Yeminin Niyeti By: saniyenur Date: 24 Kasým 2011, 22:45:33
4- Yemin Eden Kimsenin Yemininin, Yemin Ettiren Kimsenin Niyetine Göre Olmasý
1510- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiðine göre, Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmaktadýr:
“Senin yeminin, konuþmakta olduðunu arkadaþýnýn seni tasdik edeceði þeye göre olur.” [806
Açýklama:
Yemin, bütün durumlarda, yemin eden kimsenin niyetine baðlýdýr. Bundan sadece kiþinin kendisine yönelik bir davada hakim ile onun vekilinin yemin istemeleri müstesnadýr. Bu yemin, edenin deðil istenenin niyetine baðlý olur. Bu hadisten murâd budur.
Ama hâkim huzurunda onun teklifi olmaksýzýn bir dâvada biri yemîn ederse burada ye-mîn sahibinin niyeti mu'teber olur. Bu hususta Allah'a yemîn etmekle kadýn boþamaya veya köle azadýna yapýlan yemîn arasýnda fark yoktur. Þu kadar var ki, kadýn boþamaya veya köle azadýna yemîn vermeyi hâkim teklif ederse niyetini gizlemesi kendisine fayda verir; ve yemîn edsnin niyetine itibâr olunur; çünkü hâkimin bu gibi þeylere yemîn ettirmeye hakký yoktur. O yalnýz Allah'a yemîn teklif edebilir.
Niyet gizlemekle yeminden dönülmüþ olmazsa da bunu bir kimsenin hakkýný iptal edecek yerde yapmak caiz deðildir. Bu mesele de ulemâ arasýnda ittifâkîdir. Bu açýklama, Ýmam Þafiî ve arkadaþlarýna aittir” [807]
Hanefilere göre ise yemini teklif eden kimsenin buna hakký varsa onun niyeti, yoksa yemin edenin kendi niyeti geçerlidir. Onun, niyetini gizlemeye hakký vardýr.
Yeminde niyetin hukuki yönden hükmü budur. Ancak baþka þeye niyet edilen yemin, dinî açýdan doðru deðildir.
Kýsacasý, davalarda, yemin edenin deðil, yemin ettiren hakimin niyeti önemlidir. Yemin edenin, deðiþik bir þeye niyet etmesine itibar edilmez.[806] Ebu Dâvud, Eyman 7, 3255; Tirmizî, Ahkam 19, 1354; Ýbn Mâce, Keffarat 14, 2120, 2121; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/228, 231.
[807] Nevevî, Müslim Þerhi, 11/116.