy, karýþýk olmayan, hergün taranmaya muhtaç olmayan saçlar içindir. Amma Ebû Katâde Hazretierininki gibi karýþan ve­ya hergün taranmaya muhtaç olan saçlar bu yasaðýn içine girmezler.Keza bu hadis-i þerif Tirmizi'nin Þemâil'de rivayet ettiði, Allah Rasulünün sýk sýk tarandýðýna dair olan hadise de zýt deðildir. Ýhtiyaç varken hergün saç tara­mak saçlarý sýk sýk taramak demek deðildir. Ýbyâ'da yer alan Allah Resulü­nün günde iki defa tarandýðýna dair haberin hiç bir muteber hadis kitabýnda bulunmadýðýný Ýhya sârini Ez-Zebîdî haber veriyor. Netice olarak yasaða konu olan taranma, hastalýk haline gelen sebepsiz taranmadýr. Bu konu (4161) nu­maralý hadis-i þerifle tamamlanmaktadýr.[146]

 

Bazý Hükümler

 

1. Bu hadîs-i þerif erkeklerin ihtiyaç yokken her gün taranmasýnýn mekruh olduðuna delâlet eder.Çünkü bun­da süse düþkünlük ve mübal[147]aða vardýr. Bu ise erkeklik vakarýna yakýþmaz. Ancak kadýnlar böyle deðildir. Onlar hakkýnda zinet yasak deðildir. Üstelik onlar zinet mahallidir.

2. Bu hadis insanýn vaktini dince matlûb olmayan iþlerde zayi etmeme­sini emreder.

3. Keza insanýn temizlik yaptýðý mahalleri kirletmemesi de bu hadis-i þe­rifin ihtiva ettiði hükümlerdendir. (Bu üçüncü madde ile ilgili açýklama bir evvelki hadiste geçmiþtir.)

[138] Abdullah b. Mugaffel: Hudeybiye Gazvesinde aðaç altýnda Rýdvan biatina katýlan saha­bedendir. Hasan-ý Basrî (r.a.)'*un dediðine göre Hz. Ömer'in Kur'ân öðreticisi olarak gö­revlendirdiði on kiþiden biridir. Tebûk Gazvesinde, haklarýnda âyet nazil olan ve kendilerinden "gözleri yaþ döken kimseler" diye bahsedilenlerdendir. Bak: (Tevbe Sûre­si: 92). Faziletleri sayýlamayacak kadar çoktur. Kendisinden 43 hadis rivayet edilmiþtir. Kendisi Ebû Bekr, Osman ve Abdullah b. Salim'den rivayette bulunmuþ, kendisinden de Hasan-i Basrî, Sabit el-Bunânî ve daha baþkalarý rivayette bulunmuþlardýr. Önceleri Me­dine'ye yerleþmiþken, sonralarý Basra'ya göç etti; orada bir ev yaptýrdý. Hicretin 59 veya 69. senesnide vefat etti. (Geniþ bilgi için bk. Ibnu'1-Esir, Üsdu'l-g&be, IH, 398, Zehebî, A'lâýmý'n-mýbeM, II, 483-485; Ýbn Hacer.Tehzibu't-Tehrfb, VI, 42; Ýbmý'1-Ýmâd Þezerfttn'z-zeheb, I, 65.).

[139] Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6; Ibn Mâce, tahâre 12; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V,56.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 1/ 57.

[140] Sahih-i Müslim bi-Þeriri'n-Nevev! II, 187.

[141] EI-Bakara (2), 284.

[142] Buhârî, rikak 31; Müslim, Ýman 203, 204,206, 207, 209; Tirmizî: tefsîr, (sûre: 6) 10; Dâ-rimî, rikâk 70; Ahmed b. Hanbel, I 227, 279, 310, 361; II, 234, 411, 498; 111,149.

[143] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 1/ 58-60.

[144] Nesâî, tahâre 146; Ahmed b. Hanbel, IV, 111.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 1/ 60.

[145] Nesâî, tahâre 146.

[146] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 1/ 60-61.

[147] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 1/ 61.


Ynt: Banyolarda Abdest Almak By: ceren Date: 17 Haziran 2017, 18:42:52
Esselamu aleykum. Rabbim hakkiyla ve dogru sekilde farzina uygun sekilde abdest alan kullardan eylesin bizleri insallah...
Ynt: Banyolarda Abdest Almak By: Bilal2009 Date: 20 Aralýk 2017, 08:54:38
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri bu yanlýþa dusmeyenlerden eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Banyolarda Abdest Almak By: Sevgi. Date: 21 Aralýk 2017, 06:25:10
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Rabbim bizleri bu konuda dikkat edenlerden eylesin.  inþaAllah herdaim Rabbimizin emir ve yasaklarýna uyarak yaþýyanlardan oluruz. Amin ecmain
Ynt: Banyolarda Abdest Almak By: zeynep ilayda Date: 21 Aralýk 2017, 19:19:52
Rabbim bizleri doðru bildiðimiz yanlýþlardan korusun insallah
Ynt: Banyolarda Abdest Almak By: Koncamhmt Date: 21 Aralýk 2017, 20:10:03
Ve aleykümselam ALLAH böyle bir bilgiyi bize ulaþtýrdýðýnýz için sizden razý olsun


radyobeyan