Risale-i Nur okulda hangi metotla okutulacak? By: ehlidunya Date: 23 Kasým 2011, 21:36:34
Risale-i Nur okulda hangi metotla okutulacak?
Risale Akademi “Risale-i Nur Eðitimi” çalýþtayý düzenliyor. Çalýþtay koordinatörü B. Said Çiftçi sorularýmýzý cevapladý
Risale Akademi 17 Aralýk 2011 tarihinde “Risale-i Nur Eðitimi” çalýþtayý düzenliyor. Çalýþtay koordinatörü B. Said Çiftçi çalýþtayla ilgili sorularýmýzý cevapladý.
“Risale-i Nur Eðitimi” üzerine bir çalýþtay düzenliyorsunuz; amacýnýz nedir?
Risale Akademi olarak düzenlediðimiz bu çalýþtayla iki amacýmýz var.
Birincisi, “Risale-i Nur’un eðitimi”dir ki, Bediüzzaman hazretleri hayattayken baþlayan, nur dershanelerinde Risale-i Nur’un þahsi veya grupla okunmasý yöntemiyle anlaþýlmaya çalýþýlmasý üzerine kurgulu sistemin daha etkili ve daha sistematik olarak geliþtirilmesini saðlamak. Bu çerçevede “Risale-i Nur eðitiminde iyi örnekler”i paylaþmak.
Ýkinci amaç ise, “Risale-i Nurla eðitim”dir ki, okul ortamýnda öðrenilmesi amacýyla, Risalelerin öðrenme amaçlarýný, yöntem ve etkinliklerini, kazaným ve öðrenme çýktýlarýný, ölçme ve deðerlendirme (özellikle alternatif) araçlarýný eðitim bilimleri içinde sistemleþtirmek.
RÝSALE-Ý NUR OKULLARDA OKUTULSAYDI HANGÝ METOTLA GERÇEKLEÞTÝRÝLEBÝLÝRDÝ?
bestami_ciftci1.jpgBiraz daha açar mýsýnýz?
Risale-i Nur’un öðrenilerek manalarýnýn hayata geçirilmesine zemin hazýrlayan ve büyük nur camiasýnýn olmazsa olmazlarýndan olan medrese-i Nuriyelerde verilen eðitimin pedagojik temellerini gözden geçirmek ve daha sistematik bir hale getirilmesine dair bu hizmette emeði geçmiþ, hem pratiði ve hem de teorisi olan görüþleri paylaþmaktýr. Bu amaca baðlý olarak, ayrýca, Risale-i Nur eðitimcisinin profilini, dershanelerdeki öðrenme ortamlarýný ve öðrenme materyallerini gözden geçirmektir. Burada hedef “Daha nitelikli Risale-i Nur talebesi” yetiþtirme etkinliklerini konunun uzmanlarýyla birlikte gözden geçirmektir.
Ýkinci amaç ise yepyeni bir hedefi olan bir çalýþma. Risale-i Nur’un formel eðitim sisteminde yerini belirlemektir. Þöyle bir sorunun cevabý nedir –mesela-: “Risale-i Nur okullarda okutulsaydý, bu nasýl ve hangi metotla gerçekleþtirilebilirdi?”
Buna benzer sorulara Bediüzzaman’ýn izin verdiði “þerh, izah ve tanzim” boyutundan baktýðýmýzda, eðitim bilimlerinin düsturlarýndan faydalanmak gerektiði ortaya çýkýyor. Onun için eðitim entelektüellerine yaptýðýmýz çaðrýdaki ana baþlýklar bu amacý gösteriyor. Risale-i Nur’un öðrenme alanlarýnýn belirlenmesi. Öðrenme alanlarýnýn alt konularýnýn belirlenmesi. Her konunun kazanýmlarýnýn (öðrenme çýktýlarýnýn) neler olduðunun deþifre edilmesi, öðrenme etkinliklerinin dokümante edilmesi, öðrenme materyalleri, araç ve gereçlerinin ortaya çýkarýlmasý, öðrenmenin ölçme ve deðerlendirilmesi gibi pedagojik formasyonun tüm aþamalarýný kapsayan bir çalýþmanýn zeminini ve bunlarý gerçekleþtirecek beyin kaynaklarýný arýyoruz Risale Akademi olarak.
RÝSALE-Ý NUR’UN BÝR EÐÝTÝM VÝZYONU VAR
Sizi bu çalýþmaya sevk eden sebepler nelerdir?
bestami_ciftci2.jpgPozitivist anlayýþýn ürünü olarak fen bilimleri bir dönem çok popülerdi. Çünkü merkez üssü otoriter yönetimler olan devletler, fen bilimlerini dünya egemenliðinin, sömürünün bir aracý olarak kullandýlar. Teknolojiyi bu amaçlarla geliþtirip dünya savaþlarýna sebebiyet verdiler. Sonra sosyal bilimler ve saðlýk bilimleri öne çýktý. Çünkü “insan” keþfedildi. BM ve içindeki insancýl yapýlar insan topluluklarýný önceleyince sosyal bilimler öne çýktý ve hala önde. Ama bu arada otoritenin bekasýna beyin gücü yetiþtirmekte kullanýlan eðitim alaný, son çeyrekte insaný önceleyince, eðitimin amacýnýn da insaný keþfetmek, onu anlamak ve onun fýtratýna göre eðitim vermek olduðu ortaya çýktý. Hatta önceleri sosyal bilimlerin içindeyken, eðitim bilimleri baðýmsýzlýðýna bile kavuþtu. Böylece eðitim döndü dolaþtý Bediüzzaman’ýn “insanýn bu dünyaya gönderiliþ gayesi taallümle tekemmül etmektir” tezine geldi. Çünkü Risale-i Nur’un bir eðitim vizyonu, bir de ulaþmak istediði bir model insan var. Bu modele de bizim ortaya çýkarmamýzý istediði eðitim stratejileriyle ulaþmayý hedeflemektedir.
