Cocuklara Dinimizi Nasil AnlatmaLiyiz..? By: zera Date: 19 Temmuz 2009, 16:27:20
ALLAH’A samimi bir kul olmak, zorlamayla olacak bir þey deðildir. Kulluk yaþanacak bir haldir. Böyle olduðu için de, belli adýmlarýn sonunda belli sonuçlar cinsinden kalýplara uymaz.
Çocuðun dindar olmasý için anne baba olarak bizim yapabileceklerimizden bazýlarý þunlar olabilir:
Evvela, bunu ciddi olarak istemeli ve bu konuda kararlý olmalýyýz. Þimþek ýþýðýnda yol alýnmadýðý gibi, bu arzu da geçici heveslerle olacak bir þey deðildir.
Çocuk büyütmekle, çocuk yetiþtirmenin arasýndaki farký iyi anlamalýyýz. Çocuk yetiþtirmenin, bilinçli bir süreci ve bu süreçteki kararlý çabalarý gerektirdiðini bilmeliyiz.
Daha sonra da kesinlikle þuurunda olmalýyýz ki, dindar olmanýn özü özeti Allah’ý sevmektir. Ýnsan sevdiðine yaklaþýr, sevdiðinin yolundan gider. Çocuða Allah’ý sevdirmeliyiz; sevdikten sonra gerisini çocuk da getirebilir. Yoksa ezbercilikle dindar olunmaz. Dinden haberdar olmak baþka, dindar olmak baþkadýr.
Ayrýca, çocuðumuzla sýcak bir yakýnlýk kurmalýyýz; çocuðumuzun rahatça konuþabileceði, soru sorabileceði bir iletiþim ortamý saðlamalýyýz.
Bunlarýn yaný sýra, çocuðuyla güzel bir diyalog içinde olan anne baba, ondan gelecek olan sorulara net ve kýsa olarak cevap vermelidir.
Bilmeliyiz ki, çocuðumuz izah istemiyor, cevap bekliyor. Çocuk, “güneþi kim çýkardý?” diye sorduðunda, “Allah güneþi bizi aydýnlatsýn ve ýsýtsýn diye çýkardý,” gibi kýsa bir cevap onu tatmin edebilir. Yoksa bu soruyu cevaplamak için evrenin yaratýlýþýndan baþlamamýz gerekmez. Zaten ne kadar uzatýrsak, çocuðumuz bizi o kadar az anlayacaktýr.
Çocuðumuzun sorularýna mutlaka doðru cevaplar vermeliyiz. O küçüktür anlamaz diye cevaplarý geçiþtirmemeliyiz. “Kardeþim nereden geldi?” diye sorduðunda, “onu Allah yarattý, büyüyünce beraber oynayacaksýnýz, birbirinize yardýmcý olacaksýnýz” gibi doðru bir cevap verebiliriz. Yoksa “kardeþini leylekler getirdi” gibi, çocuða bir faydasý olmayacak masallarla onun zihnini dondurmaktan, düþüncesinin geliþmesini baltalamaktan kesinlikle kaçýnmalýyýz.
Çocuðumuzun sevdiði, beðendiði, varlýðýndan haz aldýðý þeylerin var olmalarýnýn nedenini doðru olarak bildirilmeliyiz. Sevdiði bir þeyi, bir insaný, Allah’ýn yarattýðýný öðrenmesi, çocuðu Allah’a yaklaþtýracaktýr. Sorduðu sorularýna, tabiat ana, Noel Baba, evrim.. gibi gerçek dýþý uydurma cevaplar alan bir çocuðun, duygusal zekasý geliþemeyeceði gibi, belirsizlikler içinde kalan aklý, kainatý ve hayatý anlamakta da güçlük çekecektir.
Çocuðunu dindar bir insan olarak yetiþtirmek isteyen bir anne babanýn en büyük yardýmcýsý elbette Allah’týr. Çünkü Allah, insaný, kendine muhatap olacak imkânlarla donatýp yaratmýþtýr. Peygamberimizin ifadesiyle, “her çocuk Ýslâm fýtratýyla, yani Allah’a iman edecek bir karakterle dünyaya gelir.” Bize iman lütfeden Yaratýcýmýz, çocuðumuza da meraký ve soru sorma yeteneðini vermiþ; böylece çocuðumuzu insana yaraþýr bir geliþme sürecine hazýr hale getirmiþtir.
