Yemek
Pages: 1
Lezzet By: hafiza aise Date: 20 Kasým 2011, 16:16:38
Lezzet

Mayýs 2008 32.SAYI

Etli lahana dolmasý

Malzemeler

(10 porsiyon):
2 adet beyaz lahana
500 gr kýyma
1 su bardaðý (200 gr) pirinç
1 adet kuru soðan
1 adet domates
Maydanoz, nane, tuz, karabiber
Arzunuza göre 100 gr tereyaðý ya da sývýyað

Yapýlýþý:

Önce dolma içini hazýrlýyoruz. Pirincimizi 5 dakika haþlayýp süzüyoruz. Pirincimiz soðurken soðaný, domatesi, maydanozu incecik doðruyoruz ve yað hariç malzemenin hepsini bir tepside yoðuruyoruz ve buz dolabýna koyuyoruz.

Lahanalarýmýzý haþlayabilecek büyüklükteki tenceremizin yarýsýna kadar su doldurup kaynatýyoruz lahanalarýmýzýn kök kýsmýný býçakla çevirerek çýkartýyoruz. Kaynayan suda 1 dakika haþlayýp soðuk suya çýkartýyoruz. Lahanalarý soðuk sudan tepsiye alýp el içi gibi yaprak yaprak 60 adet hazýrlýyoruz. Tencere veya tepsimizin altýna lahana saplarýný incecik doðrayýp serpiþtiriyoruz dolmalar yanmasýn, yapýþmasýn diye. Dolma içini, hazýrladýðýmýz lahana yapraðýnýn içine koyup -arzunuza göre bu miktar 40-50 gr olabilir- sarýyoruz. Sardýðýmýz dolmalarý tencere veya tepsimize diziyoruz. Dolmalarýn boyunu geçmeyecek þekilde su ve yaðý koyup orta ateþte piþiriyoruz. Yemeðimizin piþmesi için 15-20 dakika kaynamasý yeterlidir.

Not: Piþtikten hemen sonra servis yapmak yerine 15 dakika dinlendirirsek dolmalarýnýz daha da lezzetlenecektir.

    Lahananýn dolma olmayan yapraklarýný lütfen atmayýnýz; güzel bir kabuksa yapabilirsiniz



kahvaltýda kabak mücver denediniz mi?

Malzemeler (10 porsiyon)

4-5 adet (1 kg) rendelenmiþ kabak
5 su bardaðý (1 lt) sývýyað
6 adet yumurta
4 su bardaðý (400 gr) un
2 su bardaðý (200 mg) süt
Arzunuza göre yeþil soðan, dereotu ve tuz

Yapýlýþý:

Oval çelik tenceremize önce kabak rendesini, üzerine unu, yumurtayý, sütü döküp çýrpma teliyle 4-5 kere karýþtýrýyoruz. Arzumuza göre yeþil soðan, dere otu ve tuz ilave edip karýþtýrdýktan sonra kaþýkla tencere veya tavadaki yaðýmýzda kýzartýyoruz.

Bilal GÜLER


radyobeyan