BÝLÝMSEL DELLALLIK YAPMAK
Þu anda dünyada, özellikle ABD ve Avrupa’da Eðitim Bilimleri dünyada en hýzlý geliþen bir alan. Çünkü, insanla ilgili konu çok. Ýnsan bozulunca sosyal alanlar da bozuluyor. Ýnsan bozulunca insanýn kullandýðý teknolojinin amacý deðiþiyor; teknoloji insanlýðý ve onun manevi ve maddi deðerlerini tahrip etmekte kullanýlýyor. Ýþte bakýn, Bediüzzaman’ýn ne kadar ileri görüþlü olduðunu, ana konusu “insan” olan Risale-i Nur’u yazmasýndan anlýyoruz. Risale Akademi olarak bizim de yaptýðýmýz þey insan türünün aradýðý bu hakikatleri duyurmak, bilimsel dellallýk yapmaktýr.
RÝSALE-Ý NUR’UN ÇOKLU ZEKÂ AÇISINDAN ÝNCELENMESÝ DURUMUNDA…
Eðitim Bilimleri alanýnda dünyada hangi geliþmeler var?
Þu anda en popüler konularýn baþýnda 21. Yüzyýl insanlarýnýn düþünme ve öðrenme üst becerilerindeki deðiþimler gelmektedir. Teknolojinin, özellikle internetin yaygýnlaþmasýyla, alt düzey zihni beceriler doðal öðrenme yollarýyla okul dýþýnda da kazanýlýyor. Ýnsanýn düþünme düzeyindeki kapasite o kadar yükseldi ki okullar ve okullarda okutulan müfredatlar bunlarý karþýlamýyor. Artýk ya okullara gerek kalmayacak veya okullar varlýklarýný sürdürmek istiyorlarsa daha üst hedefleri olan kurumlar haline dönüþmelidir.
Üst düzey zihinsel beceriler yanýnda, pozitivist gelenek nedeniyle ihmal edilen “duyuþsal beceriler” de artýk gündemde. Nasýl ki üst düzey zihinsel beceriler akýl dairesinin tasarrufuyla ilgiliyse, duyuþsal beceriler de kalp dairesinin tasarrufunda olan becerilerdir. Akýl-kalp birlikteliði, maddi-manevi eðitimin birlikteliði, aklýn nuru ile kalbin ziyasýnýn ittifaký artýk gündemde. Duyuþsal beceriler “Duygusal zekâ” “Ruhsal zekâ” vb. olarak da ele alýnýyor ve okullarda ve iþ yerlerinde kullanýlýyor.
bestami_ciftci3.jpgBunun yanýnda, uygulanmakta olan çoklu zekâ var. Risale-i Nur’un çoklu zekâ açýsýndan incelenmesi durumunda, bir sohbette, her meslekten ve her yaþ grubundan bulunan insanlarýn nasýl ondan istifade ettikleri anlaþýlacaktýr. Risale-i Nur’u okul öncesi eðitim gören çocuklardan baþlayarak üstün zekâlý çocuklarýn eðitimine kadar geniþ bir yelpazede yer alan öðrenci grubunun istifadesine nasýl sunabileceðimizi konuþmamýz lazým. Yetiþkinlerin eðitimi ve hayat boyu öðrenme perspektifinden de yine ayný soruyu tekrarlamak gerekiyor.
Risale-i Nur’u inceleyen bir eðitim bilimci onda çok farklý þeyler görecektir. Ondaki öðrenme alanlarý insana en gerekli alanlardýr. Dünya ölçeðinde, okullarýn etkinliðinin kaybolmasýnýn en temel sebeplerinden birinin, okullarýn (ders programlarýyla birlikte) gelen neslin temel ihtiyaçlarýna cevap verememesidir. Öðrenimin sadece sayýsal alan hâkimiyetiyle deðil, sözel ve ruhsal alanlarla birleþtirilmesi gereði gündemdedir. Onun için dünyada eðitimciler sýkça toplanýp geleceði kestirmeye, 2025, 2050, 2075’de nasýl bir insan gelecek sorusunun cevabýný tahmin etmeye çalýþýyorlar.
Peki, Risale-i Nur gibi eðitim bilimleri açýsýndan hazine kaynak olan eserleri okuyanlar bu konuda neler düþünüyorlar? Kýyametin kopmasýný geciktirmek istiyorsak insan üzerine daha çok yoðunlaþmak gerekiyor. Bana göre Risale-i Nur, müfredatý görünmeyen bir ders kitabýdýr. Biz eðitimcilerin iþi onun arka planýndaki görünmeyen müfredatýný ortaya koyup görünebilir yapmaktýr.
HÝÇBÝR ÝNSAN RÝSALESÝZ KALMASIN!
Çaðrýnýz nedir?
“Risale-i Nur’u okumak ve okutmak” gayesine matuf olarak, gelin bu hakikatleri hem geleneksel dershane eðitimi anlayýþýmýzý eðitim bilimlerinin yöntemleriyle verelim. Hem de resmi eðitim çerçevesi içinde verebilelim. Eðitim bilimci akademisyenler baþta olmak üzere bu konuda kendini yetkin, tecrübeli gören, bu konuda sözüm var diyen herkesi bu konularda kafa yormaya, düþüncelerini ve hazýrlýklarýný 17 Aralýk 2011’de bizimle paylaþmaya davet ediyoruz. Risale Akademi olarak “Hiçbir insan Risalesiz kalmasýn!” diyoruz.
RisaleHaber
radyobeyan