Ýkinci yardýmcýmýz, kainattýr. “Kainattan nasýl yardýmcý olur,” demeyin. Ýnsanýn Allah’ý tanýma yollarýndan birisi de kâinattýr. Ýnsan, Allah’ýn yarattýklarýný görüp tattýkça, Yaratanýna olan bilgisi ve sevgisi artar. Bu konuda bir kýssa vardýr:
Allah (c.c.), Davud aleyhisselama buyurmuþ ki:
“Beni kullarýma anlat, Beni sevdir.”
Davud aleyhisselam:
“Ey Rabbim! Seni kullarýna anlatabilirim,” dedi, “ama nasýl sevdirebilirim?”
Allah (c.c.) buyurdu ki:
“Sen kullarýma, onlara ihsan ettiðim nimetlerimi hatýrlat, açýkla; Ben onlarýn kalplerinde sevgiyi yaratýrým.”
Öyleyse çocuðumuza Allah’ý sevdirmek için daima kâinattan, Rabbimizin dünyada yarattýðý güzelliklerden bahsetmeliyiz.
Aðaçlarýn, çiçeklerin, yýldýzlarýn, Ay’ýn, dünyanýn, hayatýn güzelliklerini onun dikkatine sunmalýyýz.
Ayrýca, Allah’ýn bütün bunlarý bizim için, bizi sevdiði için yarattýðýný söyleyebiliriz. Bir meyve yiyorsak, “Bak yavrum” diye baþlayarak, “Allah bizi ne kadar çok seviyor, bizim için bu güzel meyveyi yaratmýþ, rengini, tadýný, þeklini, kokusunu bizim hoþumuza gidecek gibi yapmýþ..” diyebiliriz.
Böylece sonuçta belki de hiç beklemediðimiz bir anda, çocuðumuz elinde bir meyve yiyor iken, “Biliyor musun baba, ben Allah’ý çok seviyorum” diyebilecektir.
$unu UnutmayaLim..Cocuklarimiz YarinLArimizin Teminatlari..!!Rabbim Herkese HayirLi EvLAd Nasip Eylesin..AmiN..
Ynt: Cocuklara Dinimizi Nasil AnlatmaLiyiz..? By: saniye Date: 10 Ocak 2015, 21:15:51
Esselamu aleykum ve rahmetullahi. Öncelikli gayemiz hayýrlý evlatkar yetiþtirme. Rabbim bu yolda yardýmcýmýz olsun inþ.
Ynt: Cocuklara Dinimizi Nasil AnlatmaLiyiz..? By: mevlüdekalýnsaz Date: 10 Ocak 2015, 22:04:58
Ve aleykumusseam ve rahmetullah
Ýnsan sevdiðine yaklaþýr, sevdiðinin yolundan gider. Çocuða Allah’ý sevdirmeliyiz; sevdikten sonra gerisini çocuk da getirebilir. Yoksa ezbercilikle dindar olunmaz.
Ýþte iþin aslý bu..herþey bununla baþliyor gerçekten.çünkü Onu sevdiðin olçude Ona ve sevdiklerine yaklaþabiliyorsun,hakkiyla itaat edebiliyosun
Rabbim hayirli evlatlardan kilsin bizleri de insallah..bu hususta da ebeveynlerin yardimcisi olsun insallah..
Ynt: Cocuklara Dinimizi Nasil AnlatmaLiyiz..? By: ceren Date: 11 Ocak 2015, 00:24:51
Aleykümselam.Dinin güzellikleri,barýlý ve iyiliði istediðini,Rabbimin herkese eþit davrandýðýný ve ondan baþka derdimize cevap verecek kimsenin olmadýðýný vurgulamalýyýz.Ýbadetleri ,Allaha kulluðu zorunlulukdan deðil de isteyerek,severek yapmak gerektiðini söyleyelim inþallah...
radyobeyan