Stokçuluğun Haram Olması By: saniyenur Date: 26 Kasım 2011, 22:37:59
26- İhtikarın/Stokçuluğun Haram Olması
1466- Ma'mer'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:
“Kim ihtikar/stokçuluk yaparsa asi/günahkar olmuştur.” [728]
Açıklama:
İhtikâr, sözlükte; biriktirmek, hapsetmek, toplamak demektir. Terim olarak ise çoğunluğun görüşüne göre; yiyecek cinsinden olan bir şeyi satın alıp depolamak, pahalanmasını bekleyerek piyasaya sürmemektir.
Bir malı toplayıp bekletmenin ihtikâr sayılması için bazı şartların bulunması gerekir:
l- Kişi, beklettiği malı kendi arazisinden kaldırmış olmamalıdır. Buna göre; bir kimse kendi arazisinden kaldırdığı mahsulü piyasaya sürmese ve bundan halk zarar da görse muhtekir stokçu sayılmaz. Çünkü kişi, tarlasını ekmek zorunda olmadığı gibi kaldırdığı mahsulü satmak mecburiyetinde de değildir. Ancak, diğer müslümanlar ihtiyaç içinde yüzerken, onun sırf dahafazla para kazanmak maksadı ile malını satmaması bir müslümana yakışmaz.
2- Stoklanan mal, bizzat o şehirden veya o şehrin banliyösünden satın alınmış olmalıdır. Başka şehirlerden mal getirip deposunda bekleten kişi stokçu muhtekir sayılmaz. Dolayısıyla bu hareketi haram olmaz.
İmam Ebû Yusuf a göre ise, bu da ihtikârdır ve caiz değildir.
3- İhtikâr, satılacak malı bir müddet satmayıp bekletmekle gerçekleşir. Bu müddet bir görüşe göre kırk gün, diğer bir görüşe göre de bir aydır.
Kişinin mal stokiaması, kıtlık zamanında ve daha fazla kazanç sağlamak maksadıyla yapılmış olmalıdır. İmam Nevevî, bolluk zamanındaki stoklama ve kıtlık zamanında kendi ihtiyacı için mal bekletmenin ihtikâr sayılmayacağını söyler. Ancak, insanlara zarar vermese bile gıda maddelerini toplayıp bekletmek mekruhtur.
İnsanların ihtiyacı olduğu halde, Hatların artmasını bekleyerek, satın aldığı malı satmayıp bekletmek ihtikâr caiz değildir. Bunu yapan günahkârdır, âhirette cezayı haketmiştir. Bu, meselenin uhrevî yönüdür.
Yetkili merci, kendisine halkın ihtiyacı olduğu halde bazı kişilerin ihtikâr yaptıkları, mallarını satmadıkları haber verilince; önce onlara nasihat eder, iyilikle mallarını piyasaya sürmelerini ister ve bir müddet bekler. Yine satmazlarsa, ihtikârı terkedinceye kadar hapseder ve onlara uygun göreceği bir ceza verir.
İmam A'zam’a göre mallarını ellerinden alıp zorla satamaz. Çünkü İmam A'zam, kişiliğe çok değer verir. Akil ve baliğ olan bir kimsenin, tasarrufuna hacr konulamayacağını söyler. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed's göre ise yetkili kişi, ihtikârcımn malını onun namına satabilir.
İhtikânn hangi tür mallarda cari olduğu, şartlan, caiz olmayan stoklama müddeti gibi konular âlimler arasında ihtilaflıdır. Bu konudaki görüşler özet olarak şöyledir:
1- İhtikâr, her türlü rnalda cereyan eder. Buna göre; piyasaya çıkarılmaması halka zarar verdiği takdirde; insan ve hayvan yiyeceği olan maddelerde, bezde, yağda vs. ihtikâr caridir. Bunları stoklamak caiz değildir. İmam Mâlik, Süfyan es-Sevrî ile Ebû Yusuf, bu görüştedir.
2- İhtikâr, insanların ve hayvanların gıda maddelerinde gerçekleşir. Bu görüş, İmam Muhammed'e aittir.
3- İhtikâr, sadece insanlar için olan gıda maddelerinde olur. İmam Ahmed ile İmam Şafiî'nin görüşleri de, bu yöndedir. [728] Ebu Dâvud, İcare 47, 3447; Tirmizî, Büyü 40, 1267; İbn Mâce, Ticarat 6, 2154; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/453, 6/400.
[729] B.k.z: Hamdi Döndüren, “İhtikar” maddesi, Şamil İslam Ansiklopedisi.
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: yagmur_7-c Date: 26 Temmuz 2016, 16:04:15
Esselamu aleykum
Devlet yemesin diye stokculuk yapıp herkesten saklamak günahtır...Rabbim bu gunaha girdirmesin inşallah...Rabbim razı olsun inşallah...
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: HALACAHAN Date: 26 Temmuz 2016, 16:15:58
Aleykum selam ..Asli da bir nevi açgözlülük oluyor bu durum ..Aç gozluluk maksadiyle mal biriktirmek haramdır ..
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: Bilal2009 Date: 26 Temmuz 2016, 17:16:37
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bzileri haram olan şeylerden uzak eylesin . Rabbim paylaşım için razı olsun.
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: ceren Date: 26 Temmuz 2016, 21:00:19
Aleykumselam.Stokculuk baskalarindan bir sey alip saklamak haramdir.Islam dini paylasmayi emir etmistir.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim...
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: Mevlüde Date: 27 Temmuz 2016, 09:42:43
Aleykumusselam ve rahmetullah.stoklamak diyince aklima farkli bir sey geldi.Allah tan o degilmis bahsedilen.
Ynt: Stokçuluğun Haram Olması By: Sevgi. Date: 22 Şubat 2018, 00:56:58
Aleykümüsselam stokçuluk açgözlülüktür böyle yapan insanlar büyük günah işlemişlerdir Allah korusun inşaAllah